Det er påvist fugleinfluensa i en rugeeggbesetning i Klepp kommune i Rogaland. Dette har ført til at 15 kommuner er berørte i den infiserte sonen og har blant annet jaktforbud.
INGEN GÅSEJAKT MED DET FØRSTE: Innenfor sonene er det innført jaktforbud for å hindre videre smitte. (Ill.foto: Åsgeir Størdal)
Lesetid: 4 minutter
– Det er viktig at ville fugler er mest mulig i ro i dette området nå. Jakt bidrar til at ville fugler blir skremt og flytter på seg, og det øker faren for at smitten sprer seg, både i dette området og til andre områder, forklarer Lise Petterson, regiondirektør for region sør og vest i Mattilsynet.
På torsdag ble Mattilsynet varslet om raskt økt dødelighet på en gård som driver med kommersiell fjørfebestning på Jæren i Rogaland. For å hindre videre smitte- og med hensyn til dyrevelferden, ble det besluttet at hele dyreholdet på ca 7000 fugler skulle avlives. Dette fremkommer i en pressemelding på Mattilsynets hjemmesider.
Innført jaktforbud som ett av tiltakene
Prøver er analysert av Veterinærinstituttet, og har testet positiv for høypatogen fugleinfluensa, som er en svært alvorlig og smittsom sykdom hos fjørfe og fugler i fangenskap.
Det er opprettet to soner i forbindelse med smitteutbruddet; en vernesone på 3 km i radius og en overvåkningssone på 10 km fra smitteutbruddet. Flere tiltak er satt i gang for å hindre videre smitte. Ett av disse tiltakene er jaktforbud i sonene.
– Det er innført jaktforbud i infisert sone for fugleinfluensa, som har berørt 15 kommuner i Rogaland. Forbud mot jakt på fugl i dette området er ett av mange tiltak Mattilsynet innfører for å hindre spredning av smitte, forteller Petterson.
Svært høy tetthet av fjørfe
Når det kommer til fuglejakt, kan eventuell smitte av fugleinfluensa skje direkte eller indirekte, ved at en jeger for eksempel håndterer en viltlevende fugl som kan bære smitte. Da virvles det opp støv og virus fra fjørdrakta i miljøet.
– Det er viktig at ville fugler er mest mulig i ro i dette området nå. Jakt bidrar til at ville fugler blir skremt og flytter på seg, og det øker faren for at smitten sprer seg, både i dette området og til andre områder, forklarer Petterson.
– Jæren har er en svært høy tetthet av både kommersielt fjørfehold og hobbyfjørfehold. Denne høye tettheten av tamme fjørfe kan nok ikke sammenlignes med så mange andre land. Et utbrudd av fugleinfluensa i disse områdene får svært store konsekvenser, både for dyr og for produksjon av egg og fjørfekjøtt, forklarer hun.
Jaktforbudet gjelder ikke for jakt på skogshøns, det vil si at du fortsatt kan jakte rype, storfugl, orrfugl og jerpe. Er du derimot en jeger som jakter eksempelvis due, gås eller and, faller dette inn under jaktforbudet og er ikke tillatt å jakte på, så lenge forbudet er gjeldende.
– Skogshøns oppholder seg normalt ikke i fjørfetette områder, og vi har vurdert at risikoen for smitte til tamme fugler ved jakt på skogshøns er lavere enn dersom man jakter på for eksempel and i tilsvarende områder. Vi oppfordrer likevel alle jegere til å ha god hygiene ved håndtering av vilt, forklarer Petterson.
Ikke mer enn strengt nødvendig
Det er usikkert hvor lenge forbudet vil vare, men dette er et tiltak som Mattilsynet ser på som nødvendig for å forebygge smitten. Det er likevel ikke ønskelig å opprettholde forbudet mer enn strengt nødvendig.
– Vi ønsker ikke å ha dette forbudet lenger enn strengt nødvendig, og vi har stor forståelse for at det er et inngripende tiltak. Hvor lenge jaktforbudet vil vare, avhenger av smittesituasjonen. Sammen med Veterinærinstituttet, vurderer vi denne fortløpende, avslutter Petterson.
Mener smittehåndteringen er god
Fugleinfluensaen var forventet å treffe Rogaland også i år. Smitteutbrudd på de britiske øyer har truffet kyststrøket i fylket. Det er derimot gjort mer effektive tiltak i år, som Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) støtter.
– Hensikten med jaktforbudet er å unngå å spre sykdommen, og de ulike sonene som er opprettet, gjør håndteringen mer effektivt, og dette mener vi er positivt, forteller Olav Greivstad, jakthund- og viltkonsulent i NJFF.
Ved forrige smitteutbrudd av fugleinfluensa i 2021 var situasjonen annerledes, med totalforbud på all fuglejakt i hele Rogaland. Nå har løsningen vært å opprette disse sonene, der det også er mulig å søke om dispensasjon til jakt.
– Vi har vært i møte med Mattilsynet i dag, og signalene vi fikk var at skogshøns og rugde er unntaket når det kommer til jaktforbudet. Dette skyldes at disse fuglene, i motsetning til duer, gjess og ender, oppholder seg stasjonært og primært enkeltvis. Duer og gjess er ofte i store flokker og trekker mer på seg og har derfor større sjanse for smitte, avslutter Greivstad.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.