Seniorforsker Christer Moe Rolandsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) bekrefter at snøvintrene gir formidable hopp i statistikken. 6600 påkjørte rådyr (22 prosent av jaktuttaket) i fallviltåret 2017-2018 er den dystre rekorden.
– En ny NINA-rapport (nr. 1806, utgitt april 2020) viser at rådyr i større grad blir påkjørt i tettbygde strøk og i jordbrukslandskap. Sia dette også er områder med mye veier, forklarer det delvis den høyere andelen rådyr. Generelt økende biltrafikk kan derfor også slå ut mer på rådyra, sier Moe Rolandsen.
Viltgjerder hjelper
For elg har antall – men også andel – trafikkdrepte vært svakt nedadgående, noe som sammenfaller med synkende bestand. Statistikk fra perioden rundt Gardermoen-utbygginga, viste tydelig sammenheng mellom bestandsstørrelse, snødybde og antall trafikkdrepte elg.
– Men sjøl etter å ha justert for dette, fant vi en ytterligere nedgang. Dette diskuterte vi om kan skyldes avbøtende tiltak, særlig viltgjerder som er ganske utbredt i området. Det vil nok ikke hjelpe rådyra like mye, sia de oftere blir påkjørt på mindre veier uten viltgjerder, sier Moe Rolandsen.
Hjorten er spesiell, sia de påkjørte bare utgjør 2,2 prosent av jaktuttaket. Betyr det at hjorten har bedre trafikkvett?
– Vi har lurt på om hjort er flinkere til å unngå påkjørsler. Samtidig viser våre analyser i NINA-rapporten at hjorten har hovedutbredelse i områder der veiene klassifiseres som «lavrisikostrekninger», påpeker NINA-forskeren.
Lite presist
Samtidig understreker han at tallmaterialet generelt omkring fallvilt er behefta med usikkerhet: Kommunene rapporterer i økende grad viltpåkjørsler gjennom Hjorteviltregisteret, der viltpåkjørseler blir registrert uansett utfall. For elg ender bare halvparten av påkjørslene med at viltet bekreftes dødt, slik at det havner i SSB-statistikken. På den andre sida er det oftere at påkjørte rådyr ikke blir rapportert i det hele tatt.
– Ellers er ikke jaktuttak et presist utgangspunkt for å beregne andelen trafikkdrept i en bestand. Elgbestanden har jo blitt skutt ned i enkelte områder nettopp for å få ned trafikkskadene. I tillegg skjer påkjørsler oftere i vinterhalvåret. Men jaktuttaket om høsten skjer ikke nødvendigvis i de samme områdene, sia særlig elgen trekker mellom sommer- og vinterområder, forklarer Moe Rolandsen.