SKJØRE: Et rådyrkje er ikke lett å oppdage i høyt gress, men det finnes løsninger. Foto: Steinar Myhr / NN / Samfoto
Lesetid: 3 minutter
Den første tiden av livet til rådyret er spesielt sårbart, der det gjemmer seg i høyt gress i skjul for rovdyr.
Hva om det største "rovdyret" er slåmaskinen? Vi har vært i kontakt med landbruks- og matminister Geir Pollestad, for et innblikk i hvordan situasjonen er per i dag. Bør det komme nye krav i forbindelse med slåtten?
Tusenvis av rådyrkillinger
– Det er fare for at rådyrkillinger blir skadet eller drept i forbindelse med slåtten. For bøndene er det en belastning å vite at dyr lider, og i tillegg vil det kunne ødelegge fôret, innleder Pollestad.
I Norge er det anslått at minst 10 000 rådyrkillinger blir skadet eller drept i slåmaskinen under slåtten.
For nabolandet Danmark er det potensielt dobbelt så mange, i følge det danske TV Midtvest.
I saken kommer det frem at det opereres med et botsystem i Tyskland, der bønder kan få bøter opp mot 50 000 kroner dersom de ikke kan bevise at de har gjort nok for å skremme bort rådyrkalver før slåtten.
Jobbes med mange løsninger
– Er det på tide å innføre nye regler i forbindelse med slåtten?
– Bønder ønsker selvsagt ikke dyr i slåmaskinene, og det letes etter mange ulike forebyggende løsninger. Landbruks- og matdepartementet har ikke igangsatt egne tiltak på dette området, men følger nøye med på resultatene fra slike initiativ, forklarer Pollestad.
Et eksempel er den stadig mer utbredte bruken av droner med varmesøkende kamera.
– Det er flere tilbud og tiltak man kan ta i bruk for å forhindre at dette skjer, og jeg vil først og fremst oppfordre bønder til å ta i bruk disse, sier han.
– Bør det komme krav om bruk av dette for bønder?
– Næringsdrivende i jordbruket har en egeninteresse i å ta i bruk slike løsninger der det er mulig. Det finnes gode løsninger for samarbeid om dette lokalt, blant annet mellom jordbrukets næringsorganisasjoner, kommunene og frivillige, forklarer han.
Forskningsprosjekt
Pollestad forteller at han er kjent med at det pågår forskning på effekten av å flytte rådyrkillinger, hvordan det påvirker dyrene og eventuell effektiv avverging av skade i forbindelse med slått.
– Siden man i dag ikke vet nok om effektene og har gode løsninger for finansiering eller deling av utstyr, er det ikke aktuelt å innføre noe offentlig krav om bruk av metoden, legger han til.
Hvor alvorlig ser dere på utfordringen knyttet til at rådyrkalver blir drept i slåmaskiner?
– Det er selvfølgelig tragisk når rådyrkillinger blir kvestet eller drept i slåtten, og det er dyrelidelser man ønsker å unngå. Dette er en utfordring som også engasjerer berørte bønder, som har en sterk egeninteresse i å forhindre at dette skjer. Både fordi det er en påkjenning å forårsake slike skader på dyr, og fordi det kan gi forurensning av fôret som høstes, avslutter han.
Den årlige slåtten sammenfaller med at rådyrkalven blir født, og er på sitt mest sårbare. Mange kalver mister livet, men kan det være til hjelp å flytte på dem?
Elgen blir ofte kalt skogens konge, men da fortjener jammen rådyret å bli kalt Kulturlandskapets prinser og prinsesser! Bare så sørgelig synd at svært mange rådyrlam hvert år enten blir tatt av rødrev eller slått i hjel av bondens slåmaskin.
I Indre Østfold kommune ser både viltforvalter og den lokale jegerforeningen gode resultater etter bruk av droner med varmesøkende kamera for å redde rådyr fra slåttekniven.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.