Torje Kosmo Karlsen (33) fra Narvik er en ivrig jeger og fisker, som også har vært oppslukt av film og foto omtrent hele livet. Det er imidlertid ikke før de siste to årene at han har tatt steget og publisert videoer fra sine turer på YouTube.
ETTERARBEID: Måten Torje filmer på gjør at det blir mye filmmateriale å gjennomgå. Belønningen er at alle jaktøyeblikkene blir fanget på film. Foto: Privat
Lesetid: 9 minutter
Han har funnet sin stil gjennom å filme “rått og nært” uten masse redigering og musikk, med fokus på at seerne skal føle at de er med på turen.
Bli kjent med Torje, hvordan han løser balansen mellom filming og jakt, og ikke minst ta med deg drøssevis av gode tips og erfaringer, perfekt for deg som sitter på gjerdet- eller vil ta steget videre med jaktfilmingen.
Oppslukt i film
– Hva inspirerte deg til å begynne å filme jakt- og fisketurer?
– Jeg startet med film i oppveksten, allerede på barneskolen, og fikk raskt interesse. Jeg var nok ikke helt upåvirket av at min far var fotograf, men det var film som ble min greie, innleder Narvikingen.
Interessen ble så stor at han i tenårene søkte om stipend fra Innovasjon Norge for å starte filmselskap, og fikk tilslag. Det ble dessverre ikke noe av dette, men interessen var likevel der, utfordringen var at det var mye annet han også hadde interesse for.
Jakta fikk han sansen for tidlig i tyveårene. Han har vært glad i friluftslivet hele livet, men i familien er han alene om jaktinteressen.
– Med alle tingene jeg var interessert i, var det jakta som ble tingen for meg. Brikkene falt på plass, fortsetter han.
– Hvorfor ble du så opptatt av film, tror du?
– Jeg synes det er veldig moro å klippe sammen noe som blir til en historie. Hele prosessen med at dette skal bli interessant for seeren. Så er det helt klart veldig motiverende og hyggelig å få så mange fine og konstruktive kommentarer på filmene mine.
Torje har filmet veldig mye opp gjennom årene fra alt mulig, men har sjeldent endt opp med å bruke det til noe.
– Det har liksom kun blitt med tanken om at det og det skal bli en kul film.
Han har stilt strenge krav til seg selv med det som har vært filmet, og har aldri helt klart å komme i gang med å lage film. Men på et tidspunkt tok han en helomvending og bestemte seg: nå skulle terskelen senkes.
– Det har nok vært den største endringen for meg, at jeg måtte akseptere at det aldri blir perfekt, men at det fortsatt kan bli bra, forteller han.
Han deler sin råeste jaktopplevelse, forteller om drømmen om solojakt, og om sine tanker rundt framtidens villmark. Bli bedre kjent med Torje Kosmo Karlsen.
Fordeler og ulemper
– Hvordan kombinerer du jakt og filming?
– Jeg lar kamera gå og filmer stort sett hvert eneste minutt av jaktdagen. Det er klart jeg gjør meg selv en bjørnetjeneste, for det er en vanvittig jobb med redigering etterpå.
Å gå gjennom videomateriale på alt fra 6-10 timer er et krevende stykke arbeid. Men taktikken har han tydelig for seg:
– Jeg klipper i tre steg. Først grovklipper jeg jaktdagen, så klipper jeg det ned en gang til, før jeg til slutt klipper den til slik filmen skal være. Så helt til slutt finjusterer jeg på en hel del detaljer. Jeg har hørt i flere sammenhenger at jeg er perfeksjonist og må jobbe med 80/20-regelen. 80 prosent fornøyd tar 20 prosent av tida, og de siste 20 prosentene til perfekt tar 80 prosent av tida. Alt trenger ikke være 100 prosent perfekt.
Dette bruker han mye tid på, og for å gjøre klar sin forrige film, tok det en uke med redigering hver dag.
