– Det er ikke så lett å si hvor lenge jaktforbudet skal vare. Senest i går hadde vi to påvisninger hos svaner i Bergen. Grunnen til at vi har jaktforbudet er jo ikke fordi vi ønsker at syk fugl ikke skal skytes, men å hindre at fuglen blir skremt og flytter på seg og kommer i kontakt med flere dyr som ikke tidligere er smittet, sier Ole-Herman Tronerud, veterinær og seksjonssjef i Mattilsynet.
Han poengterer at det også er en risiko at fugler i kulda vil trekke mot områder der det er produksjon av fjørfe på grunn av lett tilgjengelig fór eller andre fristelser for villfugl.
– Det kan få store konsekvenser å få smitten inn i fjørfeproduksjonen på Vestlandet. Det vil vi unngå, forklarer han.
Mattilsynet vurderer likevel fortløpende å endre forskriften for å f.eks kunne tillate lydløst fangst av kråkefugl ved bruk av feller.
Veterinærinstituttet har laget et interaktivt kart som viser hvor det er tatt prøver av fugl og hvor det er mistanke om, eller påvist, smitte:
Kartet viser primært prøver av villfugl, samt noen prøver tatt av fugl i en fuglepark, og oppdateres hver dag. De eldste prøvene på kartet er fra 18. november 2020. Prøvetatte fugler markeres i de respektive kommunenes geografiske sentrum. Positive prøver i en kommune får bare én markering selv om det eventuelt er flere påvisninger.
Dersom du ser en svekket eller død viltlevende and, gås, svane, vadefugl, måke eller rovfugl bør du melde fra til Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Du skal ikke selv gå bort til fuglen.