Mener endring i utøvelsesforskriften kan true dyrevelferden
Miljødirektoratet har senket tillatt minimumsvekt og anslagsenergi på storviltammunisjon i den nye Utøvelseforskriften. Forskere mener endringen ikke er vitenskapelige fundert og kan true dyrevelferden.
Mer krevende enn gelatin: Kravene til kulenes oppførsel er langt større i en grov elgbog enn i ei gelatinblokk, påpeker forskere. (Ill.foto)
Lesetid: 5 minutter
Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, ofte kalt Utøvelsesforskriften, ble endret 2. februar. Fra nå er tillatt minimumsvekt for blyfrie, monolittiske kuler 120 grain, og snaut 140 grain for kuler med mantel og blykjerne. Minste tillatte anslagsenergi på 100 meter er nedjustert fra 2700 joule til 2200 joule uansett kulevekt.
De foreslåtte endringene ble sendt på høring sist høst. Forskere ved Høgskolen i Innlandet påpekte i sitt høringssvar at forslaget manglet vitenskapelig begrunnelse.
– Ingen vet nøyaktig hvordan kuler som blir godkjent etter disse kravene, vil oppføre seg i et påskutt dyr. Myndighetene tester ikke ammunisjonen selv, og produsentene skyter bare på gelatinblokker. Ingen av dem skyter på elg. Vi har derimot analysert 1600 kuler plukket ut av felt elg og vet at produsentene løfter om restvekt slett ikke alltid holder mål, sier professor Jon Martin Arnemo ved fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi ved HiNN.
Lærte selv som elgjeger
Han trekker fram jaktammunisjon som er populær blant elgjegere som eksempel.
– Selv såkalte kvalitetskuler hadde mindre restvekt enn det produsentene reklamerer med. Vi målte i snitt et tap mellom 20 og 40 prosent, langt unna produsentenes løfter om over 90 prosent restvekt, sier han.
Tallgrunnlaget fikk Arnemo, som selv er elgjeger, til å bytte ammunisjon.
– Da jeg så fragmenteringen av blykuler, innså jeg at verden ikke var slik jeg som jeger hadde trodd. Ammunisjonsvalg og human jakt er komplisert. Det ser du ikke før du har et stort tallgrunnlag som du kan strukturere, og finne ut av hva som er normalen og hva som er unormale verdier for restvekt, ekspansjon eller fragmentering, sier han.
Arnemo har også jobbet med et forskningsprosjekt som måler stressnivået hos elg og bjørn under en jaktsituasjon. Bjørnen blir vesentlig mer stresset enn elgen.
Ingen spesifiserte ekspansjonskrav
Han savner en godkjenningsordning for ammunisjon som støtter seg på forskning.
– Kuler er godkjent så lenge de går fort nok, veier nok og utvider seg – likegyldig hvordan. Jeg synes dette er veldig rart når myndighetene samtidig sier at vi er opptatt av dyrevelferd og human jakt i Norge, sier han.
Miljødirektoratet bekrefter at de ikke har en egen godkjenningsordning for jaktammunisjon. Direktoratet mener det er tilstrekkelig at jegerne forholder seg til de kravene som stilles i forskriften og de opplysninger som produsenten selv gir om ammunisjonen.
Sammen med forskerkollega Sigbjørn Stokke ved Norsk institutt for naturforskning, har Arnemo sårballistikk som spesialfelt. De sier fagfeltet forutsetter en blanding av anatomi, fysiologi, patologi, fysikk, mekanikk og metallurgi for å kunne dokumentere hva som skjer inni et dyr som blir påskutt.
– Det mest problematiske er at begrepet ekspanderende prosjektil ikke er nærmere beskrevet. Det hindrer at nyskapende kuleteknologi som trolig er god til å avlive storvilt, blir lovlig å bruke på jakt, sier Arnemo.
Trekker fram Nielsen Sonic Ballistic
Han nevner to eksempler på moderne kuler som vil falle utenfor regelverket; Impala Bullets og Nielsen Sonic Ballistic. Førstnevnte oppfører seg ifølge forskeren som en helmantlet kule og vil trolig volte (rotere) i dyret, og slik gi større sårkanal enn ekspanderende kuler.
Sistnevnte kule er konstruert for å fragmentere med fire barberbladskarpe vinger for å skape en større sårkanal, noe som igjen gir raskere utblødning.
Ingen har dog forsket strukturert på hvordan disse og lignende kuler vil oppføre seg ved skudd på elg, og sammenlignet med dagens ekspanderende ammunisjon.
– Det etterlyser jeg på generelt grunnlag. Alle er enige om at vi skal drive human jakt, ingen ønsker at dyr skal lide. Men for å nå målet, må vi ha kunnskap. Den kunnskapen er langt på vei mangelvare i dag, fastslår Arnemo.
Miljødirektoratet mener at dyrevelferden er ivaretatt i den nye forskriften.
– Det er nettopp derfor det er krav til ammunisjonen gjennom anslagsenergi, kulevekt og ekspanderende kuler, svarer Miljødirektoratet i en e-post til JEGER.
HiNN har søkt om støtte for å forske på området i mange år, uten å få gehør. Miljødirektoratet bekrefter at det ikke er vitenskapelige tester som ligger bak verken tillatt kulediameter, kulevekt eller anslagsenergi, men legger til at det heller ikke er noen indikasjoner på at dette ikke er godt nok.
– Den eneste reelle endringen vi har gjort nå, er at vi har tillatt lettere vekt for blyfrie kuler. Det mener vi å ha dekning for gjennom en test som Svenska Jägareförbundet fikk gjennomført i Tyskland. Her ble blyfrie kuler i 7,8 gram (120 grains) testet mot tyngre, konvensjonelle blyspisskuler. Resultatene viste at de hadde like gode egenskaper. Da ser vi ikke behovet for ytterligere tester, svarer Miljødirektoratet.
– Hvorfor brukes svensk forskning utført i Tyskland på gelatinblokker, fremfor norsk forskning på felt elg?
– Tyskerne testet lettere blyfrie kulene opp mot tyngre blyspisskuler i kaliber 6,5. Resultatene viste at homogene kuler på 7,8 gram hadde like gode egenskaper som tyngre blyspisskuler, både når det gjaldt anslagsenergi og avsatt energi i gelatinblokka. Testen var altså ikke en test av 7,8 grams kuler mot vilt, men de blyfrie kulenes egenskaper sammenlignet med egenskapene til blyspisskuler som vi har lang erfaring i å benytte på jakt, svarer Miljødirektoratet.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.