– Det er ingen tvil om de faktiske hendelsene i saken. Clausen har i avhør forklart hvordan han jaktet og hvorfor han brukte termisk sikte. Nå vil vi vurdere den rettslige siden, sier politiadvokat Amund Sand i Trøndelag politidistrikt til JEGER.
Les også: Anmelder Clausen for bruk av termisk sikte
Tar utgangspunkt i gjeldende lov
Sand sier at det kan være aktuelt med både henleggelse, forelegg eller tiltale, avhengig av hvordan politiet bedømmer loven.
– I denne sammenhengen er det viktig at vi må ta utgangspunkt i loven, og kommentarene til forarbeidene til loven, slik den var da hendelsen fant sted. Vi kan ikke vente på at regjeringen skal gi en tydeligere definisjon av begrepet «kunstig lys», slik Stortinget ba om i sin behandling av den nye våpenloven, sier han.
Et forelegg i denne saken kan være både en bot og en inndragelse av ulovlig redskap. Dersom det reises tiltale, føres saken i første omgang for Trøndelag tingrett.
Les også: – Miljødirektoratet tolker termisk uten lovhjemmel
– Støtter generelt forvaltningens syn
– Dersom det ikke hadde kommet noen innspill fra næringskomiteen under behandlingen av våpenloven, hadde det neppe vært grobunn for uenighet om hvorvidt termiske sikter regnes som kunstig lys eller ei, sier Sand.
Miljødirektoratets syn har ligget fast selv før våpenloven ble revidert. På generelt grunnlag støtter politiet forvaltningens syn i slike saker.
– Vi skal nå bedømme både komiteens kommentarer og andre synspunkter fra både jurister og forvaltning, før vi beslutter veien videre. En eventuell tiltale som ender med domfellelse vil kunne avklare gjeldende rettspraksis vedrørende bruk av termiske sikter til ordinær jakt, sier Sand.
NJFF: – Miljødirektoratet tøyer lovforståelsen
Strenge rettskrav
Påtalemyndighetens arbeid skal være sluttført innen utgangen av januar. Men selv om politiet velger å reise tiltale mot Clausen for ulovlig bruk av termiske sikter, kan han bli frifunnet.
– Borgere i Norge har krav på en lov som er tydelig og lett å forholde seg til. Vi må ta utgangspunkt i at anmeldte handlet i beste mening innenfor lovverket, med mindre vi kan bevise noe annet. Ved en eventuell tiltale kan Clausen derfor bli frifunnet, selv om domstolen avgjør at handlingen strider mot lovverket, forklarer politiadvokaten.
Politiet har mottatt flere anmeldelser av jegere vedrørende bruk av termiske sikter. Skulle det falle en rettskraftig dom, kan disse ikke påberope seg såkalt rettsuvitenhet.
LES OGSÅ: Derfor skriver JEGER om termisk-debatten (redaksjonell leder)