Det skal innføres fellingsavgift på rådyr om høringsforslaget til den nye Viltressursloven går gjennom. Endringen møter stor skepsis flere steder i landet.
FELLINGSAVGIFT: Den nye viltressursloven legger opp til at det innføres fellingsavgift på rådyr. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
Lesetid: 4 minutter
Mange har benyttet sjansen til å sende inn høringssvar på den nye viltloven. Et tema flere har tatt opp er skepsis til innføring av fellingsavgift på rådyr.
Tall fra Hjorteviltregisteret de siste tre årene viser at rådyr står for om lag 11.000-14.000 registreringer i fallviltbasen årlig. Dette er vesentlig høyere enn for hjort og elg. Myndighetene har dermed sett seg ut rådyrene som en uutnyttet ressurs som kan bidra til å finansiere offentlige ettersøk.
Viltressursloven
Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet har sendt lovforslaget til ny lov om utøvelse av jakt, fangst og felling av vilt mv. (viltressursloven) på høring. Viltressursloven er en ny lov som er ment å erstatte Viltloven. Høringsfristen er fredag 25.10. Alle som ønsker kan sende inn sine kommentarer, og mange har benyttet denne muligheten.
– Det blir så lite penger av det her. Et rådyr er lite og har lite kjøtt, og fellingsavgiften må jo stå i stil med det. Så la oss si at den blir 100 til 150 kroner. Bare det å kreve inn disse pengene vil koste en del. Noen fakturaer blir jo da på bare 100 kroner. Det blir det ikke mange penger ut av, sier Dag Bjerkestrand, skogbrukssjef og miljøvernleder i Averøy kommune.
– I Averøy har fallviltarbeidet en kostnad på rundt en halv million i året. Inntekter fra fellingsavgift på rådyr på ca 20.000 kroner vil bli som en dråpe i havet. Å innføre fellingsavgift på rådyr tilsvarer på langt nær kostnaden på ettersøk av rådyr, derfor er fellingsavgiften også unødvendig, sier Bjerkestrand.
Averøy kommune har en målsetning om maksimalt 60 rådyrpåkjørsler i året, og har gjort alle tiltak innenfor lovverket for å oppnå dette; likevel synker antall felte rådyr under ordinær jakt, og antall påkjørsler ligger fortsatt mellom 70 og 90 per år.
– Fellingsavgift på rådyr kan føre til at færre rådyr blir skutt under ordinær jakt, og at problemene med påkjørsler i trafikken vil øke, skriver Averøy kommune i sitt høringssvar på den nye Viltressursloven.
Bør kostnaden flyttes?
Slik fallvilt og offentlige ettersøk håndteres i dag er det kommunen som har ansvaret og kostnadene for ettersøk og avliving av vilt som fortsatt er i live etter en påkjørsel. Det er derimot veieier som har ansvaret og kostnadene med å fjerne påkjørt vilt som ligger dødt på eller ved veien.
– Det er ikke riktig at kommunen skal betale utgiftene med ettersøk av vilt ved påkjørsler på veier eid av fylkeskommune og stat. For 2023 utgjorde dette cirka 237.000 kroner for Averøy kommune. For 2024 er prognosen at utgiftene blir rundt 500.000 kroner. Disse pengene må tas fra blant annet sykehjem og skoler, skriver kommunen i sitt høringssvar.
Tilsvarende syn har også Moss kommune: – Der kommunen selv ikke er veieier, bør fylke og stat som veieiere kompensere for de kostnader kommunen har for slike oppdrag, skriver Moss kommune i sitt høringssvar.
Også i Elverum er de i mot fellingsavgift på rådyr. I Elverum som i mange andre kommuner er utgiftene til fallviltarbeid og kommunalt ettersøk er større enn de inntektene som i dag kommer inn til det kommunale viltfondet.
– Elverum kommune mener at fallviltarbeid som i stor grad består i ettersøk, avlivning og opprydding etter ulykker langs veg eller bane skal finansieres gjennom andre ordninger som direkte tilskudd fra staten, skriver kommunen i sitt høringssvar.
Positive i Moss
I Moss kommune er de positive til forslaget om fellingsavgift på rådyr. Der ser de på en innføring av fellingsavgift som et helt nødvendig tiltak.
Moss er en rådyrtett kommune, der hovedparten av kommunens kostnader i forbindelse med offentlig ettersøk og fallvilthåndtering gjelder rådyr. En styrket finansiering av kommunale viltfond gjennom innføring av fellingsavgift også for rådyr, støttes av Moss kommune, og vurderes som helt nødvendig for å oppnå formålet om å fremme viltforvaltningen.
– Det felles et fåtall elg i kommunen, og inntektene fra fellingsavgifter blir dermed beskjedne summer. Kommunens administrering av rådyrforvaltningen er tid- og ressurskrevende, og det jobbes aktivt for å løse de utfordringer en stor bestandstetthet fører med seg i områder av kommunen, spesielt i tilknytning til by- og boligområder.
– Vi er avhengig av virkemidler for å nå målsetning om økt avskytning, og foreslår på bakgrunn av dette at fellingsavgiften settes etter antall dyr på kvoten, fremfor antall dyr felt. Dette kan øke motivasjonen for jeger til å fylle kvoten, samtidig som vi unngår underrapportering i de tilfeller der det ikke rapporteres inn felte rådyr for å unngå fellingsavgift, skriver Moss kommune i sitt høringssvar.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Ny viltlov ligger nå ute på høring og her ligger det inne flere forslag som påvirker jakta. Nå blir det tydeligere hva som er lov eller ikke ved bruk av termisk utstyr.
Steffen Johansen er avhengig av rullestol å komme seg på jakt, men med et forbud mot motorisert rullestol er det ikke så lett å ta seg frem ute i terrenget. Det er et forbud det nå kan bli slutt på.
Salget av termisk optikk har fått seg et skudd for baugen av forslaget til ny viltlov som er på høring. Jegerne misforstår konsekvensene av loven, mener bransjerepresentanter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.