– Jeg mener at elghunder må videreutvikles og stimuleres gjennom trening, sier Tommy Nilssen. Han brenner for bandhund og kom på pallen under NM med svarthunden Tero.
Jaktduoen er blant annet offentlig godkjent ettersøksekvipasje.
Lesetid: 9 minutter
Tommy Nilssen fra Målselv i Troms jobber til daglig som ambulansearbeider. Med lidenskap for elghund, elgjakt og isfiske, har 46-åringen lang fartstid i den nord-norske fjellheimen. Han er også jaktprøvedommer og ettersøksdommer for Troms elghundklubb i tillegg er han og hunden offentlig godkjent ettersøksekvipasje og en del av ettersøkskorpset i Målselv viltnemnd.
Som 15-åring fikk han øynene opp for jakt og fiske, og siden den gang har fjellet kastet sin lasso rundt et stadig mer bankende hjerte for friluftslivet.
– Jeg husker at det var rett ut i fjellet hele tiden. Det var mye fugl, og i toppårene var det regelmessig med store kull og det var på mange måter det som drev meg ut sammen med jaktkompiser. Det var mengder med både ryper og orrfugl, innleder Tommy.
Med bandhund og storviltjakta i fokus
Interessen for elgjakt kom raskt, og i takt med at det ble mindre fugl i terrenget, steg iveren for elgjakta. I dag jakter han stort sett kun elg.
Han skaffet seg jaktrifle som 17-åring og fikk innpass på et jaktlag lokalt i Troms. I de tre-fire første årene så han ikke mer enn én elg totalt. Tålmodigheten ble satt på prøve. I dag jakter han elg på Dyrøya i Troms og har felt elg årlig i de siste 13 årene han har jaktet der.
Den erfarne elgjegeren har i dag en bandhund av type norsk elghund sort, og han er ikke tvil i sin påstand:
– Jeg har lang erfaring med løshund, men jeg er helt sikker på at jeg ser mer elg med svarthund under jakta. Etter at jeg fikk meg bandhund har elgfallene eskalert for min del også, konstaterer han.
Til forskjell fra løshund er det på dager med stille vær og lydhørt i terrenget, nesten sjanseløst med bandhund. Elgen har full kontroll under disse forholdene. Dette er typisk i starten av jakta, på de varmere dagene.
– Under slike forhold bruker vi heller tiden i høyden og speider i terrenget. Skaffer oss oversikt. Så slår vi til for fullt når vindtrekket kommer og forholdene ligger til rette.
Tommy hadde en løshund som sin første hund, som han etterhvert gjorde et forsøk på å gjøre om til bandhund, dels på grunn av overgang til jaktterrenget på Dyrøya. Som han forutså, lyktes ikke dette helt. Og mange vil nok si naturligvis- det var rett og slett for mye løshund-egenskaper i den hunden.
Senere hentet han seg en ren bandhund, Bjørgaskogens Tero. Den har han hatt som jaktkompis i åtte år.
– Før Tero var to år hadde han elgsporprøvebevis og var offentlig godkjent ettersøkshund på blod og ferskspor.
Men lista er lengre enn som så. Tommy og bandhunden Tero kan se tilbake på en rekke meritter:
Bjørgaskogens A Tero N SE J(B)CH N SE UCH
Norsk og svensk jakt bandhund champion
Norsk og svensk utstillings champion
Årets hund i Troms elghundklubb i 2018
3. plass i NM Bandhund 2023
Med sin imponerende merittliste er det interessant å se hva som ligger bak. En hund som presterer kommer ikke av tilfeldigheter. Tommy er opptatt av gode gener, men det er i kombinasjon med trening.
– Da Tero var valp, vektla jeg mye sosialisering. Vi brukte masse tid ute i skogen, for å skape trygghet. Dette var naturligvis etter at valpen var trygg på hjemmebane, forteller han.
Når valpen var 3-4 måneder, rettet han treningen mer spesifikt og begynte å legge blodspor. Lystbetont lek var hele tiden i fokus, så det dreide seg om å legge blodspor rett rundt hushjørnet, på rundt 12-15 meter, alltid med en hysterisk belønning.
