Lov om jakt og fangst av vilt (viltloven) ble vedtatt 29. mai 1981. Viltloven er endra flere ganger, blant anna ved innføringa av natur-mangfoldloven i 2009. Det er Landbruks- og matdepartementet som skal lede arbeidet, mens Klima- og miljødepartementet ivaretar sitt ansvar for ikke-høstbare viltarter, gaupe, freda vilt og fremmede arter.
– Jeg er opptatt av å ha en viltlov i tråd med dagens prinsipp om forvaltning av natur-mangfold. Samtidig behøver vi en mer moderne lov som gjør forvaltninga av vilt mer oversiktlig og forutsigbar, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Kunstig lys
Endra rammebetingelser og teknologisk utvikling har gjort deler av viltloven utydelig og utdatert. Særlig gjelder dette kunstig lys, noe Jeger har påpekt flere ganger, seinest i Jeger-jusspalten i forrige utgave:
Miljødirektoratet hevder at alt som behøver strøm for å virke, per definisjon havner inn under forbudet mot kunstig lys. Kritikerne mener at særlig termiske sikter ikke bruker kunstig lys, og vil ha vurdert om det også kan være et viktig verktøy i forvaltninga av en voksende hjortestamme og villsvin. Forslaget om adgang til bruk av kunstig lys ved jakt på villsvin er nå på høring. Det reises videre spørsmål ved om direktoratets tolkning er i tråd med forbudets opprinnelige hensikt. Problemstillinga er særlig aktuell etter en dom i Troms som mange tolker dit hen at termisk sikte er tillatt, uten at retten egentlig tok stilling til dette.
– Miljødirektoratet har registrert alvorlige ulykker ved bruk av termisk sikte under jakt. Det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko og være i strid med viltloven § 19 om utøvelse av human jakt. På grunn av ny teknologi ser direktoratet behov for å tydeliggjøre reglene. Vi har derfor tilrådd at Landbruks- og matdepartementet starter et lovarbeid, heter det i ei uttalelse fra Miljødirektoratet.
Romjulsjakt
Fullstendig revisjon av lovverket medfører at «alle kort kommer på bordet» i større grad. NJFF har ikke jobba særskilt med revisjon som mål for øye, og vedgår å ha blitt tatt litt på senga.
– Men når departementene nå har tatt initiativ til en revisjon av viltloven, ser vi fram til å delta aktivt i prosessen. Det gir oss noen gode muligheter for å diskutere aktuelle temaer, sier NJFFs fagsjef Siri Parmann.
Så langt har ikke forbundet rukket å sondere noe nærmere omkring hvilke deler av lovverket NJFF-organisasjonen mener skal prioriteres. Parmann er derfor avventende med å trekke fram enkeltområder:
– Men den særnorske bestemmelsen om forbud mot romjulsjakt har vært en gjenganger på våre landsmøter. Oppfølging av tidligere vedtak vil jo være aktuelt å løfte fram igjen nå, sier Parmann.
Denne artikkelen er en del av serien Viltforvaltning, les flere nyttige artikler om jaktas rolle i samfunnet her.