OBSERVANT: Gjør deg kjent i jaktterrenget. Da øker sjansene. Foto: Kristoffer Kippernes.
Lesetid: 5 minutter
Høsten er rett rundt hjørnet, og mange jegere er midt i forberedelsene- og kanskje allerede i gang. Uansett om du er en erfaren jeger, eller om du nettopp har fått deg jegerprøven, vil du finne verdifulle tips her.
Vi har snakket med ekspertene hos Inatur, FeFo og Fjellstyrene for å samle de beste rådene om hva du bør se etter når du skal velge jaktterreng. Enten du er ute etter småvilt eller storvilt, vil denne guiden gi deg en solid start på planleggingen av din neste jakttur.
Om du har vokst opp i en jegerfamilie, har du nok et ess i ermet når det gjelder å velge hvor jaktturen legges. Kanskje sitter du på førstehånds kunnskap om ditt lokale terreng, og vet hvor viltet holder til?
Noen tråkker også sine første jaktturer i høst, og da kan det virke som en jungel av ting og tang å huske på. Før du leser videre: det viktigste og desidert morsomste, er å finne dette ut på egen hånd, men bruk gjerne denne som en ledetråd i jakten på ditt nye gullterreng.
I vårt langstrakte land er det en rekke tilbydere av jaktkort. Mange jaktkort trekkes allerede om våren og man må derfor søke i god tid. Heldigvis er det mange muligheter for den som liker å være mer spontan.
De største tilbyderne av jaktkort er Statskog, Fjellstyrene og Finnmarkseiendommen (FeFo). Husk at det også er områder med egne grunneierlag, og rundt omkring i landet er det også lokale jeger- og fiskerforeninger som disponerer ulike jaktterreng.
– Hva skal man se etter?
– Det kommer an på hva man ønsker å jakte. Mye storviltjakt legges ut på våren og mange statlige tilbud legges da ut for trekning. Når det gjelder rype- og skogsfugljakt, er det mange muligheter. Det er stort sett alltid ledig småviltjakt på flotte områder hos Statskog, forteller Torbjørn Kvien Madsen i Inatur.
– Se på kart! Les kart og finn biotop som du tror kan være levesteder for viltet du er på jakt etter, fortsetter Madsen.
Einar Asbjørnsen, leder utmark i FeFo har også gode innspill for deg som er på utkikk etter potensielle områder.
– Hvilke vurderinger kan man gjøre seg i forkant?
– Dette varierer med hva man ønsker å jakte og hvilken jaktform, og hvor man har tillatelse. Uansett kan det være lurt å gjøre noen vurderinger for hvor utilgjengelig jaktområdet er, om man er i form til alle typer jaktterreng, og hvor langt man er villig til å kjøre eller fly, sier Asbjørnsen.
Han legger til at lange reiser koster penger og er heller ikke bra i et miljøregnskap.
– Det er heller ikke alltid slik at jakta blir bedre jo lenger man reiser, eller at gresset er grønnere på andre siden av gjerdet, presiserer han.
Tre lokketoner og responsen er umiddelbar. Det ruskes i bjørkene under ham og han hører elgoksen nærme seg, støyende og utfordrende. Bli med på ei tung elgjakt i Skjåk i Gudbrandsdalen.
Hvis man eksempelvis er ute etter gode rypeterreng, og har kartet foran seg, er det par ting du kan se etter for å ha et bedre utgangspunkt: Om du er ute etter lirype, kan det være smart å se etter et terreng som har glissenskog, gjerne godt innblandet med vierkjerr.
På kartet kan indikasjoner være at den klassiske grønnfargen blir gradvis vasket ut, gjerne kombinert med en slak stigning. Se også til at det er innslag av bekker, som er typisk oppvekstområde for rypekullene.
Er du derimot på jakt etter fjellrype er det smart å oppsøke terreng med mer steinete partier, og såkalte slukter- små dalfører i fjellet, kan huse fugl. Husk derimot å ikke bli for ivrig med å bestige toppen- fuglen kan sitte overraskende lavt til tider.
Torgeir Lande, rådgiver i Fjellstyrene, er også klar på hva som er viktig å tenke på:
– Det viktigste for å finne gode jaktterreng er å snakke med andre jegere. Hør med andre medlemmer i lokallag. Har du kjennskap til grunneiere kan du høre om mulighet for rådyr- og duejakt.
Han legger til at det også er anledning å ringe et fjellstyre og få tips fra Fjelloppsynet.
– I samme slengen kan du da også spørre om gode teltplasser eller åpne hytter og utleiehytter.
Han sier også at å planlegge tidlig på året er en fordel for å ha best sjanser for jaktkort, men presiserer:
– Det er også gode muligheter for jakt etter de første par ukene hvis du ikke har kort allerede.
– Er det noe man bør tenke på i forkant?
– Hva vil du jakte? Mange er på jakt etter kun lirype, men eksempelvis fjellrypejakt, duejakt og andejakt kan også være veldig spennende og mye lettere å få tilgang til. Selv om det er lite rype enkelte år eller også fredning, er det ofte gode muligheter for å jakte andre arter, fortsetter Lande.
– Hva med rypetakseringene?
– Ikke legg så mye i det. 10 ryper per kvadratkilometer kan oppleves som mye i et område, og som lite i et annet område. Også antall jegere varierer fra område til område. Skal du jakte med hund er det ofte flere om beinet og vanskeligere å få kort.
Han forteller at det lønner seg å planlegge godt. Et tips han nevner er å jakte i samme område flere år på rad.
– Blir du kjent i området er det ofte lettere å finne småvilt, da de gjerne befinner seg i de samme områdene. Det er derfor innenbygds jegere uten hund i snitt skyter flere ryper enn utenbygdsjegere med hund, avslutter Lande.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hvor galt kan det gå når to fjellvante Tromsø-væringer skal på rypejakt på flate Hardangervidda? Kloke av skade gir vi deg tipsene du trenger for å lykkes.
Hjortejakt er en spennende jakt som passer for de fleste jegere. Du kan velge mellom både smygjakt, lokkejakt, posteringsjakt og drivjakt. Her finner du tipsene til hvordan du får en vellykket hjortejakt i år.
Man er så ulike. Som jegere påvirker det også hva og hvordan vi jakter. Skogsfugljakta kan tilby det meste for de fleste, enten du er individualist eller foretrekker lagarbeid på to eller fire bein.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.