For ikke lenge siden var dette ren science fiction: Jegere utstyrt med vinger og øyne som ser gjennom busker og kratt. Fantasi er i ferd med å bli virkelighet – men hva er lurt, og hva er lov?
Kamera: En avansert drone sender gode bilder i sanntid til skjermen på fjernkontrollen. Denne modellen kobles til mobilen og bildet blir svært bra: Det er som å sitte i helikopter.
Lesetid: 6 minutter
Synet av en bølgende reinsflokk filmet med drone, er spektakulært og flott. For ikke å snakke om nærbilde av en springende hjort fotografert fra luften. Et naturlig følgespørsmål for en jeger blir: Kan en drone vært nyttig på jakt?
Med en drone av det seriøse slaget kan du stå på gårdsplassen eller i basecamp og samtidig forflytte deg langt inn i jaktterrenget. En drone med godt kamera og overføring til skjermen på fjernkontrollen eller mobilen, gir omtrent panoramaopplevelse som i et helikopter.
Hightech for alle
Eller hva med en kikkert eller kikkertsikte som gir et godt bilde av vilt i mørke? Utstyr som baserer seg på temperaturstråling fra det du sikter mot, kan oppdage dyr som befinner seg hundrevis av meter unna. I mange situasjoner er det faktisk så effektivt at selv et hjortedyr som prøver å skjule seg i buskas, ikke slipper unna.
Fellestrekket for de to omtalte utstyrskategoriene er at dette er ny teknikk som har kommet til oss på få år. Selv om de avanserte utgavene av droner og termiske kikkerter ikke er direkte billige ennå, er de overkommelige for vanlige jegere.
Plutselig sitter vi som jakter med «NASA-teknologi» i hendene. Hva gjør vi? Og hvordan responderer viltmyndighetene?
Skaper debatt
Johan Trygve Solheim, daglig leder ved Norsk Hjortesenter, har de siste årene prøvd både droner og termiske kameraer. Han konstaterer at utviklingen går fort, så fort at det er vanskelig nok å holde seg oppdatert på mulighetene i nåtiden – for ikke å snakke om hva fremtiden bringer.
– Bare tenk ti år tilbake: Hvem hadde sett for seg at hvermannsen kunne fly over og filme jaktterrenget på minutter? Og at varmesøkende utstyr oppdager dyr som øyet ikke kan se? Dette reiser både etiske og juridiske problemstillinger som kommer til å bli mye diskutert fremover, fastslår Solheim.
«Jeg utfordrer myndighetene til å ta samtalen med jegerorganisasjonene. For vi har bare sett begynnelsen. Det er en forutsetning at myndighetene kommer seg et hjortehode foran jegerne.»
Kan stresse dyrene
Under produksjonen av Youtube-filmen «Hjortevilt – fra villmark til spisebord» brukte Solheim og kamerateamet drone for å dokumentere villreinjakt. Dette gjorde det mulig å utforske hvordan et slikt minihelikopter kan brukes, og til å reflektere over hvordan det av vilthensyn ikke bør brukes.
– All vår bruk var avklart med Miljødirektoratet. Vi valgte å filme slik fordi det gir unike bilder. Men å bruke drone direkte i jaktutøvelsen, er ifølge direktoratets tidligere uttalelser ulovlig. Etter vår mening vil det være uetisk å fly for nær en villreinflokk: Selv om dronen lager mindre støy enn et helikopter, kan det helt klart stresse dyrene betydelig, sier Solheim.
Han ser følgelig for seg at en drone også kan brukes til å jage vilt mot en post.
– Det er forbudt ifølge Viltlovens bestemmelser om motoriserte hjelpemidler under jaktutøvelse. I en nordisk jaktkultur vil de fleste jegere trolig mene at det er usportslig veidemannsoppførsel.
Finne dyrene
En annen åpenbar mulighet er å lokalisere dyr man ønsker å jakte på. Solheim tror noen kan finne det fristende å fly opp for å sjekke om villreinflokken står i ens egen del av terrenget.: Vi liker alle å få fangst, og vil jo gjerne bruke tiden effektivt. Står dyrene på feil side av grensen, ja, da kan man jo heller jakte ryper akkurat den dagen.
– På samme måte vil noen kanskje sjekke fjellsiden for hjort før man skal ut på jakt. Tilsvarende bruk av drone har vi prøvd utenom jakt. Vår erfaring er at den slett ikke trenger være vellykket: Hjorten er utrolig vanskelig å se når den ligger. Man oppdager dem gjerne ikke før man støkker dyra, og da er dronen veldig nær. På jakt er dette helt klart ulovlig, og utenom jakt vil det være uetisk, mener Solheim.
