Bør sette fart
Også hos NJFF er det en viss utålmodighet å spore: Forbundet er svært fornøyd med at man klarte å få gjennomslag for at antallet våpen i garderoben ble økt fra seks i det opprinnelige lovforslaget til åtte, og at antallet nå er lovfesta, ikke bare nedfelt i forskrift.
Men det hjelper lite når det nå er gått et helt år uten at noen forskrift ser ut til å være i emning. Den nye våpenloven kan nemlig ikke tre i kraft før forskriftsreguleringen er på plass.
– Vi har ikke fått noen forklaring fra Justisdepartementet på hvorfor dette trekker i langdrag. Det var for så vidt venta at det tok litt ekstra tid i innspurten, sia EUs våpendirektiv også skulle implementeres i lovverket. Men nå burde det være mulig å sette fart i arbeidet med ny våpenforskrift, sier NJFFs jaktkonsulent Vidar Nilsen.
Vant til å vente
Jegerne er nok den gruppa som har størst utålmodighet knytta til den nye loven, sjøl om den innebærer endringer på godt og vondt: I tillegg til den nevnte endringa med at våpengarderoben flyttes fra forskrift til lov, og at antallet økes fra seks til åtte, vil enkelte halvauto-rifler bli forbudt.
– Vi har bedt om å bli involvert så snart som mulig. Så langt vi veit, er ikke noe utkast til forskrift på plass ennå. Dermed er det lite trolig at det i det hele tatt kommer noe på høring i 2019, sier Nilsen.
– Hva tenker NJFF om at det trekker slik i langdrag?
– Nei, hva skal man tenke om det? Vi er jo blitt ganske vant til å vente i arbeidet med ny våpenlov. Jeg skjønner at mange jegere venter på økninga i våpengarderoben. Vi målbærer ønsket og har jevnlig kontakt med departementet, sier Nilsen.
Ingen ny dato
Justisdepartementet har som kjent hatt relativt høy rotasjon i toppsjiktet under nåværende regjering, uten at dettte nødvendigvis er forklaringen på hvorfor våpenforskriften trekker i langdrag. Men det er heller ikke noe godt nytt å melde derfra, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartmentets kommunikasjonsavdeling:
– Departementet jobber med forskriften. Men jeg kan ikke i dag si noe om når den vil bli sendt på høring, sier Skjøld-Lorange.