Det er fordeler og ulemper med måten han har valgt å filme jakta på. Fordelen er at man får festet alle øyeblikkene som kommer på film, og at det kan bli en mer naturlig tilnærming til hvordan jakta faktisk foregår, enn om man filmer kun i gitte situasjoner. Ulempen er etterarbeidet.
– Jeg tror mange undervurderer hvor mye du må filme for å til slutt sitte igjen med en kort og bra film. Du klarer aldri å lage en god film uten å ha gode klipp først, og da må du være villig til å filme mye for å få disse.
Torje's tips for filming i kulde
Mange som har forsøkt å filme med GoPro kan finne på å klage på dårlig batteriti, og at kameraet skrur seg raskt av på kalde dager.
Filmer du hele dagen unngår du dette problemet, fordi kameraet holder seg “varmt” under bruk. Husk å hold ekstrabatteriene varm inntil kroppen.
På den andre siden sitter du igjen med en ryddejobb for å klippe til filmen.
Har funnet sitt format
– Er det bevisst at du kaller det for vlogger?
– Det har det vært fra start. Jeg har forsøkt å sortere videoene fra hverandre, sånn som «vlogg 01», «vlogg 02» osv. I tillegg har det med at vlogg (eller videoblogg), er filmformatet jeg har valgt å forholde meg til. Jeg ønsker å vise nøyaktig hvordan det er på jakt, så hele poenget er at seeren skal få ta del i turen, forklarer han.
Torje prøver å være konsekvent med å forholde seg til videoer som er lite redigert, det er klipt sammen slik det foregår uten kamera, men naturligvis kortet ned for å holde spenning i filmen.
Jakter man stort sett alene, er det mye som er praktisk med å gå for et slikt konsept for å forevige jaktøyeblikkene. Men er man to stykker som jakter mye sammen, hvor begge har lyst til å filme, er det større muligheter.
– Da blir det andre forutsetninger, og man kan få til mye spennende med mange vinklinger hvor man har større videokamera og lignende, uten at det blir for mye tiltak.
Torje har hatt fokus på balansen i jakta, at det som er morsomt med film ikke går ut over det som er gleden ved jakta.
– Det har vært viktig at det ene ikke skal ødelegge for det andre.
Finnes ingen fasit
Han forteller at han følger mye med på statistikken på det han publiserer, og finner mye læring i det.
– Det viktigste jeg har lært er at det finnes ingen fasit. Nå tør jeg å lage og publisere uten å tenke mer på det, og det tror jeg er det viktigste.
Første vlogg publiserte han for omtrent to år siden. Siden den gang har han fortsatt å legge ut jevnlig, og nylig la han ut sin trettende vlogg. Nå har han turt å ha mer av praten i filmene, der han for seg selv reflekterer over jakta og det han opplever.
– Det har jeg inntrykk av at folk liker, og det viser statistikken også. Mange er vel opptatt av helheten, og ønsker ikke bare se felling og situasjoner, men også å være med i refleksjonene som gjøres på turen, forklarer han.
Kanskje åpner det døren til at seerne føler de blir mer kjent med han. Det er i hvert fall noe han selv føler på når han selv ser andre lignende videoer.
Eksperimentering
Det er tydelig at jakt og fiske er Torjes store lidenskaper, men han har også andre interesser, og en av disse er å være DJ. Dette filmer han selvsagt også, og i år har han eksperimentert med innslag av små klipp fra den siden av livet sitt, i en av jaktfilmene.
– Jeg har ikke fått noen negative kommentarer på eksperimentet i alle fall. Tanken er å se om jeg klarer å gjøre seerne såpass kjent med meg, at de ønsker å være med uavhengig av hva jeg gjør, utdyper han.
– Hvilket kamerautstyr bruker du?
– Jeg filmer det meste med GoPro-kamera, først og fremst av praktiske årsaker. Jeg har alltid med meg to stykker, der ett er festet på hodestropp, og ett på selfie/tripod-stang. Det er utrolig hvor god videokvalitet man får ut av disse kameraene, og de passer veldig godt inn i et jaktformat. Men jeg har også et større kombinert foto- og videokamera som jeg har med meg av og til, først og fremst når jeg jakter med rifle.
