I region 8 Troms og Finnmark er økningen fra 5 til 11 familiegrupper. Her settes kvoten til totalt 6 gauper med en totalkvote på 3 voksne hunndyr.
LES OGSÅ: Actionfylt drev på gaupe
– Vi åpner nå forsiktig for kvotejakt for å forhindre skade på beitedyr i de to nordligste fylkene. Målet er at bestanden holder seg på Stortingets bestandsmål, slik at rovviltnemnda kan ta over forvaltningsansvaret. En lav kvote gjør det også enklere å iverksette skadefelling ved behov, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet på direktoratets egne nettsider.
Her er en fullstendig oversikt over regionene og vedtatte kvoter:
Forvaltningsregion – Totalkvote – Myndighet
1: Vest-Norge – Kvotefri jakt* – Rovviltnemda
2: Sør-Norge – 32 (12) – Rovviltnemda
3: Oppland – 8 (4) – Rovviltnemda
4: Oslo/Akershus/Østfold – Ingen jakt – Miljødirektoratet
5: Hedmark – Ingen jakt – Miljødirektoratet
6: Midt-Norge – 30 (10) – Rovviltnemda
7: Nordland – 6 (3) – Miljødirektoratet
8: Troms og Finnmark – 6 (3) – Miljødirektoratet
Sum – 82 (32)
* I Vest-Norge er det ikke fastsatt bestandsmål for gaupe. Tall i parentes viser maksimalt antall hunndyr. Kilde: Miljødirektoratet
Rovviltforvaltningen i Norge
Fakta om rovviltforvaltningen i Norge
Stortinget vedtar et bestandsmål for hver av de store rovdyrartene ulv, gaupe, bjørn, jerv og kongeørn. Sistnevnte regnes ikke som et jaktbart rovdyr. I tillegg er mårhund et uønsket rovdyr i Norge og kan jaktes uten kvote.
Rovdyrforvaltningen er delt inn i de åtte regionene Vest-Norge, Sør-Norge, Oppland, Oslo/Østfold/Akershus, Hedmark, Midt-Norge, Nordland, Troms og Finnmark.
Hver region har sine fastsatte bestandsmål. Dersom registreringer av bestanden gjennom sportegn, avføring etc, i gjennomsnitt har vært over bestandsmålet de tre siste årene, er det rovviltnemdene i hver region som bestemmer kvoten av hvert rovdyr det åpnes for jakt for.
Dersom bestanden i snitt de tre siste årene ikke har vært over bestanden, fastsetter Miljødirektoratet eventuell kvote på aktuelt rovdyr i regionen.
Desidert størst kvote er det i region 2 Sør-Norge (tidl. Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder). Jan Brekke, for mange et kjent fjes gjennom skytebriller.no, uttalte tidligere til JEGER at kvoten deles ut på et altfor stort område:
– Gaupekvoten blir delt ut på en altfor stor region. Det ender omtrent alltid med at kvoten blir fylt lengre inn i landet før sporsnøen i det hele tatt kommer her nede. «Førstemann til mølla»-prinsippet blir helt feil i gaupeforvaltninga: Kvotene skulle blitt delt ut på mindre regioner, slik at også vi hadde fått sjansen til å redusere gaupebestanden langs kysten. Den er altfor stor her nede, sier han.
LES OGSÅ: Ønsker seg mer langsiktig viltforvaltning
Rune Hogsnes er leder for rovviltenemda i region 2. Han synes problemstillingen er interessant:
– Det vi har hatt fokus på er den totale bestandsstørrelsen og rapporter om tap av beitebyr. Det er hele tiden motstridende interesser mellom de som ønsker å felle flere rovdyr og de som ønsker å bevare alle rovdyr. Vi fra politisk hold har nok ikke hatt så stor fokus på den problemstillingen som nevnes her. Men den er absolutt interessant å diskutere videre i rovviltnemdene.
Hogsnes tar forbehold om at problemstillingen kan ha vært diskutert tidligere før han tiltrådte som leder for et år siden.
– Vi har et litt mer overordnet ansvar, vi går sjeldent inn i detaljene rundt jakta med mindre det er snakk om en direkte skadefelling.
Skal du ut på gaupejakt? Da kan det være lurt å sjekke JEGERs tester av truger eller vår store test av varmevester/ varmeplagg.