Tidligere har JEGER skrevet om at blant annet NJFF Østfold fryktet for at sjøfugljakta skulle gå tapt.
Roser direktoratet
Én som har jobbet mye med innspill til Miljødirektoratet da utkastet til nye jakt- og fangsttider var ute på høring, er Vidar Holthe. Han sitter i styret til NJFF Østfold, og har hjulpet både Bondelaget, Skogeierforbundet, lokal viltforvaltning og Statskog med høringen.
– Det er tydelig at Miljødirektoratet har vært opptatt av det faglige innholdet i høringsinnspillene, og ikke hvem som er avsender. Det skal de ha honnør for. Jeg er godt fornøyd med de nye jakttidene for storskarv, svartand og ærfugl, sier Holthe.
– Det er gledelig at direktoratet har hørt på våre innspill og flyttet jakttiden på storskarv tidligere på høsten. Da har vi de største ansamlingene av mellomskarv, og mindre av den nordlige storskarven, carbo. Det er gunstig å kunne jakte tidligere i sesongen enn tett opp mot jul, sier Holthe.
Nye jakttider for sjøfugl
Dette er de konkrete endringene for artene:
Skarv: Storskarv kan jaktes fra 10.09 til og med 09.11. Det er en forskyving fra 1.10 – 30.11. Jakttid er altså fremdeles to måneder. I saltvannslokaliteter i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark er jakttiden fortsatt 01.10 til 30.11.
Svartand: Jakttiden for svartand er beholdt i gamle Østfold fylke, med jakttid fra 10.09 til 23.12.
Ærfugl: Kun hannfugl av ærfugl kan jaktes, og kun i Vestfold og Telemark fylke, tidligere Østfold, tidligere Buskerud og tidligere Aust-Agder fylker. Det blir dagskvote på fem fugler per jeger, og sesongkvote på 25 fugler per jeger. Jakttiden beholdes 01.10 til 30.11.
Guide: Slik jakter du sjøfugl fra kajakk
NJFF med ris og ros
– De nye jakt- og fangsttidene ble langt på vei som forventet. Vi er godt fornøyde med at Miljødirektoratet bevarer sjøfugljakta på relativt likt nivå som før, sier viltkonsulent Olav Greivstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Han er dog skeptisk til at jakten på rødvingetrost og heilo er innstilt i årene som kommer.
– Jakttrykket på heilo ligger i gjennomsnitt på 50 fugl i året, så det er ikke jaktuttaket som påvirker bestanden. Når det gjelder rødvingetrost, har vi ikke eksakte tall: Miljødirektoratet har hittil ikke skilt på gråvingetrost og rødvingetrost ved innrapportering, til tross for at vi har påpekt dette i flere år, sier Greivstad.
Han forteller at det årlig felles totalt 3000 troster i Norge, med bærekraftige bestander i Europa. Nå vil NJFF følge med på forskning og bestandsutvikling for å se om det er mulighet for å tillate jakt både på heilo og rødvingetrost ved neste revisjon av jakt- og fangsttidene i 2028.
Her kan du lese om at jakttider for 2022-2028 er fastsatt.