En dags jaktforbud skyldtes misforståelse
Sverige har vært hardt ramma av høypatogen fugleinfluensa (HPAI). 22 gårder, de aller fleste i Sør-Sverige, måtte slakte ned hele besetninger.
Da Sveriges største eggprodusent i Mønsterås kommune måtte avlive 1,3 millioner verpehøns, ble det innført et beskyttelsesområde i 3 km rundt eggfabrikken, og et overvåkningsområde på 10 km. Her varslet Jaktjournalen at Jordbruksverket også innførte et jaktforbud.
Les også: Slik lykkes du med gåsejakt
Men allerede dagen etter kom det kontrabeskjed både i Jaktjournalen og i Svensk Jakt: Jordbruksverkets jaktforbud var avledet av en misforståelse omkring EU-reglene for forskjellige former for fugleinfluensa. Jaktforbud er aktuelt kun ved variantene som er smittsomme for mennesker (H5N1), ikke de formene som har forårsaka vinterens utbrudd (H5N5 og H5N8).
– Jakt gir ingen økt risiko av betydning
– Det stemmer at Jordbruksverket først kommuniserte et jaktforbud i beskyttelses- og overvåkningssonene, men at de senere trakk det tilbake, bekrefter Malin Grant i Statens Veterinærmedisinske Anstalt (SVA – tilsvarende Veterinærinstituttet).
– Misforståelsen skyldtes at de trodde det var et krav i EUs lovgivning, men det gjaldt kun for H5N1. SVA har derfor ikke fått noen ytterligere forespørsel fra Jordbruksverket, og har heller ikke vurdert noe omkring risikoen for jakt i konkrete smitteområder.
Les også: Test av rifler til fuglejakta
– Vårt hovedfokus har derfor vært å hindre smittespredning til fjærkre generelt. Der antar vi at jakta i seg sjøl ikke innebærer noen økt risiko av betydning. Vi har likevel notert oss at andre land har vurdert det annerledes, sier Grant.
Mener jegerne gir uvurderlig hjelp
Til Svensk Jakt poengterer isteden Jordbruksverket at de betrakter jegerne som en viktig ressurs i overvåkningsarbeidet:
«Jägare som rör sig mycket i skog och mark är ofta de första som märker av en ökad sjuklighet eller dödlighet hos vilda fåglar. De kan därför vara ovärderliga när det gäller att tidigt upptäcka smittan.»
Les også: Kritisk til Mattilsynets jaktforbud
Jordbruksverket understreker likevel at jegerne må ta forholdsregler for å unngå å spre smitte. Særlig hvis man har tamfugl sjøl eller kontakt med andre som driver med fjærkre, bør man bytte klær og sko etter jakta.
Alltid dejligt i Danmark
I Danmark er forholdene tilsvarende. Der meldte Danmarks Jægerforbund om mange henvendelser fra bekymra jegere da vinterens fugleinfluensa-utbrudd meldte sin ankomst i november.
Men heller ikke der har dette medført noen restriksjoner for jakta. Fødevarestyrelsen (tilsvarer Mattilsynet) kommer imidlertid med klare råd til hvordan jegerne skal håndtere bekledning og utstyr etter jakta, samt rutiner ved varsling om mistenkelige funn.
Her kan du lese mer om soneforskriftene som praktiseres i Danmark ved utbrudd av høypatogen fugleinfluensa (HPAI). Heller ikke der er jaktforbud nevnt som et aktuelt tema.
Les også: Røff hagle til gåsejakt