På diskusjonsforum for jegere blir politiets våpenkontor tidvis idiot-stemplet. Samtidig forvalter de et regelverk som vi ønsker skal håndteres på en trygg måte. JEGER hengte seg på en søknadsprosess for å få bedre innblikk.
NYTT VÅPEN: Thomas Eriksen vurderer en rifle nummer to i kaliber .308.
Lesetid: 6 minutter
Thomas Eriksen ønsker seg enda en rifle i kaliber .308. Vil det gå greit å få dette innvilget? Hvordan går han frem for at behandlingen av søknaden skal gå mest mulig smidig?
Ifølge politiets våpenregister finnes det i overkant av 1,3 millioner registrerte skytevåpen i Norge. Tallet plasserer oss helt i verdenstoppen i antall våpen per innbygger, ifølge velrennomerte internasjonale våpennettsider. Antallet har dessuten i mange år vært økende.
Seks våpen
Rundt en halv million privatpersoner eier ett eller flere våpen. Av disse personene er en høy andel jegere. Hvor lett er det å få registrert et nytt jaktvåpen i et land med så høy våpentetthet?
– Per i dag reguleres dette fortsatt av våpenforskriften fra 2009. Denne sier at en jeger kan eie inntil seks jaktvåpen, opplyser seniorkonsulent Frank Knudsen ved politiets våpenkontor i Odda. Kontoret behandler flesteparten av søknadene i Vest Politidistrikt, som i hovedsak omfatter Hordaland og Sogn og Fjordane.
Trengs til trening
Jeger Thomas Eriksen fra Bergen vurderer å søke om sitt fjerde jaktvåpen. Han håper det vil gå som smurt å få tillatelse til enda en storviltrifle i kaliber .308, slik at han slipper bytte ammunisjon. Men han lurer på hvordan han skal begrunne behovet for et våpen som er såpass likt det han har fra før.
– Jaktriflen min er tilpasset nettopp jakt. Men jeg ønsker å trene mer på skytebanen. Derfor har jeg lyst på et våpen som for meg er mer egnet til å trene med. Men jeg har hørt andre jegere snakke om at man helst bør søke om ulike kalibere som er tilpasset forskjellige jaktformer, istedenfor å søke om flere våpen i for eksempel .308.
«Andelen endelige avslag er ikke veldig stor. De fleste som søker, oppfyller kravene til å erverve våpen.»
Bestem innholdet selv
Knudsen på våpenkontoret kan berolige den aktive jegeren. Han viser til forskriften fra 2009, som myket opp praksisen rundt akkurat det med kalibervalg:
– Tanken er at jegeren selv best kjenner sitt behov. Jegeren kan derfor selv komponere sin våpengarderobe. Man kan i dag dermed eie flere rifler av samme type eller i samme kaliber. Men begrensningen er altså på seks våpen. Det skal svært gode grunner til å få innvilget søknad om våpen nummer sju.
Gagner viltet
Thomas har i dag to rifler og en hagle i våpenskapet. Han mener det er flere fordeler med å øke innholdet.
– En viss våpeninteresse beriker jegerlivet – og ikke minst interessen for og motivasjonen til å bruke skytebanen mer. Det er mye positivt ved å bli flinkere til å skyte: Om man er trygg på egne ferdigheter, er det lettere å beholde roen når hjorten eller rådyret står der. Jeg tror dette igjen vil gagne viltet i form av færre skadeskytinger og mer human avliving, mener Thomas.
Treg erfaring
Men dersom Thomas lander på å søke om en ekstra .308, frykter han at det kan gå lang tid til riflen kan kjøpes: Forrige gang han søkte om våpen, tok det nesten tre måneder før godkjenningen kom i posten.
– Det er jo irriterende. Samtidig er det greit at man ikke kan kjøpe våpen på impuls. Det er absolutt et valg som bør være godt gjennomtenkt, medgir han.
Ikke normalt
Frank Knudsen kjenner seg ikke igjen i at kontoret hans bruker så mye som tre måneder på å behandle våpensøknader.
– I dag bruker vi fire uker på å godkjenne en søknad. Under våpenamnestiet i fjor trengte vi nok noe ekstra tid, på grunn av manglende ressurser. Men denne jegeren må ha vært ekstra uheldig ved at det tok såpass lang tid.
Jegeren må gjøre sitt
Knudsen understreker at to faktorer likevel kan føre til betydelig forlenget saksbehandlingstid.
