Fra og med 01.01.22 overtar Naturvårdsverket de ovennevnte oppgavene fra Jägarforbundet. Naturvårdsverket er et forvaltningsorgan som ligger under det svenske Miljödepartementet.
Må søke om midler
Og ikke nok med det, lovendringer medfører at Naturvårdsverket nå deler ut penger fra Viltvårdsfonden etter en søkeprosess der både organisasjoner og selskap kan søke om midler.
Kriteriene for støtte er det svenskene kaller «viltvård», altså å tilrettelegge for bærekraftig utvikling av viltet og sikre god dyrevelferd, samt liknende oppdrag som er forenlige med målene i landets jaktlov.
For å sikre langsiktig bærekraftig utvikling og bruk av landets viltbestand, skal prioritet gis til søkere som:
- jobber for å utøve svensk viltforvaltning
- retter seg mot jaktbare eller potensielt jaktbare arter
- viser en kobling mellom jakt på og vern om viltet
Både organisasjoner og selskaper kan søke om midler. Om man tidligere har fått midler, skal også rapporteringen av hvordan man har brukt tidligere tildelte midler være en del av evalueringskriteriene.
Det betyr i ytterste konsekvens at også foreninger som jobber mot jakt kan få penger fra jegernes lommebøker, forutsatt at de jobber for å fremme viltvården.
På direkte spørsmål fra Svensk Jakt vil Gunilla Skotnicka Ewing, påtroppende avdelingssjef ved Naturvårdsverkets naturavdeling, ikke utelukke at for eksempel Rovdjursföreningen kan få midler.
– Alle kan jo søke, så får vi bedømme søknadene, sier hun til jaktmagasinet.
– Helt sprøtt
Ole Henning Lagerstedt har jaktet i Sverige i 20 år, og er sporprøvedommer og jaktprøvedommer her hjemme.
– Det er helt sprøtt at jeg betaler for å jakte i Sverige og at disse pengene kan gå til jaktmotstandere, sier han.
Ifølge Lagerstedt har Svenska Jägereförbundet tidligere fått ca 50 millioner for sitt arbeid. Han hevder at den svenske motsatsen til NJFF nå ikke får halvparten en gang.
– Etter hva jeg vet har flere svenske ettersøksjegere lagt ned jobben i protest. Det er helt krise, sier han.
Derimot kan Jägereförbundet søke om flere penger til enkelttiltak på lik linje med andre foreninger i Sverige.
– Det burde vært som i Norge, at pengene som kommer inn på fellingsavgiftene blir i kommunene og går tilbake til skogen og viltet. Jeg vet om flere svenske jegere som er så imot disse endringene at de vegrer seg for å betale jegeravgiften, sier Lagerstedt.