Vet vi hvor mye fjellryper det er i fjellet? Det som er fjellets fugl har aldri aktivt blitt taksert, men nå jobber NJFF-Troms for å få på plass en bedre forvaltning.
TAKSERING: Er det på tide at fjellryper takseres på lik linje som liryper? Foto: Markus Danielsen Holmer
Lesetid: 3 minutter
Rypetaksering slik den fungerer i dag, baserer seg kun på data fra liryper. Tellingene som skjer med fuglehunder hver sensommer gir estimater på hvor mye rype det er i fjellet. Men hvor ble det av fokuset på fjellrypene opp i det hele?
Isak Karlstrøm er prosjektutvikler i NJFF-Troms og brenner for fjellrypa. Nå er han en av dem som vil få på plass en bedre forvaltning.
Ut av skyggen
– Fjellrypa har i liten grad blitt prioritert av forskning og forvaltningen. Det finnes lite kunnskap om forvaltning av arten i Norge, og mye er basert på antagelser og direkte sammenligninger med lirype, innleder Karlstrøm.
Fjellrypa har på mange måter levd i skyggen av lirypa, men er en vel så viktig art for jegerne- spesielt i de nordligste fylkene med sine store fjellområder.
Det er mange år for sent- og i beste fall på tide at det kommer på plass en bedre forvaltning av fjellrypene.
Om du er fjellrypejeger har du kanskje opplevd at det noen år ikke nødvendigvis er lik fordeling mellom liryper og fjellryper i jaktterrenget.
Blir det riktig å forvalte fjellrypene ut ifra estimater beregnet på lirypene og fellingsstatistikk, eller er det rom for forbedringer? Kan man høste mer av fjellrypene, eller bør man opprettholde strenge kvoter?
Simulert rypetelling
Karlstrøm har vært med og drevet forskningsbasert fangst av fjellryper siden 2020 for det svenske naturvårdsverke gjennom Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstad.
Til nå har de GPS-merket over 80 fjellryper som de har simulert en vanlig taksering gjennomført med stående fuglehund.
– Foreløpige resultater viser tydelig at de viktigste momentene i distance sampling blir møtt. Det viser seg at fjellrypa ikke flytter på seg under telling før den blir oppdaget under den vanlige takseringsperioden, utdyper han.
Distance sampling
En velkjent vitenskapelig metode på hønsefugl, som har vært brukt aktivt i flere tiår på lirype.
Foregår ved å gå på en linje eller observere fra et punkt og gjør observasjoner på rype. Videre måler man avstand ut til observasjonen.
En relativt fleksibel modell som benyttes for å estimere tetthet av fugl.
Med de foreløpige resultatene fra simuleringen, betyr det i praksis at man kan bruke stående fuglehund med bruk av distance sampling for å estimere bestanden på fjellrype.
Han forteller at NJFF‐Troms vil ta tak i dette, og starte en prosess mot en mer helhetlig forvalting også på fjellrypa.
Gjennom et samarbeid med Høgskolen i Innlandet og Statskog, er planen å starte taksering av fjellrype.
– Vi skal etablere 20‐25 takseringslinjer i populære fjellområder rundt Nordreisa og Kvænangen. Så har vi satt opp en tre-årig progresjon hvor vi skal utvide og ser for oss å dele inn Troms fylke i fire deler, legger han til.
Fjellrypa blir lite prioritert
Fjellrypa har aldri aktivt blitt taksert ved bruk av distance sampling av flere grunner. En hovedårsak er at det er antatt at fjellrypene springer unna på bakken og av den grunn ikke møter kravene for metoden.
– Det ble i 2023 taksert 75 km i Nord‐Troms på lirype og observert null fjellrype på disse linjene. Det betyr at dagens takseringslinjer i Troms ikke er tilpasset biotopen for fjellrype, sier Karlstrøm.
Han viser også til fellingstallene: I løpet av de siste fire årene har hver andre rype skutt i Troms- og Finnmark fylke vært fjellrype, og sannsynligvis er dette tallet for Troms alene enda høyere.
Det å få et bedre grunnlag for å vite at det høstes bærekraftig av bestanden er etter Karlstrøms syn en nødvendighet.
Har fått økonomisk støtte
– Vi ønsker å prøve dette i 2024 og se på muligheten til å utvide i 2025 til å gjelde større deler av Troms om pilotprosjektet er en suksess, forteller han.
Pilotprosjektet har mottatt 145 000 kroner fra Troms fylkeskommunes viltfondmidler.
– Vi er glad for at det er en lokal satsing i regionen, avslutter prosjektutvikleren.
JEGER har tatt et dypdykk i forvaltningen. Les alt om hva dagens taksering av rype og skogsfugl innebærer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.