Regjeringens forslag til ny Viltressurslov, som nå oversendes Stortinget for behandling, innebærer en opprydning og tydeliggjøring av dagens regler. Regjeringen foreslår i stor grad å videreføre gjeldende rett.
En ting det blir strammet opp rundt er bruk av termisk utstyr. I paragraf 26 i den nye loven omtales bruk av av synlig lys og særskilte siktemidler. Bruk av lyskilder som gir synlig lys under jakt og fangst er forbudt, med mindre annet følger av eller i medhold av lov.
Det samme gjelder bruk av restlysforsterkende og termiske siktemidler og andre siktemidler med teknologi som har til formål å lyse opp eller forbedre synligheten av omgivelsene eller viltet for jegeren. Men det åpnes i annet ledd for å gjøre unntak for enkelte arter i forskrift.
Lovforslaget tydeliggjør blant annet kommunens ansvar og oppgaver på viltområdet, og hvilke regler i ny lov som gjelder ved blant annet skadefelling og lisensfelling.
– Jeg er trygg på at både jegere og forvaltningen vil kjenne seg igjen i lovforslaget. Vi har også lyttet til høringsinnspill, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Arbeidet med å gjennomgå og modernisere viltloven ble satt i gang våren 2020. Bakgrunnen for arbeidet var behovet for at reglene på viltområdet bør samordnes bedre med annet regelverk, og at regelverket også bør ta høyde for teknologisk utvikling og nye utfordringer i viltforvaltningen.
Lovforslaget bygger på at forvaltningen av viltressursene gjennom jakt, fangst og felling skal skje på en bærekraftig og forsvarlig måte. Forvaltningen skal skje innenfor rammene av naturmangfoldloven og dyrevelferdsloven.
– Vi har alltid levd av og med naturen i Norge. Jakt og fangst har lange tradisjoner i landet vårt, og er naturligvis viktig for mange folk. Samtidig må jakta være bærekraftig så vi sikrer levedyktige viltbestander også for framtida, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Landbruks- og matdepartementet har sammen med Klima- og miljødepartementet hatt ansvaret for lovarbeidet. Underveis i arbeidet er det gjennomført to høringsmøter med berørte organisasjoner, fagmiljøer og forvaltning. Det er også gjennomført en rekke separate innspillsmøter etter ønske fra ulike parter. Et forslag til en ny lov var på høring fra juni til oktober 2024, og departementet har mottatt nærmere 1.000 høringsinnspill.