IVRIGE HUNDEJEGERE: Fokuset på rev- og mårjakta i Lierne har ført til at et aktivt hundemiljø har sett dagens lys blant revejegerne. Prosjektleder Nils Vidar Bratlandsmo (bak) roser Jens Martin Ness (t.v) og Arne Otto Sandmo for innsatsen.
Lesetid: 4 minutter
Prosjektet som ble starta i 2014, er på vei inn i sitt avsluttende år. Fellingstallene levner liten tvil om en formidabel innsats: 498 kråker, 440 røyskatter, 404 rever, 339 mårer, 209 ravner og 52 grevlinger er felt på fire år.
Utmarkskommunen nordøst i Trøndelag er på 2962 km2, romslig fordelt på 1389 innbyggere. Dette er nesten en halv gang større enn Vestfold fylke, der det bor 240.000 innbyggere. Her er det langt mellom veikanter, fjøsvegger og villastrøk med tilgang på søppel og matbiter for reven.
Viktige vommer
Da prosjektet starta, hadde man tett dialog med Jakt i Stjørdal (seinere Jakt i Værnesregionen). Ikke alt var overførbart (blant anna befolknings- vs. vilttetthet og ekstern mattilgang), men det ble raskt fastslått behov for å samle inn slakteavfall fra elgjakta.
– Elgvommene er omtrent den eneste menneskeskapte «matpakka» som kan berge revevalpene i Lierne når de må greie seg sjøl om høsten. Redusert tilgang gir stor effekt, sier prosjektleder Nils Vidar Bratlandsmo fra fjellstyrene i Lierne.
Prosjektet samla inn 4,8 tonn i 2015, som tilsvarer halvparten av slakteavfallet. I tillegg samler en del jegere også til egne reveåter.
Doblet antall jegere
I forkant av prosjektet var reven langt på vei noe man bare slengte et skudd etter på elgjakta, mens noen i beste fall tok ei natt med gluggjakt om vinteren.
– Innmelding til kommunal skuddpremie tilsier at det var 40-50 revejegere på det jevne. De siste årene har vi har 80-90 jegere i vår nettbaserte fellingsbørs, altså ei dobling, sier Arne Otto Sandmo. Som nettansvarlig for www.jaktilierne.no trekker han fram aktiv bruk av Facebook som en suksessfaktor for å motivere og samle jegerne.
Et anna suksesskriterium var å samle hele Lierne på to smårovvilt-kort, der grunneierne avstår jakta gratis til inntekt for prosjektet. Prosjektet har kjøpt inn frysekontainere for slakteavfall, det organiseres åteskjøtsel og utleie av åtebuer, feller kan lånes ut, og det arrangeres fellesøkter for både jakt og pelsing.
Nytt hundemiljø
Alt har bidratt til høyna status og interesse for rev- og annen smårovviltjakt:
– Vi begynner få et miljø for jakt med hund, både på rev og mår. Dedikerte jegere er viktig i perioder med lite rev og færre dyr på åtene. Bare i år har vi fått to nye støvereiere som vil jakte rev, sier grendekontakt Jens Martin Ness som er primus motor for hundejakta.
Men i fjor gikk fellingstallene ned.
– Dette hadde vi forutsett: Når reven beskattes hardt og matfatet blir redusert, er det klart at bestanden også blir mindre. Det bekreftes av takseringslinjer etter revespor, der vi kjører faste snøskuter-ruter på et par hundre km årlig, sier Bratlandsmo.
Forventninga om bestandsnedgang gjorde for øvrig at man tok et smart grep ved prosjektstart: Lierne kommune har over hundre års tradisjoner for skuddpremie, så det ville være et dårlig signal å starte rovviltprosjektet med å avvikle dette. Men man endra til en årlig totalpott, dog med en «minstepris» for rev. I år med lite rev, får man følgelig mer betalt pr felling.
Bonus til rypejegerne
Et anna smart grep er gjort for å engasjere rypejegerne, innabygds som utabygds: Hvis du melder inn felt smårovvilt på fellingsbørsen til jaktilierne.no, får du ei «bonusrype» på den daglige bag limiten.
– Det betyr nok mer å øke dagskvoten fra to til tre ryper enn 300 kr i skuddpremie for en ihuga rypejeger. Tilreisende jegere har valgt å støtte prosjektet økonomisk fordi de forståelig nok har liten mulighet til å delta sjøl, mens de samtidig ser hvor verdifull innsatsen til de lokale jegerne er, sier Bratlandsmo.
Ny viten
Det har vært mye forskning på vilt i Lierne, både smågnagertellinger, radiomerking av ryper, reirovervåkning for hønsefugl og store rovdyr. Det gjør det etter hvert mulig å se noen store og interessante linjer i viltforvaltninga.
Lierne er første sted man kartlegger bestandstetthet for rev: Norsk instistutt for naturforskning og jegerne samler hår og skit i et område på 15 x 15 km. Kombinert med vintersporing og kameraovervåkning får man tre metoder som sjekkes mot hverandre. Første estimat er 1 rev pr 6 km2.
Prosjektet skal gi nyttig kunnskap som andre kan dra nytte av. En av de viktigste erfaringene er at systematisk jakt nytter:
– Vi ser det på skogsfuglen. Dessverre har vi ikke like god statistikk og kan tallfeste som for rypa. Men til tross for at siste smågnagertopp ikke har slått til her, var skogsfugljakta i fjor «all time high». Ingen kan minnes å ha sett så mye fugl, sier Bratlandsmo.
Jakt i Lierne
Problemstillinger
Er det mulig å motivere flere til å jakte mer smårovvilt?
Vil økt jaktinnsats øke uttaket?
Vil økt uttak redusere smårovviltbestandene?
Vil reduserte smårovviltbestander gi mer småvilt?
Hva vil kreves av innsats og økonomi?
Rammer
Totalramme på 1,75 mill . kr i 5 år. Støtte fra Trygve Gotaas Fond, Statskog, fjellstyrene, næringsliv, kommune, jegere og grunneiere.
Prosjekttiltak
A. Kunnskap, formidling, organisering og jaktkultur (status)
B. Tiltak som legger til rette for mer effektiv jakt på smårovvilt.
C. Begrense tilgangen til (menneskeskapte) matkilder.
D. Måle effekten av tiltakene gjennom registrering og forskning.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.