Termisk kikkert
Varmesøkende kikkerter kan brukes til samme formål som drone. Viltet vil som regel utstråle høyere temperatur enn omgivelsene, og vil da være godt synlig i instrumentets søker. Om forholdene er gode, kan du avgjøre både kjønn og om det er kalv eller voksent dyr.
– Her snakker vi om utstyr som ikke er til noen plage for viltet. Etisk kan det dermed ikke problematiseres på samme måte som drone. Det benytter seg heller ikke av kunstig lys eller restlysforsterking, så man kan spørre seg om dette omfattes av Viltlovens forbud, påpeker Solheim.
Bedre etikk
Hans mening er at termisk kikkert i noen tilfeller kan være et godt hjelpemiddel for å oppnå hensikter som er et gode for alle, både samfunn, jegere og vilt.
– Her snakker vi om utstyr som faktisk kan hjelpe oss til bedre dyrevelferd, understreker Solheim.
Han viser til at det er for få jegere for å få til effektiv nok jakt på storvilt i Norge. Særlig med en hjortebestand som på kort tid har økt – og som i fremtiden igjen kan øke raskt – trengs det optimal kapasitet hos dem som jakter.
– Verktøy som gjør jakten mer effektiv, kan være av det gode. Termisk utstyr hjelper oss å finne dyrene raskere, noe som hunden har gjort for oss i lange tider.
Ettersøk
JEGER har i høst testet nettopp termisk kikkert blant annet med tanke på spor etter skadet hjort. En felt hjort ble dradd et stykke, og viste at et varmt blodspor tydelig ble gjengitt i bildet. Solheim mener utstyret kan redusere lidelser for viltet, som supplement til hund på ettersøk.
– Etisk sett vil dette være et fremskritt, fordi man får et ekstra verktøy til å finne et skadet dyr raskere. Å avlive så raskt som mulig, er noe alle streber etter. En termisk kikkert kan også hjelpe jegeren til å finne et felt dyr. En fluktstekning på et par hundre meter etter dødelig treff er ikke uvanlig.
Kan bli for mye regulering
At teknikkens fremmarsj fortsatt vil gå i et rasende tempo, er hevet over all tvil. Solheim håper byråkrater og politikere vil jobbe grundig med hvordan jegerne skal forholde seg til utviklingen:
– Jeg utfordrer myndighetene til å ta samtalen med jegerorganisasjonene. Vi ved Norsk Hjortesenter inviterer til dialog om hvordan ny teknologi bør brukes, og hvordan bruken best reguleres. For dette er bare begynnelsen. Det er en forutsetning at myndighetene kommer seg et hjortehode foran jegerne.
Solheim mener at jegernes bruk ikke bare kan håndteres gjennom regulering:
– Å ha for stor tro på at man får bukt med ulovlig bruk gjennom flere lover og forskriftsverk, tviler jeg på at er veien å gå, sier Solheim.
Miljødirektoratet avventer
Miljødirektoratet har tidligere uttalt seg kritisk både til drone og termisk kamera på jakt, men vil ikke uttale seg om dette nå. Grunnen er at direktoratets avdeling for forvaltning av høstbart vilt nylig ble underlagt Landbruks- og matdepartementet.
– Det er naturlig at et direktorat og et nytt departement snakker sammen før det gis offentlige uttalelser. Vi håper å kunne informere i løpet av høsten, sier seniorrådgiver Arild Sørensen i Miljødirektoratet.
Restriktiv
Det er likevel lite trolig at det blir store endringer. Sørensen har tidligere uttalt at denne type utstyr er forbudt under jakt-
utøvelse. På vinterens viltseminar i Førde uttalte han følgende:
«Det er forbudt å bruke luftfartøy (her: droner) til forfølging av vilt, avlede viltets oppmerksomhet, lokalisere viltet og løsne skudd mot det.» Han definerte jaktutøvelsen som «å søke etter viltet, felle det, og ta det i besittelse (ettersøk)».
Konklusjonen var at droner bare kan brukes utenom selve jakten. Det må brukes skjønn for å vurdere nøyaktig når jakten starter og slutter. For å være sikker, mener Sørensen man ikke skal bruke droner til å søke etter vilt samme dag som man jakter. Med hjemmel i Viltlovens paragraf 20, legger Miljødirektoratet samme restriksjoner til grunn på bruk av termisk kamera.
JEGER kommer tilbake med uttalelser fra Miljødirektoratet når samtalene med Landbruks- og matdepartementet er gjennomført.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.