– Det gjelder å få hunden til å koble blodspor opp mot belønning.
Tommy har testet litt ulike belønninger og har erfart at det hverken er elgskanken eller leke som trigger mest hos hunden. Av alt han har prøvd er det rype som har gitt størst utslag.
– Frossen rype knyttet i tau og en kjapp drakamp er julaften og påske på samme tid for Tero.
Drakampen er det viktig at hunden får vinne. Og når leken er på det artigste, stopper han bevisst leken.
Tommys bandhundråd
Mange har fått opp øynene opp for norsk elghund sort. Mitt beste råd til nye valpekjøpere er å forholde seg til avlsutvalget for rasen for å sikre gode linjer.
Utenom jakta er det en ekstremt sosial og trivelig familiehund som liker å være med på tur generelt.
Dette er en hunderase som krever godt med trim og turer i det daglige, samt mye stimulering og videreutvikling jaktmessig.
Etterhvert som hunden får jakterfaring starter man på jaktprøver og eksteriørutstilling. Dette er viktig for å få frem gode avlshunder- at man avler på eksteriør i henhold til rasestandard og god jaktlyst. Jeg er opptatt av godt avlsarbeid, og Tero har stått på hannhundlista til avlsutvalget og bidratt til fire kull og 21 etterkommere. Ellers mener jeg at jaktprøver er utrolig lærerikt, og at man får masse gode tips hos erfarne dommere og kjentmenn.
Trening og tålmodighet
– Det er ikke nødvendigvis tradisjon for å trene elghunder, mange lener seg på genetikken. Jeg mener at det ikke er nok, hundene må videreutvikles og stimuleres gjennom trening, forteller han og utdyper:
– Å gå opp til blodsporprøve på 600 meter med en hund som aldri har luktet blod før, har liten hensikt. Du legger treningssporet på samme lengde, hunden får ikke til og du plages. Man må trene på hundens nivå. Kan den ikke spore mer enn 10 meter, så legger man heller 10 meter tre ganger med skikkelig belønninger, forklarer han.
Når hunden først har koblet blodspor og belønning kan treningen videreutvikles. Om hunden går 400 meter eller 900 meter har ingenting å si når den først kan det.
På ettersøksbiten legger han ikke kunstige blodspor lenger når hunden først har lært seg dette. I ettertid er det jobben som ettersøksekvipasje som blir treningen.
– En bandhund skal ikke gi et pip når den ser elg. Bare det å tilbringe tid i veikanten om sensommeren når elgen kommer ut på jordene og la hunden få sitte å se er god trening i seg selv.
Tero´s første jakt
Han husker godt den første jaktsituasjonen med Tero, den gangen da bikkja var 8-9 måneder. En storokse og elgku kom i høy fart rett i mot, noe som kan være skremmende for en liten valp. På 150 meter ble Tero utrygg og bjeffet og elgene dreide 90 grader og forsvant. Han ødela dermed en kjempesjanse.
– At hunden bjeffer overser jeg. Det handler om å sanke erfaringer. Allerede neste gang var han roligere i situasjonen.
Viktige momenter for en bandhund under jakt
Oppførsel ved søk etter elg
Evne til å finne elg
Oppførsel når den stiller innpå elg
Oppførsel framfor og ved syn av elg
Sporing
Mentalt krevende elgjakt
Fra midten av oktober er det høytid for elgjakta i terrenget hans, når elgen trekker ned fra fjellsidene. I høst skjøt jaktlaget fire av seks elger på kvota.
– Vi hadde ei ku og kalv igjen, men vi lot de gå. I min verden er sett elg-skjemaet en trussel mot elgbestanden noen steder. Ei elgku med kalv kan fort bli ganget opp flere ganger ved gjentatte observasjoner. Derfor mener jeg at man må ha med seg sunn fornuft og ikke se seg blindt på fastsatte kvoter, forklarer han.
Tommy kan ellers se tilbake på en flott jakthøst, hvor han selv lyktes med to elgfall, i tillegg til et krevende ettersøk som lyktes.
