– Familien har bedt meg gi uttrykk om at dette kom som et sjokk, og at de er i dyp sorg. De er svært takknemlige for den støtten og omtanken de opplever fra både kjente og ukjente, sier Ellinor Marita Jåma (45), som er en nær venn av familien.
Hun forteller at dødsfallet preger det samiske miljøet sterkt. I tillegg til stor sorg, er det mange som uttrykker sinne over at Bjørkås i det hele tatt ble dømt.
– Dommen oppleves som urettferdig, og at beitenæringene ikke har noe rettsvern. Saken preger både lokalmiljøet, men også hele landet. Jeg har inntrykk av at alle beitenæringer er sterkt preget, sier Jåma.
Dette er saken:
Reineier Odd Bjørnar Bjørkås fra Lierne i Trøndelag ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel for å ha skutt en bjørnebinne og to fjorårsunger som tok reinsdyrkalver i kalvingsområdet hans i mai 2022. Fengselsstraffen ble senere omgjort til soning med fotlenke.
Bjørkås fortalte til JEGER at han først prøvde å jage bjørnene bort sammen med Statens naturoppsyn (SNO) og kolleger. Etter gjentatte forsøk uten suksess så han seg nødt til å skyte dem for å beskytte reinsdyrflokken sin.
Både tingretten og lagmannsretten dømte Bjørkås, men med dissens. Et mindretall i begge instanser mente han hadde handlet i nødverge og burde frifinnes. Høyesterett avviste anken.
Bjørkås mente dommen viser at reindriften ikke har noen reell mulighet til å utøve nødverge. Han ønsket å ta saken til FNs arbeidsgruppe for urfolks rettigheter sammen med sin advokat.
Saken har vakt stort engasjement. En innsamlingsaksjon har samlet inn 338.000 kroner til støtte for Bjørkås. Flere ordførere i regionen har også krevd at nødvergeparagrafen må endres og at Bjørkås må frifinnes.
Bjørkås kjempet en lang kamp i rettsapparatet for å bli frikjent. Da JEGER møtte reineieren for første gang ved reingjerdet i Hammerdal i Sverige for å skrive om saken i april, fortalte han at det var en svært krevende situasjon å stå i.
– Når du både blir mistrodd og myndighetene ikke forstår utfordringene våre, er det for jævlig. Men jeg gir meg ikke, sa han den gang.
Sterk kampvilje
Bjørkås kjempet hele veien for frifinnelse og for at nødvergeretten skulle bli tatt til følge. Han ønsket å bli trodd av rettsapparatet, og anket rettsanvendelsen under skyldspørsmålet helt til Høyesterett, hvor anken ble avvist. Sammen med sin advokat var han i gang med å utforme en klage til FNs arbeidsgruppe for urfolks rettigheter.
Bjørkås hadde en sterk kampvilje og ville ikke gi seg. Han uttalte at domfellelsen ikke var til å forstå:
– Når du gjør alt du kan for å berge disse bjørnene, og når det ikke går. At du må skyte dem for å beskytte dyra og deg selv. Og blir dømt. Det er så vanvittig at det ikke er mulig å beskrive, sa reineieren til JEGER i vår.
Markering mot dommen
Mandag 9. desember, samme dag som Bjørkås startet soninga med fotlenke, samlet det seg rundt 100 personer utenfor familieboligen hans i Devika i Sørli. For å vise sympati og støtte til reineieren.
Ellinor Marita Jåma, som har kjent Bjørkås hele livet, holdt en appell for de fremmøtte. I markeringen mot dommen sa hun at reineieren har hele saepmie bak seg, og at hun er kritisk til domfellesen.
– Denne loven (naturmangfoldloven § 17) betyr ingen verdens ting, og vitner om at vi er rettsløse. Du er dømt på feilaktig grunnlag.
