– Mattilsynet har foreløpig ikke tatt stilling til jaktforbud, men vi har bedt om råd fra Veterinærinstituttet, bekrefter Mattilsynets direktør Ole-Herman Tronerud til JEGER.
Alvorlig epidemi
Direktøren for regelverk og kontroll sier Mattilsynet har stor forståelse for at fuglejegerne er bekymra for årets jaktsesong:
– Årets utbrudd av fugleinfluensa ser ut til å være en av de største og mest ødeleggende fugleinfluensaepidemiene som noensinne har vært i Europa. Våre naboland har hatt flere utbrudd hos tamfugl, både hos hobbyfjørfe og i kommersielt fjørfehold. Kilden til flere av disse er oppgitt å være kontakt med ville fugler, påpeker Tronerud.
Les også: Ingen jaktforbud i Sverige og Danmark
Smittesituasjonen blant villfugl rundt Oslofjorden er per nå usikker. Så langt er det påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) i Holmestrand (25.06), Son i Vestby kommune (02.07) og Larvik (13.07). Videre er det påvist fugleinfluensa (H5N8) på ytterligere en fugl i Skjeberg (Sarpsborg kommune) og en i Frogn kommune.
Vurderer smittesituasjonen fortløpende
– Vi kan ikke utelukke flere tilfeller av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) på villfugl i tiden fremover. Hvorvidt fjorårets jaktforbud blir gjeninnført på bakgrunn av oppblomstringen, er et spørsmål vi drøfter med Veterinærinstituttet, sier Tronerud.
Les også: Slik lykkes du med gåsejakt
Mattilsynet kan foreløpig heller ikke si noe om hvor lenge de 37 kommunene rundt Oslofjorden opprettholdes som høyrisikoområde.
– Sammen med Veterinærinstituttet gjør Mattilsynet fortløpende vurderinger av smittesituasjonen. Dersom Mattilsynet vurderer at smittefaren minker, vil høyrisikoområdet oppheves eller reduseres så raskt som mulig, sier Tronerud.
Mer informasjon om høypatogen fugleinfluensa (HPAI)
Her kan du lese mer om Mattilsynets informasjon til jegerne vedrørende situasjonen omkring høypatogen fugleinfluensa (HPAI).
Veterinærinstituttet har laget et interaktivt kart som viser hvor det er tatt prøver av fugl, og hvor det er mistanke om eller påvist smitte:
Kartet viser primært prøver av villfugl og oppdateres hver dag. De eldste prøvene på kartet er fra 18. november 2020. Prøvetatte fugler markeres i de respektive kommunenes geografiske sentrum. Positive prøver i en kommune får bare én markering selv om det eventuelt er flere påvisninger.
Dersom du ser en svekket eller død viltlevende and, gås, svane, vadefugl, måke eller rovfugl, bør du varsle Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Du skal ikke selv gå bort til fuglen.
Les også: Kritisk til Mattilsynets jaktforbud