Statskog kjøper Norges største private eiendom

Statskog SF har kjøpt en av Norges største private skog- og utmarkseiendommer, Meraker Brug, som ligger i Trøndelag. Dette er godt nytt når det kommer til å sikre allmennhetens tilgang til jakt og fiske.

Sist oppdatert: 21. oktober 2022 kl 20.00
STATSKOG UTVIDER: Med 1,2 millioner mål vil det bli enda større plass å boltre seg på for jegere. (Ill.foto: Håvard H. Holdø)
STATSKOG UTVIDER: Med 1,2 millioner mål vil det bli enda større plass å boltre seg på for jegere. (Ill.foto: Håvard H. Holdø)
Lesetid: 4 minutter

– Dette er en attraktiv eiendom, og den har store likheter med andre områder som Statskog i dag forvalter, forteller Gunnar Lien, administrerende direktør i Statskog SF.

Statskog er eid av staten og er Norges største grunneier. Statsforetaket forvalter så mye som en femtedel av fastlandsnorge. Gjennom Statskog sikres allmenhetens tilgang til jakt og fiske, slik at alle skal ha muligheten.

Passer godt inn i Statskog

Derfor er det gode nyheter at Statskog nå ekspanderer ytterligere, med sitt nylige kjøp av Meraker Brug. Og teigen er alt annet enn liten; til sammen dekker området rundt 1,2 millioner mål, fordelt over kommunene Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer.

– Vi ser på eiendommen som attraktiv for Statskog, og den passer godt inn i strategien som vi har. Nå vet vi jo ikke for sikkert at kjøpet blir godkjent, men vi oppfatter stor støtte fra regjeringen og føler oss trygge på at dette går igjennom, når svaret kommer før jul i stortingsproposisjonen. Forhåpentligvis blir dette årets store julegave, forteller Lien.

Sikrer allmen tilgang

Statskog kjøper altså eiendom for over 2,5 milliarder kroner, som tilsvarer 94 prosent av aksjene i Meraker Brug AS, som er et norsk eiendoms- og kapitalforvaltningsselskap.

Selskapet har hatt sin driftsmodell basert på mer tilrettelagte tilbud innenfor blant annet jakt. Nå som Statskog tar over forvaltningen, vil det etterhvert bli slik som andre Statskog-eide områder.

– Vi i Statskog har et eget oppdrag fra staten, og det går ut på å sørge for allmennhetens behov for jakt og fiske, og skal være en garantist for tilgangen. Over tid skal den nye eiendommen bli som en del av Statskog, og forvaltes på lik linje, forklarer den administrerende direktøren.

LES OGSÅ: Jakt på vår felles eiendom

Skal bygge videre på det som har fungert

Eiendommene som Statskog nå skal bli nye eiere av, er forvaltet godt fra før, og det ligger store muligheter i å bygge videre på det som tidligere eiere har skapt. I de involverte kommunene blir det viktig med et godt samarbeid, og inngåtte avtaler skal opprettholdes.

– I en slik stor eiendom er det sannsynlig at det eksisterer tidsbestemte avtaler, for eksempel avtaler knyttet til utleie av jaktterreng og lignende. Derfor vil det naturligvis bli en overgangsperiode før alt driftes som andre Statskog-områder. Det blir viktig å samarbeide lokalt og med kommunen, avslutter Lien.

Trenger kapital til oppgradering

Salget av Meraker Brug har fått stor respons, både nasjonalt og internasjonalt, og at Statskog har vunnet frem, er til glede for den allmenne tilgangen til jakt og fiske områder.

– De to største stiftelsene som eier 94 prosent av AS Meraker Brug, selger seg ut da de trenger kapital til å finansiere driften av Astrup Fearnly museumet i Oslo, som skal gjennom en oppgradering, forteller Per Hembre, daglig leder i AS Meraker Brug.

–Jeg forstår at eierne er fornøyde, hvis ikke hadde det ikke blitt noe salg, så da må jeg også være fornøyd, forteller Hembre.

