PRESTEGÅRDSSKOGER: Vil det bli enklere å finne jaktterreng nå som OVF blir et aksjeselskap? Ill.foto: Jiri Havran / OVF.
Lesetid: 5 minutter
Prosessen har satt søkelyset på forvaltningen av fondet, spesielt utmarksområdene på nesten 900 000 dekar. Med omdanningen åpnes nye dører. Men hva innebærer egentlig denne endringen for deg som jeger?
Slik det er i dag er det vanskelig for interesserte å finne ut hvor det er ledige jaktterreng og hvem som leier OVFs jakt- og fiskeretter. Vi har tatt et dypdykk for å forsøke å gi deg svarene.
Tilgang til flere
– Dette jobber vi for å forbedre. Praksisen der områder leies ut til enkeltpersoner skal vi også se på, og prioriterer at nye avtaler gjøres med lokale jeger- og fiskerforeninger slik at tilgangen åpnes for flere i tråd med ønsket fra Stortinget, innleder kommunikasjonsrådgiver i OVF, Torbjørn Ellingsen.
Diskusjonen om hvem som eier verdiene i OVF har pågått lenge, og fikk ekstra grobunn når Stortinget vedtok delingen av OVF mellom staten og Den norske kirke i 2019.
I løpet av 2024 overføres rundt 160 presteboliger og over en milliard kroner til Den norske kirke, men alle utmarkseiendommer forblir i OVF. Dette inkluderer jakt- og fiskerettighetene.
Som et hagleskudd over kartet
OVF eier omtrent 900 000 dekar utmark. Hvordan forvaltes jakt og fiske på disse eiendommene i dag?
– Totalområdet til fondet er stort, men eiendommene er som et hagleskudd over hele norgeskartet. Til sammenligning eier Statskog omtrent 20 prosent av fastlandet, mens fondets eiendommer utgjør omtrent 0,3 prosent av landområdene, forklarer Ellingsen.
Statskog har store sammenhengende områder, mens mange av fondets utmarksområder er for små til å ha egne jaktvald til storvilt.
Dette gjør det vanskelig for jegere å få tilgang til eksempelvis elgjakta gjennom inatur.no. Dette skyldes at det ofte er mange grunneiere involvert i et jaktvald.
– Fondets gjennomsnittlige skogteig er for liten for å få tildelt egne jaktvald. Da slår viltloven inn, som sier at vi er pålagt å inngå i grunneiersamarbeid med naboeiendommer, slik at man sammen kan få tildelt vald fra kommunen, forklarer Ellingsen, før han legger til:
– I disse samarbeidene inngår ofte mange grunneiere med ulike interesser. Det gjør det utfordrende å selge jaktrettene via inatur.no.
Innrømmer forbedringspotensiale
Småviltjakta derimot, som rype- og skogsfugljakt, er på mange måter “folkejakta”, og er mye enklere å organisere. Likevel innrømmer han at de har en vei å gå:
– Det er en av tingene som vi skal diskutere med Nærings- og fiskeridepartementet. Vi jobber med å forbedre organiseringen og praksisen vår slik at flere jegere kan få tilgang, men hva som blir løsningen blir avgjort i tett dialog med de nye eierne, forklarer han.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har hatt et sterkt ønske om å sikre allmennhetens tilgang til jakt og fiske på fondets utmarksområder.
Flere av eiendommene til OVF har avtaler med lokale Jeger- og Fiskerforeninger for småviltjakt, som selger jaktkort for de respektive områdene.
Men dette gjelder på langt nær alle eiendommene, og spesielt i Nord-Norge er det lite organisert småviltjakt. Per i dag er det bare noen få av eiendommene i landsdelen som selger jaktkort via en Jeger- og Fiskerforening.
– OVF har prøvd å selge jakt- og fiskerett i Nord-Norge, men det har ikke vært stor interesse blant kjøpere. Det kan skyldes at teigene våre ofte er små og blir utkonkurrert av Statskog sine områder, som er enorme i denne landsdelen, forteller Ellingsen.
Verdifulle jaktområder
Selv om mange av Prestegårdsskogene er små og mellomstore, er dette likevel verdifulle områder for jegere og fiskere.
– De fleste eiendommene ligger i nærheten av der folk bor, noe som gjør dem lett tilgjengelige for store befolkningsgrupper med hensyn til blant annet jakt, forteller Line Lillebø Osfoss, fungerende informasjonssjef i NJFF.
De opplever å ha et godt samarbeid med de ulike forvalterne av både statsgrunn, private grunneiere og deres organisasjoner.
– Det er omtrent 50 lokalforeninger i NJFF som har, eller nylig har hatt, avtaler om jakt og fiske på OVFs eiendommer.
– Det er blant annet denne geografiske spredningen som gjør eiendommene viktige for oss. I dag er det store andeler statsgrunn i fjellområdene, mens det er dårlig med statsgrunn langs kysten og i innlandsområdene, forteller Osfoss.
Termisk kikkert er tillatt med dagens viltlov, men hva skal man velge; håndholdt varmesøkende kikkert eller hybrid-løsningen frontmontert termisk kikkert? JEGER tester 13 termiske kikkerter og kårer best i test.
Lavterskeljakt
I tillegg er det jakt- og fiskemuligheter der som det ikke finnes mye av på statens eiendommer i dag, deriblant laksefiske, hjortejakt og rådyrjakt.
– Dessuten er lavterskeljakt som skogsfugl veldig populært, og småviltkort blir utsolgt på minutter når Statskog legger ut disse for allmennheten. Derfor er det flott om staten kan tilby mer av den type jakt på Prestegårdsskogene, presiserer Osfoss.
I innstillingen som ble vedtatt i Stortinget den 12. juni 2024, står det blant annet at jakt og fiske skal sikres allmennheten.
– Vi skal fortsette arbeidet med å finne løsninger for å forvalte på best mulige måte, legger Ellingsen til.
Rykter om jakt på auksjon
Ellingsen avslutter med å avkrefte ryktene om auksjonering av jaktområder:
– Det har aldri vært snakk om at jaktområdene våre skal auksjoneres. Jeg kan garantere at vi ikke skal være prisdrivere, men ha priser på nivå med Statskog, avslutter Ellingsen.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.