– Jeg har skutt hundrevis av rever ved hjelp av termisk utstyr og gitt ut filmer om dette. Viltloven skiller ikke mellom rev og hjort når det kommer til nattjakt. Jeg tenker vel at de burde valgt en annen sak der noen hadde skadeskutt eller skutt feil dyr hvis de først skulle prøve å få en dom. Men de ville nok teste for å se hvordan det gikk, sier Clausen.
Mener flertallet vil ha termisk
Han har opplevd mye støtte fra jegerne i denne saken, samtidig som han nok tror det primært er sympatisørene som har henvendt seg til ham.
– Jeger-Norge er delt i synet på termisk, men jeg opplever at et flertall mener termisk bør være tillatt, iallfall til en viss grad. Jeg er mest opptatt av at det bør være tillatt på småpredatorer som rev og grevling, for sjøl jakter jeg ikke så mye hjort med termisk at det spiller noen rolle for meg.
Clausens argument for å tillate termisk på rev og andre småpredatorer, er at det er vår moderne livsstil som har ført til en uvanlig stor revebestand.
– Derfor mener jeg vi også har et ansvar for å holde bestanden nede, av hensyn til anna vilt. Reven er en tallrik art og all forskning viser at den tåler hard beskatning uten at det går utover bestanden.
Les også: Miljødirektoratet gir seg i termisk-saken
– Norske jegere er altfor opptatt av å dømme
Det er samtidig et viktig poeng for ham at norske jegere bør bli mer romslige til å akseptere at folk jakter forskjellig:
– Om termisk blir tillatt også med ny viltlov, betyr ikke det et påbud om å bruke det. De som foretrekker drivjakt med hund, kan fortsette på samme vis. Jeg tror heller ikke at viltet vil forstyrres i vesentlig mer grad. Snur du problemstillinga på hodet, kan du si at det blir færre jegere som uroer skogen på dagtid hvis flere dyr felles med termisk.
Sjøl mener han at hjortejakt med termisk nesten kan bli i enkleste laget: Skulle han felt et dyr for å ha et trofé som minne på veggen, ville han heller hatt en bukk felt på dagtid framfor et dyr som var skutt med termisk om natta.
Finner direktoratets holdning merkelig
– Ser du noen etiske betenkeligheter med høyteknologisk utstyr på jakt?
– Det kan alltids diskuteres omkring det å gi dyra en sjanse. Mitt poeng er at i det øyeblikket vi skal avfyre et skudd, så mener jeg at dyra skal ha minst mulig sjanse; da skal det være størst mulig sjanse for å avgi et dødelig skudd med minst mulig lidelse for viltet.
At Miljødirektoratet vil forby noe som slik sett gjør jakta mer human og sikrere, synes han derfor virker veldig merkelig:
– Men direktoratet ønsker jo til og med å forby at man sitter på et jorde med en håndholdt termisk for å plukke ut riktig dyr, for så å skyte det med vanlig optikk etterpå. Hvis det kommer et fullstendig forbud mot termisk med ny viltlov, tror jeg mange fortsatt vil bruke det utstyret de allerede har kjøpt. Det er nesten så jeg håper at jegerne vil gjøre det, med tanke på best mulig forvaltning.
Sikrer mer presis bestandsregulering
Sjøl er han ikke i tvil om at termisk er en teknologi som er kommet for å bli. Han mener det vil være «høl i huet» om jegerne blir fratatt dette som verktøy i samband med ettersøk eller villsvinjakt – og for den del hjort hvis målet er å få bestandsveksten under kontroll:
– Hvis man skal drive bestandsregulering eller skyte for kjøttets skyld, så er termisk et effektivt hjelpemiddel som i tillegg gjør jakta sikrere. Men det kan helt klart misbrukes hvis man ønsker det, som man jo kan med det meste. Det er vel ikke tvil om at dagens hunde-GPSer gjør at vi jakter mer effektivt enn før, og at noen bruker bilen for å raskt dekke opp en post.
Clausen har likevel ingen tro på at alt av hjortevilt eller alt av storbukker vil bli felt om jegerne får bruke termisk:
– For det første er jakt på hjortevilt kvoteregulert, og de få som fusker med kvotene gjør det uavhengig av termisk. Og dessuten tror jeg at termisk allerede i flere år har vært brukt i større utstrekning særlig på hjort enn det noen vil snakke høyt om. Det felles allerede flere tusen hjorter årlig med termisk utstyr.
– Bør inngå i jegerprøven
– Hva er i så henseende din erfaring om kvaliteten på utstyret?
– Det har skjedd mye bare de siste 3-5 åra, slik at mellomsjiktet på 25-35.000 nå har svært gode produkter. Men det er fortsatt sånn at produsentene lager billigkikkerter til 8-12.000. Dem ville jeg styrt unna, og iallfall gått opp til 15-20.000 hvis du ønsker å ha noe glede av det termiske utstyret.
– Det Svenska Jägareförbundet har begynt å tilby kurs i bruk av nattoptikk og termisk utstyr. Hva tenker du om dette?
– Det synes jeg er veldig smart! Det burde inngå også i norsk jegeropplæring snarest, ettersom loven spesifikt tillater det på villsvinjakt. Som med resten av jakta er det en treningssak å bruke termisk riktig. Det krever litt andre ting med tanke på artsbestemmelse, kjønn og avstandsbedømmelse, særlig hvis du ikke er godt kjent der du jakter. Jeg støtter alt som kan gjøre jegerne mer kunnskapsrike, avslutter Clausen.