– For mange roller
Konflikten bunner både i ledelse, gjennomføring av oppdragene og informasjon.
– Fallviltordninga finansieres av det kommunale viltfondet, som igjen betales av kommunens jegere. Når vi ser at ting ikke fungerer, mener jeg vi har krav på at problemene blir belyst og kritikken tas på alvor, sier en av jegerne som ikke vil stå fram.
Jegeren mener skadefellingsarbeidet er avhengig av at medlemmene får jevnlig trening, særlig når det kommer til skyting, da det blir langt mellom «skarpe» oppdrag. Da er det ikke tilfredsstillende at innkalling kommer på kort varsel til vanlige jegere med arbeid og familieforpliktelser, sjøl om det er blitt hevdet at poenget er at de nettopp skal være klare til utrykning på kort varsel.
Flere er kritiske til at fjellstyrets daglige leder har mange og sentrale roller både i lokal viltforvaltning og lokalpolitikken. Det har både medført at få tør å stå fram med kritikk offentlig og svekker kontrollen med at arbeidet fungerer.
– Tatt på alvor
Teknisk sjef Gunnvor Aursjø i Verran kommune mener på sin side at det skal godt gjøres i en liten kommune at ikke noen får flere roller. Kommunen har i tillegg tatt grep på flere områder, blant annet med en presisering av at jaktoppsynet ikke kan ha ledende roller i lokale jaktlag og vald, samt at fallviltarbeidet skal rapporteres fortløpende istedenfor årlig.
Kommunen har i tillegg prøvd å mekle både ved å innkalle de impliserte til oppklarende møter både enkeltvis, sammen, og til høring i kommunens kontrollutvalg. Siste møte her ble avholdt 6. mai.
Der det ble innstilt på at kommuneadministrasjonen har satt i verk tilfredsstillende tiltak, og at tiltakene skal evalueres til høsten. Kontrollutvalgets leder satte for øvrig såpass prestisje bak innstillinga at det ble sendt SMS-meldinger til kommunestyrets medlemmer om å støtte vedtaket.
Mister avtalen
Men slik gikk det ikke da kommunestyret behandlet saken. Odd Vidar Vandbakk (V) fremmet et forslag på vegne av Venstre og Arbeiderpartiet:
«Med bakgrunn i at Verran og Steinkjer kommuner blir en ny kommune, og det som synes å være et høgt konfliktnivå innenfor områdene Verran kommune har tjenestekjøpsavtale med Verran og Inderøy fjellstyre, mener kommunestyret det er hensiktsmessig å si opp avtaler som omhandler fallvilt, skadefellingsledelse og jaktoppsyn».
Forslaget ble vedtatt med 15 av 17 stemmer mot kontrollutvalgets innstilling, etter at et motforslag fra Senterpartiet falt, om å først sende saken til formannskapet.
– På sviktende grunnlag
Daglig leder i Verran og Inderøy fjellstyre ønsker ikke å kommentere saken. I forkant av kommunestyrets behandling, kommenterte styreleder Ole Tronstad prosessen slik:
– Vi føler at saken har vært grundig utreda av kommunen og kontrollutvalget. Det har dukka opp noen påstander som er grundig gjennomgått og evaluert gjennom flere møter. At det framsettes påstander på sviktende grunnlag er beklagelig. Vi har ikke grunnlag for å være noe annet enn fornøyd med innsatsen, noe som er bekrefta av kommunens undersøkelser.
– Noe av kritikken går på at folk som har henvendt seg, ikke har fått svar eller oppfølging på
konkrete spørsmål og henvendelser. Hva er din kommentar til dette?
– Jeg er ikke involvert i den daglige drifta, og ut fra det jeg vet, er det blitt gitt svar. Men man skal ikke se bort fra at det er noen misforståelser som har balla på seg, sier Tronstad.