Har møtt mange av kravene

– I forkant har eierne hatt møte med Statskog der det ble lagt frem noen føringer og krav til dem som nye eiere, for å være aktuelle kjøpere. Og Statskog har møtt mange av kravene, som gjør det absolutt mer spiselig, forteller Hembre.

Statskog har blant annet garantert at aksjeselskapet skal opprettholdes, og ingen ansatte skal miste jobben. Det er heller slik at det kan tilføres flere arbeidsplasser, som er en gladsak.

– Jeg fryktet litt det at nye eiere betydde kroken på døra for Meraker Brug, da vi ikke er mer enn 12 arbeidsplasser. Men nå ser ting lyst ut, så gjelder det å håpe at Statskog ser verdien av det som er oppbygd, forteller han.

Kommer eksisterende tilbud i konflikt?

Meraker Brug har hatt et vidt spekter på alt i fra lavterskeltilbud til mer tilrettelagte tilbud innenfor blant annet jakt og fiske. Herunder lavterskeltilbud på småviltjakt, og utleide rypeterreng av den mer eksklusive varianten. Her har det også vært mulig for mer tilrettelagte tilbud, som naturligvis har kostet mer. Dette kan komme i konflikt med Statskogs prinsipper, som garantist til allmenn jakt og fiske.

– Vi har hatt tilrettelagte tilbud, som har kostet mer enn et vanlig jaktkort. Men disse tilbudene har inkludert mye mer, som for eksempel guiding, høy bostandard under overnatting, servering av god mat og drikke, og så videre. Om slike tilbud kommer i konflikt med Statskogs driftsmodell vet jeg ikke, men jeg tenker at folk flest i Norge har råd til å kjøpe seg litt tilrettelagt jakt, på samme måte som at man drar på sydentur.

– Jeg har fått telefoner fra jegere som er bekymret for om tilbudene som står i dag vil forsvinne. Men dette gjenstår å se hva Statskog bestemmer seg for, avslutter Hembre.

LES OGSÅ: Troféjakt – trussel eller redning?

Publisert 20. oktober 2022 kl 22.23
Sist oppdatert 21. oktober 2022 kl 20.00

Relaterte artikler

JULEHARE: Det ser dårlig ut for dem som ønsker å vekke jakten på juleharen til live igjen. Foto: Kjell-Erik Moseid
Viltressursloven på høring

Jegerne står ikke samlet mot julefredning

FELLINGSAVGIFT: Den nye viltressursloven legger opp til at det innføres fellingsavgift på rådyr. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
Fellingsavgift på rådyr

Skepsis mot fellingsavgift på rådyr

LOVBRUDD: En jeger er dømt for å bruke kniv til å avlive et skadet vilt, samtidig ønsker ettersøksjeger Øyvind Juliussen at avlivning med kniv var lovlig for offentlige ettersøksjegere.
Anker dommen fra tingretten

Jeger dømt for avlivning med kniv

FJELLJEGER: Mellom fjell og myr kan det bli mange tunge mil i søken etter storbukken på  Tone Svanhild Aasbø-Skinderhaug.
Jegerprofilen: Reinsjegeren

Fra norske fjell til Floridas sumper

SKAUTUSSA: Kallenavnet Skautussa har fulgt Mona Olsen i mange år. Hun driver også oppdrett av schillerstøver og basset bleu de gascogne under kennelnavnet Skautussa.
Brenner for revejakt og hundeavl

På skogtass med “Skautussa”

BØRSEMAKER: Alf Helland har skrevet bok om sitt børseprosjekt – en kopi av ei luftbørse fra 1700-tallet laget av det italienske multigeniet Bartholomeus Girardoni.
Bokanmeldelse: Jakta på Girardoni

Lettlest og velskrevet børsemaker-nerding

HELFRELST: Mathias Stiland jakter hvert ledige sekund. Antall felte dyr er underordnet. Å være ute, kanskje få se dyr og samholdet i jaktlaget betyr mest.
Ung jeger fra Lindesnes

Jeg – en jaktidiot?!

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen