– Torbjørn var den kjappeste og kom seg opp på kjølen. Han svømte til land, men uten at vesten løste ut. Først etter, da tumultene var overstått og vi prøvde holde den under vann med padleåra, løste den ut. Det medførte at alle sømmene revna, slik at ingenting holdt luftpølsa på plass. Naturlig nok kan den ikke gjenbrukes, slik noe av hensikten er med slike vester, sier Svendsen.
De to andre vestene som var kjøpt i NJFFs nettbutikk, løste ikke ut. Etter å ha åpna borrelåsen, oppdaga de at vestene måtte løses ut med snortrekk. Det var ingen informasjon på utsiden som beskreiv dette.
Manuell vest sprakk
– Vi måtte leite og fomle for å få lirka fram utløserhåndtaket. Men sia vi først var våte og vesten kan brukes flere ganger ved å bytte patron, ville jeg sjekke om den fungerte skikkelig, ettersom den andre hadde revna. Du kan si den løste ut – på en utradisjonell måte, kommenterer Svendsen tørt.
Han hoppa til vanns og dro i snora. Vesten løste ut – med et brak. Men det medførte ikke at vesten fylte seg med luft. Tvert imot, den bare sprakk.
– Det skjedde så fort at borrelåsen som beskytter og holder luftpølsa på plass, ikke rakk åpne seg over nakken. Det ble bare ei 15 cm lang revne i kantsveisen ved luftpatronen.
Svendsen har oppbevart vestene skikkelig og tørka dem når de har vært våte. Han er sterkt betenkt over sikkerheten ved at to av vestene som ble forsøkt utløst, ikke fungerte:
Farlig falsk trygghet
– Det var iskald elv med vårløsning og ganske stri strøm, ikke en ukjent situasjon for beverjegere. Heldigvis hadde vi kort vei til land. Men jeg har vært ute i røffere situasjoner der jeg har stolt på flyteplagget. Det betyr ikke at jeg har tatt sjanser, men jeg har visst – eller rettere sagt trodd – at jeg hadde ekstra sikkerhet. Slik tror jeg mange tenker, sier Svendsen.
Han tror et fåtall tester vestene helt etter boka. I beste fall skiftes tabletten i utløsermekanismen, og at patronen er hel og montert.
– Jeg hadde akseptert en liten luftlekkasje etter flere år, men ikke at hele vesten spjærer. Hvis det skyldes at vestene er for gamle, burde levetida vært tydelig merka utapå vesten. Mange jegere bruker båt i forbindelse med jakta, og drar kanskje ut i vær som båtturister unngår fordi det bare er snakk om korte transportetapper. Min erfaring nå viser at det er all grunn til å teste slike produkt grundigere, særlig når det har gått noen år, sier Svendsen.
Tilrår sjekk
NJFFs organisasjonsleder Knut Erik Risvik som har ansvaret for nettbutikken, er enig i at det er viktig at folk er bevisste på både bruk, vedlikehold og begrensninger med oppblåsbare vester.
– Forsikringsselskapene opererer med en begrensa levetid på slike vester: Etter ti år anbefales det å bytte dem ut. Etter det jeg har funnet ut, er det iallfall 8-10 år sia NJFF slutta selge disse vestene, og denne vesten ser ut til å være produsert langt tidligere, sier Risvik.
Årlig sjekk
1) Sjekk at utløser og gasspatron-feltet på mekanismen er grønn.
2) Skyll vesten i ferskvann. På automatiske vester fjerner du først utløsermekanismen. Olje o.l kan vaskes vekk med såpevann.
3) Sjekk patronen for korrosjon, og at hetta ikke er punktert eller skada av utløsersnora.
4) Sjekk bånd, sømmer og spenner for slitasje.
5) Sjekk utløpsdato på utløseren, som normalt skiftes hvert 3. år (årlig ved hyppig bruk).
6) Blås opp vesten med munnstykket (bruk pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i et døgn. Lever til godkjent verksted hvis den lekker.
7) La alt tørke, skriv dato på servicearket og pakk ned vesten igjen.
(redningsselskapet.no)
Denne saken fra JEGER-arkivet ble først publisert i mai 2019.