Jåma avsluttet appellen med noen ord hun visste at Bjørkås hadde fått tidligere:
– Uten hjelp, bistand og støtte fra myndighetene, la ikke fotlenken stjele energi, uten se på den som et lite smykke du bærer for reinsdyrenes skyld, de vil for alltid av kjærlighet være deg takknemlig.
– Jeg håper du kan ta med deg disse ordene, og varmen fra alle de som er her, når du nå skal ta den tunge veien til Steinkjer for å motta din straff.
Tok sitt eget liv
En knapp uke senere tok Bjørkås sitt eget liv. Han etterlater seg kone, to sønner og tre barnebarn.
I Røyrvik og Lierne er kommunens kriseteam iverksatt. I tillegg er SANKS (Samisk nasjonal kompetansetjeneste) og HMS-tjenesten i Norske Reindriftsamers Landsforbund i beredskap og vil være tilgjengelig for de som trenger det.
– Det er uhyre viktig at de som sitter med tanker, spørsmål, føler på sinne og avmakt benytter seg av tilbudene som finnes. Ingen skal behøve å sitte inne med slikt, sier Jåma.
Kriminalomsorgen berørt
Reineieren var underlagt Kriminalomsorgen da han startet den ubetingede fengslingen med fotlenke. Tore Råen er enhetsleder hos Trøndelag friomsorgskontor, avdeling Steinkjer. Han mottok i helga beskjed fra politiet om at en av hans domfelte var funnet død under soning.
– Vi er kjent med og bevisst på faren for selvmord. Ansatte er berørt av det som har skjedd. Det er et tema hos oss. Det er sterkt beklagelig at det skjedde i denne saken, sier Tore Råen til Namdalsavisa.
– Vi blir berørt og synes det er veldig trist over at dette har skjedd. Vi har allerede hatt møte med ansatte som har vært tett på denne saken, og er i ferd med å gjennomgå våre rutiner for å se på om det er noe vi kunne gjort annerledes. Vi har prøvd å legge til rette for soninga for å redusere utilsiktede følger av å sone en ubetinget fengselsstraff, sier Råen.
Derfor omtaler JEGER denne saken:
Saken mot Odd Einar Bjørkås fikk mye oppmerksomhet i både riks- og lokalmedier da dommen falt. Rettens avgjørelse vekket sterke reaksjoner både i lokalmiljøet, blant den samiske befolkningen, men også i det nasjonale jaktmiljøet, siden reineieren hevder at han handlet i nødverge da han skjøt bjørnene.
JEGER har fulgt denne saken gjennom prosessen. I et tidligere intervju fortalte han om hvor krevende det har vært å stå i denne kampen, og hvorfor han prinsipielt kjempet den. Bjørkås og hans advokat ville ta saken til FNs arbeidsgruppe for urfolks rettigheter. Han hevdet at kampen han kjempet fikk konsekvenser for langt flere enn seg selv.
Det er ikke ofte mediene omtaler selvmord. Jåma har vært i dialog med reineierens familie, som er kjent med at JEGER dekker dødsfallet.
Saken fikk nylig mye oppmerksomhet i mediene da Bjørkås startet fotlenkesoningen kun få dager før dødsfallet. Av den grunn har denne utviklingen stor nyhetsaktualitet. Dødsfallet skjedde da reineieren var underlagt Kriminalomsorgens ansvar, mens han sonet den ubetingede fengselsstraffen med fotlenke.
Trenger du noen å snakke med?
Det finnes flere hjelpetelefoner, chatte-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning:
Kultursenteret Saemien Sijte har utvidet åpningstidene denne uken for de som har behov for et møtested.
Ved akutte tilfeller, ring 113
Legevakt: 116 117
Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus 78 96 74 00
Mental helse på hjelpetelefonen 116 123
Mental helse har også en chat, som du finner på mentalhelse.no.
Chattetjeneste fra Kirkens SOS: soschat.no
Kirkens SOS har også hjelpetelefon på 22 40 00 40
Kors på halsen fra Røde Kors: 800 33 321
Kors på halsen har også chat: korspåhalsen.no