«Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe eller felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil med minimumsvekt 9 gram og med følgende anslagsenergi:
a) For ammunisjon med kulevekt mellom 9 gram (138,9 grain) og 10 gram (154 grain) skal anslagsenergien være minst 2700 joule (275 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.
b) For ammunisjon med kulevekt på 10 gram eller mer skal anslagsenergien være minst 2200 joule (225 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.
Under jakt med rifle på rådyr, bever og gaupe eller felling av jerv og gaupe skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil og anslagsenergien skal være minst 980 joule (100 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.»
I det nye forslaget til forskrift er dette forenkla som følger:
«Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe og ved felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil. I tillegg må følgende krav være oppfylt:
a) Minste tillatte kaliber er 6,5 (.264’’/6,71 mm).
b) Minste tillatte kulevekt er 9 gram (138,9 grain) for kuler med mantel og blykjerne, og 7,8 gram (120 grain) for blyfrie kuler.
c) Minste tillatte anslagsenergi på 100 meter (E100) er 2200 joule.»
Paragrafens andre ledd (om anslagsenergi for rådyr, bever, gaupe og jerv) opprettholdes. Miljødirektoratet foreslår i tillegg et nytt tredje ledd i § 16 som følger:
Under jakt på storvilt er det ikke tillatt å benytte helmantelkuler og matchkuler med hullspiss, plastspiss eller annet materiale laget for treningsskyting.
LES OGSÅ: Stor test av Norma-ammunisjon i .308.
Applauderer forslaget
JEGERs våpenskribent Abraham N. Grimstvedt er rask med å applaudere forslaget:
– Det vil være en gledelig nyhet for dem som jakter med rifler i ulike 6,5-kaliber. 140 grains kobberkuler blir veldig lange og følgelig ofte ustabile i 6,5-kaliber. Ei 120 grains kobberkule går ofte like dypt eller dypere enn ei tyngre kule med bly, sier han.
– I tillegg vil altså 120 grains-kula ikke få problemer med stabiliteten og være så utsatt for å velte tilfellet er med 140 grs kobberkuler, fortsetter Grimstvedt.
– Men når vekta går ned, vil anslagsenergien også bli lavere. Hvordan påvirker det drepeevnen?
– Det er ikke først og fremst anslagsenergien som dreper. Dyp inntrengning og stor sårkanal er minst like viktig. Ei lettere kobberkule går likevel dypt og har som oftest kontrollert ekspansjon, forklarer Grimstvedt.
Les også: Er du nysgjerrig på «nyskapningen» 6,5 Creedmoor? Les JEGERs test.
Andre justeringer
Miljødirektoratets forslag til endringer i utøvelsesforskriften inneholder også flere justeringer.
Av de mer akademisk interessante er at Miljødirektoratet foreslår at de som deltar på jegerprøvekurs heretter skal kalles kursdeltakere og ikke kandidater, slik det står i den gamle forskriften.
Det vil neppe avstedkomme de helt store reaksjonene at Miljødirektoratet også foreslår å justere aldersgrensa for å delta på jegerprøvekurs til det året man fyller 14 år. Tidligere har man kunnet ta kurset tidligere, men har måttet vente med eksamen til det året man fyller 14.
Justeringa gjøres for å tilpasse seg forskrift om studieforbund og nettskoler, der det kreves at deltaker må være fylt 14 år innen utgangen av det året opplæringa foregår for å telle med i tilskuddsgrunnlaget for å få statstilskudd.
Derimot vil nok en del arrangører av jegerprøvekurs synes at Miljødirektoratets reguleringsiver er i overkant når de begynner stille krav om klokkeslett for når jegerprøvekursene kan gjennomføres:
I forrige revisjon (innført 2017) ble det åpna for at jegerprøvekursene kan holdes som fem hele, sammenhengende dager, for å imøtekomme dem som vil arrangere kurset som "camper". Når enkelte kurstilbydere benytter muligheta til å kjøre det som intensivkurs på kveldstid etter jobb/ skole, mener Miljødirektoratet at dette bør avskjæres.
Her kan du lese test av RWS-kuler med rå presisjon.