Norge leder EU-prosjekt om rovdyrforvaltning

Norge skal lede et EU-prosjekt for å finne bærekraftige modeller for sameksistens mellom mennesker og rovdyr.

Sist oppdatert: 28. mars 2025 kl 14.02
ULV: Forskere skal finne ut hvordan mennesker og rovdyr kan leve sammen. Arkivfoto: Åsgeir Størdal
ULV: Forskere skal finne ut hvordan mennesker og rovdyr kan leve sammen. Arkivfoto: Åsgeir Størdal
Lesetid: 2 minutter

Store rovdyr som ulv og bjørn har gjort comeback i Europa de siste tiårene. Nå skal et nytt forskningsprosjekt finne ut hvordan mennesker og rovdyr best kan leve side om side, melder Norsk institutt for naturforskning.

Prosjektet, kalt CoCo (Co-creating Coexistence), ledes fra Norge og samler forskere fra tolv europeiske land. Målet er å utvikle bærekraftige modeller for sameksistens mellom mennesker og rovdyr.

– Vi skal høre på forskjellige lokale stemmer og opplevde erfaringer fra Europa, sier John Linnell, seniorforsker i NINA og leder av prosjektet.

Prosjektet starter samtidig som ulvens status i Bernkonvensjonen nylig ble endret fra "strengt beskyttet" til "beskyttet". Dette gir landene større frihet i forvaltningen av ulv.

– Det endrer ingenting for Norge med tanke på våre forpliktelser til å sikre ulvens overlevelse i landet. Men det betyr at forvaltningen av ulv kan, hvis våre lover endres, utføres på samme måte som gaupeforvaltningen i Norge, med kvotejakt, forklarer Linnell.

For mange europeiske land vil dette være en stor endring. De har hatt streng beskyttelse av ulven i mange tiår og mangler erfaring med hvordan ulv forvaltes som jaktbar art.

Norges erfaring med rovdyrforvaltning blir nå særlig relevant for andre europeiske land, selv om Norges begrensede mål for antall ulver fortsatt er kontroversielt.

CoCo-prosjektet skal pågå til desember 2027 og finansieres av EUs Horizon Europe-program.

CoCo-prosjektet

  • CoCo-prosjektet (The Co-creating Coexistence project) startet i februar 2025 og har 17 partnere

  • Prosjektet skal sanke inn og bruke lokale meninger og erfaringer i modeller for en bærekraftig beitenæring i sameksistens med ulike viltarter.

  • Ledes av Universitetet i Innlandet, og NINA deltar som partner

  • Skal pågå til desember 2027 og finansieres av EUs Horizon Europe-program.

  • Samler et tverrfaglig lag med forskere, beslutningstakere, beitebrukere, og andre interessenter fra 12 land (Frankrike, Hellas, Italia, Latvia, Norge, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige og Tyskland.)  

Vis mer
LES OGSÅ
VILLREIN: Lokale aktører er positive til at det går mot reetablering i Nordfjella, mens Mattilsynet advarer mot smittefare og ønsker å vente lenger. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
LETTERE BYTTE: Sent snøfall om høsten gjør at hvite ryper mot bar bakke blir lettere bytte for rovdyr, ikke minst for rovfugler som først og fremst bruker synet under jakta. 

Publisert 28. mars 2025 kl 14.02
Sist oppdatert 28. mars 2025 kl 14.02
 

Relaterte artikler

 

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen