Frykter ringvirkninger: Johnny Vikne fra Odda frykter at Sysendalen-utbygginga vil danne presedens for flere saker. (Foto: Audun Kvandal)
Lesetid: 3 minutter
I festtalene snakkes det stadig om hvor viktig det er å bevare reinen og dens leveområder, og at særlig randsonene er under press. Men gang på gang ender utbyggingssaker med at villreinen må vike, sier Vikne.
Ett av regjeringen Solbergs første grep var å flytte arealsaker fra Klima- og miljødepartementet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Dette skjedde til tross for advarsler om at ansvarsendringen kunne svekke miljøaspektet i plansaker.
Følgelig var det KMD som avgjorde striden i Sysendalen, der Eidfjord Resort får bygge en alpinlandsby med 500 leiligheter og 100 hyttetomter. Dette kommer i tillegg til nær 700–800 allerede godkjente hyttetomter i nærområdet.
Virkningsløs reduksjon
Fylkesmannen i Hordaland (nå Vestland) kom med innsigelser fordi anlegget gikk 600 dekar inn i det nasjonale villreinområdet. Departementet har derfor redusert inngrepet i villreinområdet med 150 dekar og stiller tilleggskrav om at skiheisene må stenge i kalvingsperioden.
– Problemet er ikke så mye inngrepet i seg sjøl. Det er trafikken som genereres inn i leveområdene som forstyrrer reinen. Dette avbøtes ikke om man reduserer inngrepet med 150 dekar, fastslår Vikne.
Han viser til forskning på hvor raskt og sterkt villrein påvirkes av menneskelig ferdsel: Forstyrrelser med en viss hyppighet gjør at reinen skyr områdene i lange perioder.
– Derfor foreslås det å avvikle noen turisthytter. Derfor drøftes det å rive private hytter. Derfor snakkes det om å stenge fjellveier og flytte stier. Da blir jeg sjokkert når det gis dispensasjoner til kraftverk og hyttebygging i motsatt ende, sier Vikne.
Rammer regional plan
Han frykter at dette vil ramme den regionale planen for Hardangervidda, som er oppe til revisjon. Planen som ble påbegynt i 2007, ble vedtatt i 2011 etter langvarig tautrekking mellom tre fylker og ti berørte kommuner.
– Staten ved Miljødepartementet forlangte planen nettopp fordi villreinen er et internasjonalt ansvar for Norge og fordi man ville få bedre grep om den klattvise utbygginga av tange-områdene. I alle sammenhenger ble det sagt at dette ikke bare var en plan for reinen i morgen eller om ett år, men i femti år framover. Og så blir altså staten den første til å torpedere den. Dette skjer midt i en prosess der planen er til revisjon. Andre kommuner og utbyggere vil sjølsagt merke seg at det allerede er en uthuling på gang, påpeker Vikne.
Frivillig fjellvern
På NJFFs landsmøte sist høst ble det foreslått å arbeide for ei ordning med «frivillig fjellvern» etter modell fra barskogvernet, der skogeiere kompenseres for å avstå fra hogst. Forslagsstillerne ønsker at det utredes om villrein-kommuner bør få kompensasjon for å stoppe utbyggingsplaner som rammer villreinen.
– Hva tenker du om et slikt forslag?
– Jeg har deltatt i villreinforvaltninga i 30-35 år, og har sett hvordan vi har spist oss innover villreinens leveområder. En gang må man sette foten ned. Jeg ser poenget med næringsutvikling. Men samtidig mener jeg det ikke kan være noen belastning å huse Nord-Europas største villreinstamme. Jeg mener man tvert imot bør føle seg priviligert, sier Vikne.
Giga-prosjekt
Eidfjord Resort har vært på tegnebrettet i ti år, men ble godkjent av kommunen i juni 2016.
Statens Vegvesen og Fylkesmannen i Hordaland fremmet innsigelser. Etter ett år med mekling ble saken sendt til departementet.
Eidfjord Resort har hatt tett dialog med politikere, og trekker fram Ove Trellevik (H) som sentral hjelp. Området skal utvikles med næringsbygg, skiheiser og skøytebane for 3 mrd. kr. Utbygger anslår 75 arbeidsplasser.
Kartlegging av reinens arealbruk (NVS-rapport 7/2010) viser at nærområdet brukes til kalving og sommerbeite, noe som er dokumentert med GPS-logger i dyreposisjoner.no.
KMD medgir at det er uvisst om reduksjonen i planene er nok til å unngå forstyrrelser. KMD foreslår å finne areal andre steder for å kompensere for reduksjonen i nasjonalt villreinområde.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.