– Jeg hadde den mest ekstreme jaktsituasjonen som jeg noen gang har opplevd, av den grunn at det tok voldsomt lang tid. Vi var inne i fjellet, og hadde gått i fjellkantene og var på tur ned. På vei ned markerte Tero på elg. Vi stilte oss inn på 200 meter. Der får jeg se ei elgku med kalv som stod i tett skog nedenfor oss på 150 meters hold.
For å ikke risikere å ødelegge sjansen lot han være å avansere, men bestemte seg for å bremse helt ned.
– Vi satt en time og ventet. Mens vi satt der la dyrene seg ned og reiste seg og beitet seg nedover uten å være var på oss. Etterhvert forsvant de bak et høydedrag og vi mistet synet av dem, forteller han.
Etter at dyrene var bak høyden, avanserte de 100 meter etter dyrene. Tero skalv av jaktiver, men hadde fortsatt kontroll på elgene og lagde ikke et pip. I slike situasjoner spiller erfaring en viktig rolle, og det har den åtteårige elghunden etterhvert fått mye av.
– Vi ble sittende en time til. Jeg følte vi hadde to alternativer; enten bli sittende å vente og håpe at dyrene kom beitende opp igjen, eller så kunne vi gå opp i den høyden dyrene befant seg bak.
Duoen ble sittende. Da hadde situasjonen drøyd seg ut til to timer. Spesielt for hunden var det en skikkelig prøvelse, det er fort gjort at det bikker over for både hund og jeger mentalt.
– Jeg fikk plutselig øye på kua igjen oppi høyden, og en ny halvtime gikk. Kua og kalven kom imot oss igjen, og etter to og en halv time fikk jeg en åpning mot kalven og fikk felt dyret.
Oss mot elgen
Selv om Tommy helst holder skuddet når kua kun har en kalv, blir ting litt annerledes i ekstreme situasjoner, som denne han opplevde i høst. Sannsynligvis har erfaringen fra lange og seige isfisketurer etter storrøya i Indre Troms spilt han god på tålmodigheten.
– Det var liksom hund og mann mot elgen, det var ingen som hadde drevet elgen mot oss. Vi var alene i skogen og det var rett og slett en helt rå opplevelse. Selv om jeg var alene denne gangen så skal man huske på at i de aller fleste tilfellene er det at man er flere i lag det som utgjør suksess kontra fiasko.
Tommy og Tero fikk også felt en elg i høst som var skadeskutt, der skuddet hadde gått hårfint unna vitale organer. En elg med tre bein løper fortsatt raskere enn en jeger med hund.
– Vi sporet tre timer oppover lia etter elgen. Etterhvert var den såpass utmattet at den begynte å slippe seg nedover i terrenget. Den kom seg helt ned til havet hvor den la ut på svøm. Da jeg og Tero var ved strandkanten, hadde elgen svømt 70-80 meter. Skuddet gikk raskt og vi fikk avlivet elgen på stedet og hentet den med båt.
Foruten elgjakta var NM-bandhund det store målet for Tommy og Tero i 2023. Som en av to ekvipasjer fra Troms elghundklubb var de kvalifisert gjennom gode jaktprøveresultater. Prøven gikk nærmest på hjemmebane, da det var Troms sin tur til å arrangere mesterskapet denne gangen.
Det kom totalt 30 ekvipasjer (hund og fører) og 30 dommere fra hele landet. Prøven foregikk over to dager den 11. og 12. august 2023.
– Jeg og Tero fikk 3. plass med 84 poeng første dag og 89 poeng andre dag, noe jeg er kjempefornøyd med.
Jakt, isfiske og turkos
Duoen har oppnådd det meste en elghund kan oppnå, med andre ord har Tommy gått sin siste jaktprøve med denne hunden.
– Målet for 2024 er å prøve å oppnå et veteranchampionat på utstilling. Skulle dette gå i boks så er vi ferdig med jakt- og eksteriør konkurranser. Et hundeliv er trasig kort, så de neste årene skal vi bare kose oss på jakt, isfiske og turer generelt, avslutter han.
Åsmund Hjelmeland og svarthunden Aron (9) er godt samjaktet etter mange år på hjortejakt. Hunden beviser hvor god svart elghund er som jakthund.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.