Salget av termisk optikk har fått seg et skudd for baugen av forslaget til ny viltlov som er på høring. Jegerne misforstår konsekvensene av loven, mener bransjerepresentanter.
MISFORSTÅR: Mange misforstår høringsutkastet til ny viltressurslov, mener Erik Stendal. Han er representant for Infiray i Norge og har møtt mange jegere rundt omkring på diverse arrangement i sommer. Her fra Snåsa Game Fair. (Foto: Christer Rognerud)
Lesetid: 4 minutter
– Det som kanskje er mest frustrerende er at mange tar sorgene på forskudd. Det er en høring, loven er ikke vedtatt ennå. Om det blir en lov er det ikke før i 2026, sier Erik Stendal. Han er representant for Infiray i Norge. Han sitter også i Våpenrådet, en bransjeorganisasjon for norsk våpenbransje.
Høringsutkast til ny viltressurslov
I høringsutkastet til ny viltressurslov legges det opp til at håndholdt termisk blir lovlig å bruke, mens våpenmontert termisk optikk blir forbudt, med visse unntak. Unntakene vil bli styrt i egen forskrift. Foreløpig antyder lovgiverne at unntakene vil gjelde villsvinjakt og ved ettersøk.
Gjelder ikke håndholdt termisk
– Det er dessverre en utbredt misforståelse blant jegerne at termisk optikk nå er forbudt. Det er det ikke. Termisk optikk blir ikke forbudt. I lovforslaget, som ikke er vedtatt ennå, gjelder et potensielt forbud for termiske kikkertsikter, ikke håndholdt termisk.
– Vi som bransje er godt i gang med å komme med et høringssvar til lovforslaget. Vi tror den endelige lovteksten kan myknes opp betraktelig. Det blir nok mindre brutalt enn det Miljødirektoratet håper, sier Erik Stendal.
Ny viltlov ligger nå ute på høring og her ligger det inne flere forslag som påvirker jakta. Nå blir det tydeligere hva som er lov eller ikke ved bruk av termisk utstyr.
Påvirker salget
Han opplever at lovforslaget har fått konsekvenser på salget av termisk optikk. Flere sitter på gjerdet og orienterer seg litt før de kjøper inn kostbart termisk utstyr.
– At dyrtid har noen effekt har jeg i hvert fall ingen tro på. Jeg har snakket med masse folk på messer i sommer, og ingen har nevnt det. Opp mot jaktstart pleier som regel lidenskapen å ta over litt. Jaktbransjen bruker ikke å være så utsatt for konjunkturer. Folk dropper kanskje å kjøpe ny bil eller båt, men å droppe og bruke penger på jakta sitter langt inne for folk. Det sitter langt inne å si opp elgjakta i Østerdalen eller hjortejakta på Vestlandet.
Salget går derimot best i det vi kan kalle budsjettklassen for termisk optikk, om en kan kalle utstyr for rundt 20.000 kroner for billig.
– Sikter til 20.000,- har også blitt veldig bra. Nå er det kanskje 80% av kundene som går for utstyr i denne prisklassen.
– Det som begrenser deg med utstyr i denne prisklassen er avstander. Du må begrense avstanden du skyter på til utstyret. Med lavere oppløsning må man nærmere for korrekt identifisering, sier Erik Stendal som representerer Infiray i Norge.
Hikmicro som bl.a. selges av Norma, merker også effekten av lovforslaget.
– Salget har gått bra for oss, volumet har vært bra, men det er noe mindre omsetning for termiske kikkertsikter, sier Frode Larsen, seniorrådgiver i Norma, og leder i Våpenrådet.
Mer skadeskyting uten termisk
Bransjen reagerer på et lovforslag de føler er håpløst akterutseilt.
– Det er basert på feil premisser og virker å være basert på at man skal forby termiske kikkertsikter i stedet for alt det positive det kan tilføre jegerne og jaktutøvelsen.
– Det håpløse er at de skyver Bernkonvensjonen foran seg og bruker den som en definisjon for hva lovlig lys er. Det fantes ingen termiske sikter i 1979 da den ble vedtatt og senere ratifisert av Norge i 1986. Dette er noe av det vi nå får juridisk bistand til å vurdere. Det har jo skjedd en rivende utvikling siden da, sier Frode Larsen.
Basert på salgstallene fra bransjen anslår Frode Larsen at så mange som halvparten av alle hjortejegere på Vestlandet har tilgang til termisk optikk.
– Det er nesten ikke ettersøk etter hjort om natta lenger. Årsaken er at vi har over 20.000 sikter ute på markedet. Av den hjortekvoten som skytes nå så vil vi anta at 30-35% er skutt med termisk. Med tanke på antall ettersøk så er det sjekket med ettersøks ansvarlige i flere kommuner med stor bestand av hjort.
Larsen frykter flere skadeskytinger og om alle de som nå bruker termisk skal gå over til vanlig optikk.
– Vi kan få flere ettersøk og dårligere dyrevelferd.
Sikrere nattjakt med termisk
– Termisk gjør det sikrere å skyte i mørket og gjør at du ikke har behov for de absolutt beste forholdene. Måneskinnsjakt er et smalt vindu og bare mulig noen få dager i løpet av året. Det er ikke nok til å fylle hele hjortekvoten, vi trenger termisk til å få fylt kvotene.
– Termisk optikk er et effektivt redskap. Med de siktene vi selger nå kan du telle hårene til hjorten på 50 meter. Det er både sikrere og bedre enn vanlig optikk i mørket.
Som leder i Våpenrådet jobber Frode Larsen nå frem et høringsinnspill på vegne av våpenbransjen. De ønsker blant annet å trekke frem tall som viser at termisk optikk gir sikrere jakt, spesielt på hjort, og med færre skadeskytinger som konsekvens.
Atle Rønning er motoren og navet i JEGER. Han holder i magasinet både i print og digitalt. Hedmarkingen hadde sine første jaktturer med hagle etter skogsfugl. Siden det har han vært innom mange forskjellige jaktformer, inkludert en del timer på elg. De siste årene er det rådyrjakt med hund som har tatt mest av hans tid. Han driver også med oppdrett av rådyrhunder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.