– Den ene er at søknaden er ufullstendig – og dette skjer ofte. Mange jegere sender «nakne» søknader uten nødvendige vedlegg, eller mangelfullt utfylte søknadsskjemaer. Dersom man forventer en raskest mulig behandling, må jegeren selv sørge for å gjøre godt nok forarbeid, sier Knudsen. Han oppfordrer derfor jegere til å sette seg godt inn i hvordan søknaden skal være.
– Den andre årsaken til at søknadsprosessen kan ta lang tid, er at jegeren sender brevet sitt til feil kontor: En god del søknader havner i postkassen til politistasjoner og lensmannskontorer rundt omkring. Det fører selvsagt til forsinkelser, sier Knudsen.
Det finnes nemlig normalt bare ett eller to kontorer i hvert politidistrikt som behandler våpensøknader. I Vest Politidistrikt finnes det for eksempel to kontorer; ett i Odda og ett i Sogndal.
– Ta jobben med å undersøke hvor du skal sende søknaden. Da går det mye raskere, oppfordrer Knudsen.
Forarbeidet bør være grundig
Det viktigste man må huske før man søker, er å bruke riktig søknadsblankett, legge ved kopi av legitimasjon, og fylle ut tilleggsskjema om hva våpenet skal brukes til. Politiet kan også be om dokumentasjon på at jegeren har godkjent våpenskap, gjerne i form av et bilde av FG-godkjenningen i skapet.
– For å være helt sikker på å unngå forsinkelser, bør du være grundig i dette. Gjør grundige søk på politiets nettsider for veiledning og ring gjerne oss gjerne på telefonnummer 02800 dersom du har spørsmål i forkant av søknaden, sier Knudsen.
Få får avslag
Av 6289 våpensøknader i Vest Politidistrikt i fjor, fikk 62 personer avslag. Det utgjør under én prosent. Knudsen har ikke tall for andre distrikter, men det er liten grunn til å anta at andelen avslag avviker vesentlig fra dette.
– Andelen endelige avslag er ikke veldig stor. De fleste som søker, oppfyller kravene til å erverve våpen. Men ikke alle er skikket, sier Knudsen.
Evindelig vandel
En grunnleggende forutsetning for å få kjøpe våpen, er nemlig at vandelen de siste fem år må være uten anmerkninger. Det vil si at man som hovedregel ikke har vært mistenkt, siktet eller domfelt for noe kriminelt. Grovheten i eventuell kriminalitet kan imidlertid bli vurdert. Men et avslag er altså et absolutt utfall.
– Dessuten kan helse bli vurdert. I enkelte tilfeller ber vi om legeattest på at en person er frisk eller i behandling før søknaden kan innvilges. Dette vil for eksempel kunne være i tilfeller hvor det er alvorlig psykisk sykdom i bildet, sier Knudsen.
Ny våpenlov
I vår vedtok Stortinget ny våpenlov som utvider jegernes våpengarderobe med to våpen til totalt åtte.
– En del jegere har allerede tatt kontakt og ønsker kjøpe sitt sjuende og åttende gevær. Men her må vi vente på ny våpenforskrift. Loven åpner for flere våpen, men det tar altså tid før dette blir en realitet, sier Knudsen. Justisdepartementet skal utarbeide ny forskrift som trolig sendes på høring i høst og vedtas rundt nyttår.
Thomas Eriksen har ikke planer om å skaffe seg så mange våpen. Med plettfri vandel og navnet sitt i jegerregisteret, vil han etter alle solemerker få innvilget søknad om våpen nummer to i kaliber .308.
– Dette høres flott ut. Nå skal det bli flere turer til skytebanen, smiler han
Slik bør du søke
Skjemaet "Søknad om tillatelse til å erverve og inneha skytevåpen og våpendeler" fås kun hos Politiet eller våpenforhandler.
Grunnen er at skjemaet har gjennomslag med flere gjenparter, der den ene bl.a blir kjøpers midlertidige våpenkort, mens en annen er selgers bekreftelse på å ha solgt våpenet.
Husk å legge ved kopi av legitimasjon
Du må også fylle ut eget skjema om hva du skal bruke våpenet til. Dette finnes på Politiets nettsider. For jegere heter skjemaet «Våpen til jakt».
Politiet kan be om dokumentasjon på godkjent våpenskap. Derfor kan du like gjerne legge dette ved søknaden uansett.
Ikke send søknaden til nærmeste politistasjon eller lensmannskontor. Ring 02800 og spør etter våpenkontoret i ditt område.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.