Forskere advarer mot Miljødirektoratets bruk av Rødlista i arbeidet med nye jakttider. De mener forvaltningen ikke har nok kunnskap om hvordan økosystemene påvirkes av klimaendringer.
Mot jaktstans: Svartanda er en av artene som står i fare for å ryke ute av jakttidslista på grunn av Rødlista. Helt feil, mener NJFF Østfold, da jakta i Østfold skjer på den russisk-baltiske bestanden. (Foto: Terje Kolaas)
Lesetid: 4 minutter
Vet vi egentlig om vi høster av et bærekraftig overskudd? Nei, mener professor Rolf Anker Ims ved Universitetet i Tromsø (UiT).
– Naturmangfoldloven sier at høsting og jakt bare kan tillates når best tilgjengelig dokumentasjon tilsier at arten produserer et høstingsverdig overskudd. Men forvaltningen i Norge bærer preg av at vi ikke har eller bruker best tilgjengelig kunnskap, sier Ims.
Han har i en årrekke forsket på klimaendringer og hvordan det påvirker økosystemene i nordområdene. Han har også forsket mye på rype og er selv rypejeger.
Bommer på arter med svingninger
Norsk rødliste for arter, kalt «Rødlista» på folkemunne, er en oversikt over utrydningstruede arter. Både fjellrype og lirype står som «nært truet». I kommende revisjon av lista foreslås det at rypene tas ut.
– Rypa er et godt eksempel på at det blir feil å bruke Rødlista som grunnlag for å fastsette om en art skal være jaktbar eller fredet. En art havner på rødlista om bestanden går ned over tre generasjoner. Men rypa er et vilt med store naturlige svingninger. Tre generasjoner er for liten tid, fortsetter Ims.
Han mener forvaltningen i dag ikke har nok kunnskap til å vite om jegerstanden høster av et overskudd eller ikke. Ims mener det er feil å se antall individer av en art isolert, istedenfor å overvåke endringer i økosystemet arten er en del av. Ifølge naturmangfoldloven skal høsting av en art ikke ha negative effekter på andre sårbare arter.
– Bruker flere kilder
Miljødirektoratet er ikke enig i at kunnskapsgrunnlaget er for lavt.
– Men det er forskjeller mellom arter. Framover trenger vi kunnskap både om enkeltarter og økosystemene de inngår i, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen.
Han sier at Miljødirektoratet bruker en lang rekke kilder som grunnlag, i tillegg til Rødlista.
– Vi bruker også vitenskapelige rapporter, data og rapporter fra overvåkingsprogram, oppsynsrapporter, nasjonale rødlistevurderinger, rødlistevurderinger fra andre land, spørreundersøkelser, forhåndsinnspill med mer, sier Vangen.
Enveisbillett til Rødlista
Rolf Ims sier at kompetansen og forskermiljøene allerede er på plass, men at det mangler penger.
– Fra politisk hold er det bred enighet om at vi fremover må forvalte viltet og naturen i et helhetlig perspektiv. Men forvaltnings-systemene og budsjettene henger etter. Vi står overfor brutale klimaendringer. Det haster med å reagere, fastslår Ims.
Han forteller om et høyst reelt skrekkscenario få tiår frem i tid, der klimaet blir for varmt for dagens økosystemer og arter. Invasjon av fremmede arter og epidemier vil være det første som skjer.
Også forskerkollega Atle Mysterud ved Universitet i Oslo (UiO) er bekymret.
– Jeg er skeptisk til at Miljødirektoratet nå legger seg på Rødlista for å bedømme jaktbarhet. De bruker det konsekvent for å ta dyr ut av sin egen liste over jaktbare arter, men de kommer ikke tilbake på lista når bestanden øker. Det bør det ropes et varsko mot, sier Mysterud.
– Jakter ikke på norsk hekkebestand
Én av artene som Miljødirektoratet vil totalfrede i de nye jakttidene, er svartand. Også denne står som «nært truet» på Rødlista.
– Norsk rødliste omhandler hekkebestanden av svartand innenfor Norge. Det kan nok stemme at hekkebestanden i fjelltraktene har hatt en nedgang. Men fuglene som det jaktes på i gamle Østfold fylke, er derimot en del av den russisk-baltiske bestanden som kommer trekkende seint på høsten. De har hatt en bestandsøkning fra 1 million til 1,6 millioner fugler de siste årene, sier Vidar Holthe i NJFF Østfolds styre.
Miljødirektorat fastholder likevel at det er riktig å gå inn for fredning av svartand.
– Den norske hekkebestanden er liten. I 2015 ble den anslått til kun 635-1250 par. Selv om tidligere undersøkelser og jaktstatistikk indikerer at det er fugl fra Sverige som beskattes, kan vi ikke utelukke at det er svartender fra den norske bestanden i Østfold, sier Vangen.
Statssekretær Maren Hersleth Holsen (V) i Klima- og miljødepartementet sier at Miljødirektoratet ikke bare baserer seg på Rødlista i sine vurderinger. Hun mener det blir feil å sette artsbasert forvaltning opp mot økosystembasert forvaltning.
– Vi skal få til en mer økosystembasert forvaltning i Norge. En slik forvaltning tar utgangspunkt i de samlede påvirkningene, og har mål om en langsiktig, bærekraftig forvaltning. Artene er åpenbart en sentral del av økosystemene i samspill med det ikke-levende miljøet. Det blir derfor helt feil for meg å sette disse opp som en motsetning, sier Holsen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.