Når det gjelder valg av kamera mener han det er mye som funker bra.
– Har du et kamera som har opptak i 4K og 60 fps, actionkamera eller vanlig kamera, har du et godt utgangspunkt for å filme aktivitet i høyt tempo, slik som jakt. Så gjelder det å filme masse for å kunne skape en historie. Med 4K har man så god oppløsning at man har mulighet til å zoome inn og justere i ettertid, og med 60 fps, bilder i sekundet, kan man kjøre ting i «slow motion» i ettertid.
Ettersom at han filmer hele dagen, nytter det ikke med 32 GB minnekort.
– Jeg bruker 512 GB av beste kvalitet, og ville absolutt styrt unna billigvariantene. Det gjenspeiles også i prisen, men det er verdt pengene.
Kjappe fakta om minnekort
Et minnekort er ikke bare et minnekort. For å filme i svært høy oppløsning med mange bilder i sekundet, må man ha et minnekort som takler jobben.
Det er da leser- og skriverhastighet er viktig å se etter i minnekort, og for å filme i 4K med GoPro i dag, er det absolutt best å ha et minnekort merket med V30 (Video Speed Class) . Dette tilsvarer 30 MB/s og er tilstrekkelig for 4K.
Det finnes både bedre og dårligere alterantiver, men dette er et godt utgangspunkt å forholde seg til.
Vis mer
Når det kommer til batteri, har han kjøpt inn totalt 15 stykker, og drar sjelden uten at minst 12 av disse er med.
– Batteri og kulde er et mareritt, så jeg har batteriene nær kroppen vinterstid. Om høsten rullerer jeg med batterier i sekken.
Ikke bare et minnekort
– Hvor mye lagringsplass tar en typisk dag med jakt på film?
– Jeg beregner ofte rundt 250-300 gb på en jaktdag. Det er enormt mye data, men det varierer også fra jaktform. På støkkjakt velger jeg å filme hele tiden, mens med hundejakt eller jakt med rifle kan jeg filme mye mer selektivt.
– Hvor mange minnekort har du med deg på jakt?
– Ved en flerdagerstur uten tilgang på pc, så regner jeg med at det ryker minst 250 gb om dagen. Jeg liker å ha et minnekort for hver dag av jaktturen av praktiske årsaker i etterarbeidet. Så har jeg alltid backup, i tilfelle minnekortet tar kvelden ila. jaktdagen.
– Er det smart å handle kamerautstyr på bruktmarkedet?
– Batterier og minnekort kjøper jeg alltid nytt, da dette er “slitedeler” som har sin levetid. Kamera, objektiver, mikrofoner og annet ekstrautstyr kan være veldig smart å kjøpe brukt, hvor man kan få gode priser.
– Har du noen tanker om hvordan du skal utvikle kanalen?
– Jeg vil fortsette å publisere den type filmer jeg gjør i dag. Men jeg har også planer om å lage flere typer filmer, som ikke er i et vlogg-format. Jeg får mange spørsmål om hvordan man finner rypa, hvilket kaliber man skal velge osv. Jeg er ingen ekspert, men når folk ser meg på YouTube har de en å spørre. Å lage filmer rundt dette og hvordan jeg tenker med min jakt, kunne jeg tenkt meg å lage i framtiden, for å nevne noe.
– Har du avslutningsvis noen råd til ferske filmskapere?
– Ikke heng deg opp i seertall. Fokuser heller på å stå i det over tid, og gjør noe som du selv synes er morsomt. Ikke hold på med et format som ikke fungerer for deg, avslutter han.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Jaktfeber er uhelbredelig. Det eneste man kan gjøre, er å sørge for at pasienten har det bra. Er man forhindret fra å jakte, finnes det flust av muligheter for å delta i andres jakt – på film. Få mange gode tips til jaktfilmer her!
Jegerpodden opplever en stor kommersiell suksess. Nå knytter de til seg jeger- og filmprodusent Martin Brenne for å satse mer på videoproduksjon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.