Mer til rypa: Til tross for at det er like mange som jakter småvilt som storvilt, brukes lite av jegeravgifta på småvilt.
Lesetid: 3 minutter
NJFF har lenge etterlyst en oversikt fra Miljødirektoratet over bruken av viltfondsmidlene, men er blitt henvist til en oversikt over søknadsfordelinga.
– Vi har hatt et sterkt inntrykk av at det meste går til hjortevilt, og spesielt til elgforskning. Det er uheldig når vi samtidig sliter med å få finansiert Hønsefuglportalen, som kan gi en bedre og mer kunnskapsbasert rype- og skogsfuglforvaltning. Det bør være en viss balanse i fordelinga, sier NJFFs viltkonsulent Webjørn Svendsen.
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig jevn fordeling mellom landets småvilt- og storviltjegere:
42 prosent jakter kun hjortevilt
33 prosent jakter kun småvilt
25 prosent jakter begge deler.
35 av 85 mill. til tiltak
NJFF tok derfor før sommeren initiativ til et møte med Miljødirektoratet, rettighetshaverne (Statskog, fjellstyrene, Finnmarkseiendommen, Norskog og Skogeierforbundet) og forskningsmiljøene (NINA, Høgskolen i Innlandet, Universitetet i Tromsø, Nibio). Tallene som Miljødirektoratet presenterte under møtet, bekrefta langt på vei NJFFs inntrykk:
Hvert år innkasserer statens viltfond gjennom jegeravgifta ca 85 millioner kroner (2017). Viltfondets midler benyttes ifølge Miljødirektoratet til «forvaltningstiltak som kommer viltet og allmennheten til gode», gjennom lokale, regionale og sentrale vilttiltak, viltforskning, drift av Jegerregisteret, samt det noe ulne begrepet «jegerservice».
Midlene fordeles mellom to driftsposter («ordinære driftsutgifter» og «diverse driftsutgifter», herunder de fleste overvåkningsprogrammene og større FoU-programmer), samt en tilskuddspost. I inneværende år er tilskuddsposten på ca 35 mill. kr fordelt på de tre underpostene hjortevilttiltak, villrein og lokale vilttiltak (ca 12 mill. til fylkeskommuner og fylkesmenn). Av 85 millioner innbetalt er det altså 35 millioner som går til nye tiltak.
Ønsker transparent pengebruk
– Vi mener ikke at det skal brukes desimaler på fordelinga av midler, men det bør være ei jevnere grovfordeling av midler enn det vi opplever i dag. Vi mener i tillegg det er særlig viktig å få etablert en standard nå når viltmyndigheta overføres fra Klima- og miljødepartementet til Landbruks- og matdepartementet, sier Svendsen.
Møtet som ble avholdt 11. juni, markerte starten på noe Svendsen håper skal bli en konstruktiv prosess mot mer åpenhet omkring viltfondet og mer transparent pengebruk. Istedenfor å smøre alt utover, mener NJFF i tillegg at det bør blinkes ut noen prioriterte oppgaver.
Viktig bruk av særskatt
– NJFF har i mange år kjempa for å få etablert Hønsefuglportalen og sikre midler til drift av denne. Fortsatt er ikke dette på plass, til tross for viktige prosjekt knytta til rypeforvaltninga som har et stort informasjonsbehov. Også innen gåseforvaltning og smårovvilt er det mye uløst.
– NJFF mener det er viktig hvordan landets jegere kan få mest mulig igjen for «særskatten» vår, i form av kunnskap og mulighet til å ta forvaltningsmessige grep. Det var bakgrunnen for at vi tok opp saken. Men til sjuende og sist er det Miljødirektoratet som fordeler midlene, understreker Svendsen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.