Elgjegerens beste venn: Det er mang en jeger som kan takke en norsk elghund grå når de har lyktes en dag i i elgskogen.
Lesetid: 5 minutter
Norsk elghund grå (NEG) er en robust, modig og hardfør rase som ofte krever en del aktivisering. Likevel er det en omgjengelig hund som er hengiven ovenfor familien sin. Populariteten er stor også i våre to østlige naboland. Faktisk er NEG den rasen som er mest brukt på elgjakt her i Norden.
Denne erkenorske spisshunden er en rase avlet fram for storviltjakt, og da først og fremst for jakt på elg. Men det sterke jaktinstinktet gjør norsk elghund grå egnet til mer enn hjortevilt, og en del individer har stor interesse for rovvilt.
Allsidig jakthund
I dag brukes norsk elghund grå løs på elg, hjort, villsvin og bjørn. Uten spesiell tillatelse er det ikke tillatt å bruke løshund på bjørn i Norge, så mange hundeeiere drar til Sverige og jakter der. Rasen brukes også mye av svenske jegere på bjørn.
Med økende rovviltstamme her i landet er det behov for hunder som kan jobbe med bjørn i forbindelse med for eksempel skadefelling. Det er også NEG som brukes med hell på mink, mår og ekorn.
Videre brukes rasen som bandhund/ lurhund på elg, hjort og villrein og kan bli en førsteklasses ettersøkshund: Rasen jobber svært godt på overvær, noe som er viktig ved ettersøk. Siden rasen er Norges nasjonalhund har vi et spesielt ansvar for å forvalte rasen, og Norsk Kennel Klubb har valgt norsk elghund grå i sin logo.
Mange tror norsk elghund grå er en gammel rase med linjer tilbake til før vikingtiden, men dette en myte. NEG er faktisk en forholdsvis ny hunderase. Genetisk hører den til de moderne europeiske hunderasene og ikke de urnordiske spisshundrasene, selv om den kan minne mye om disse:
Rasen ble utviklet gjennom selektiv avl på 1800-tallet og ble for første gang vist på utstilling i Kristiania i 1877. Rasen er med andre ord ikke eldre enn 150–200 år.
Første utstilling ble vunnet av hunden Grant. Likevel er ikke dette den mest kjente gråhunden. Det er hannhunden Bamse eller Gamle Bamse Gram som tilhørte konsul Jens Gram fra Ask på Ringerike.
Bamse regnes for å være stamfar til dagens norsk elghund grå og er den eldste hunden man kjenner til i rasens stamtre. Bamse ble født i 1865 og var til stede på før nevnte utstilling, men deltok ikke.
I dag finnes NEG også i en rekke land utenfor Norden. I USA var det tidlig interesse for rasen og de første hundene ble eksportert dit i 1813. «Over there» har rasen full anerkjennelse av American Kennel Club.
NEG er en typisk spisshund på alle vis med en tett kropp, kvadratisk bygning og god reisning samt oppreiste ører. En NEG tispe veier rundt 18 kg og har en ideell mankehøyde på 49 cm. Hannene er noe større med en vekt på ca. 21 kg og en ønsket mankehøyde på 52 cm.
Et spesielt kjennetegn hos norsk elghund grå er halen som bæres opprullet over ryggen. Rasen er kraftfull og djerv. Mange mener at de mørke øynene til elghunden virkelig vitner om at hunder også har sjel.
Tidligere var rasen kjent for å være stri, skarp og gneldrete. Det er fjernt fra sannheten i dag. En typisk NEG er riktignok selvstendig, men samtidig smart og lettlært. Det er en vennlig hund som fungerer fint som kombinert jakt- og familiehund.
Lav terskel for bjeffing som man finner hos spisshundraser som for eksempel finsk spets er ikke så høy hos NEG. Slik uønsket oppførsel kan også med litt tålmodighet dresseres vekk hos de fleste individer.
NEG er en aktiv rase med stort jaktinstinkt som gjør at hundene krever en del mosjon for å være en trivelig og harmonisk kamerat. Selv om norsk elghund grå jevnt over har veldig stabilt gemytt, så er det tross alt snakk om en spisshund. Når hannhunder møtes, kan det derfor bli både knurring og bruk av tenner.
NEG regnes for å være en frisk rase, men det finnes helsemessige utfordringer av varierende alvorlighetsgrad, i likhet med andre raser. Det arbeides målrettet med å luke vekk disse i avlsutvalget.
Glaukom og dvergvekst er helseproblemer som det har vært arbeidet systematisk for å bli kvitt. Her er det innført krav om kjent DNA-status hos foreldre for at valpene skal kunne registreres, samt at minst en av foreldrene skal være fri for det sykdomsfremkallende genet.
Fettkuler er et kjent fenomen hos norsk elghund grå. Det er arvelig og opptrer i større grad hos enkelte linjer. Tilstanden forverres med mangelfullt pelsstell og feil foring. Individer med kuler rapporteres til Norske elghundklubbers forbund og fettkuler vektlegges ved valg av avlshunder.
Nyresvikt har dukket opp i senere tid og man regner med at dette er arvelig, selv om det ikke er forsket tilstrekkelig. Det arbeides med å utvikle en test som kan brukes for å velge vekk hunder fra videre avl hvis de besitter slike gener. I tillegg blir det tatt blodprøver som brukes til forskning.
Lungeødem eller jakthundødem er i likhet med nyresvikt av nyere dato. Her kartlegges sykdomstilfellene fortløpende. Sammen med faglig dokumentasjon settes det krav til avlshunder slik at man begrenser faren for at nye hunder skal få ødem.
Personlighet/ jaktegenskaper
NEG kan ofte bli tidlig jaktmoden. Hvis jaktlysten er stor, mener de fleste at man ikke bør jakte for hardt med unghunden: Mentalt er den ikke forberedt på en diger hissig elg og kan i tillegg havne langt vekk fra eier hvis losen drar ut.
Med manglende lydighets- og kontakttrening kan norsk elghund grå være vanskelig å kalle inn. Høy påholdenhet er hos en del individer i meste laget etter en del jegeres mening. Rasen er meget intelligent og selvstendig og har et høyt energinivå. Dette er egenskaper som er nødvendige i jobben hunden skal utføre under jakt.
Avlstrategi for norsk elghund grå
I 2020 ble det født 839 elghund-valper her i landet. Antallet valper har vært forholdvis stabilt de siste 3–4 årene, men antallet registrerte valper har gått ned med
ca. 20 prosent de siste 20 årene. Av den grunn har Norske Elghundklubbers Forbund uttalt at det er ønskelig å øke antallet hunder og vil stimulere til flere kull i tida fremover.
Samtidig er det fokus på å holde innavlsgraden nede. Ser vi på Norge, Sverige og Finland under ett så er rasepopulasjonen relativt stor. Prøveformene i våre naboland er forholdsvis like, slik at det er ganske enkelt å plukke aktuelle hunder derfra med tanke på videre avl og utvidelse av genmaterialet til norsk elghund grå.
Videre fremover jobbes det for å beholde rasens gode helse og kun avle på hunder som er friske. For å klare dette, er det viktig at hundeeiere stiller på utstillinger og jaktprøver for å dokumentere hundenes egenskaper.
En bærekraftig populasjon av gode jakthunder med god helse, godt gemytt og rasetypisk utseende er målet. For å klare det har Norske elghundklubbers forbund bestemt at følgende egenskaper prioriteres i avl for norsk elghund grå: Helse, gemytt, genetisk variasjon, jaktegenskaper og eksteriør.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.