Nye toaletter og grønt gress på skytevollene gjør det lettere å stå med rak rygg på Kismul skytebane i Bergen. – Endelig kan vi ta med naboer og venner på banen uten å bli flaue, sier Ronald Johannessen og Kenneth Styve.
FREMDRIFT: Ronald Johannessen og Kenneth Styve gleder seg over at det går framover med byggingen av Kismul Skytebane. Fremst i bakgrunnen, med standplass-bygget til høyre, ligger haglebanene. Riflebanen er helt bakerst i bildet.
Lesetid: 6 minutter
Saken er at det har tatt nærmere 40 år å komme hit. At Bergens Jæger- og Fiskerforening (BJF) skulle få sitt eget skyteanlegg, har slett ikke vært selvsagt. Tiår på tiår har gått med til kamp mot byråkrati, grunneiere og ikke minst naturen selv, da tomten endelig ble tildelt foreningen fra Bergen kommune.
– Vi har brent ut den ene prosjektlederen etter den andre. Det har i sannhet vært en lang vei. Men nå begynner det å bli bra og noe vi kan være stolte av, sier veteran og æresmedlem Jan F. Monsen.
Han har vært med i foreningen siden man begynte å lete etter område for skytebane på 1980-tallet. Man har mange odds mot seg når man leter etter plass til et digert skyteanlegg i en stor by. Ingen vil ha en skytebane i nærheten av seg og politikerne lytter med åpne ører til naboprotester når støy er tema. I Bergen ble mer enn ti lokasjoner vurdert over mange år og alle ble forkastet. Enten var området for lite, naboprotestene for mange eller kravene til støyskjerming uoverkommelige.
Kismul Skytebane
Riflebaner: 50 meter, 100 meter.
Under bygging: 200 meter, løpende elg-bane
Haglebaner: Jegertrap, sporting og skeet
Fiskedam under planlegging
Klubbhus med undervisningsrom, kjøkken, stue og toalett
Kjølerom for slakt
Venterom ved standplass på rifle- og haglebane
Sjøsyk standplass
På midten av 00-tallet løsnet det. Ukjent for folk flest og så langt utenfor allfarvei som det er mulig å komme i Bergen, like ved grensen mot gamle Os kommune, ligger myrområdet som i løpet av de siste 15 årene gradvis har tatt form som en stor skytebane for både hagle- rifle- og pistolskyting.
– Jeg husker at vi begynte å skyte her i 2008. Men skytebane? Tja, vi lå på en sjøsyk platting, nesten som en flytebrygge oppå løst underlag. Alle måtte ligge helt stille for at den ikke skulle bevege seg når vi skjøt mot pappblinkene, forteller Monsen.
Det viste seg at hele det store området bestod av meter på meters dybde av silt og myrjord. Ufattelige mengder har blitt gravd bort og like ufattelige mengder stein har blitt kjørt til for å fylle i, planere og skape skytevoller og støyvoll.
– Flere titusen billass. Her har gått lastebiler daglig i femten år. Heldigvis har det vært greit å få tak i stein fra de mange tunnelene som har blitt bygget i bergensområdet i disse årene, forklarer veteranen.
Han er fornøyd med at det har gått fremover. Samtidig skulle han gjerne sett at det gikk fortere. Jan Fredrik Monsen har brukt halve livet på sitt engasjement i BJF.
– Det tar en mannsalder å få bygget et ordentlig skyteanlegg i Norges nest største by, men det har vært verd innsatsen, sier pensjonisten.
Ikke fullt så gamle, men likevel ikke unge, er ildsjelene Kenneth Styve og Ronald Johannessen. Vi møter dem i stuen i klubbhuset som har vært ferdig et par års tid.
– Vi har ikke så lang fartstid som veteranene, men har likevel fått være med på dugnadsånden som har drevet fram skytebanen, sier Ronald Johannessen. Han er leder for de til sammen 58 standplasslederne som deler vaktene på riflebanen.
– Aktiviteten har vokst fram i et myrhøl og en steinrøys. Helt frem til for et par år siden var do-fasilitetene et valg mellom utrangert mobiltoalett eller å ta en tur bak einebuskene i skogen. Jeg innrømmer at det var med flau bismak jeg inviterte naboer og venner til å være med på Kismul. Det er først de siste par årene jeg har begynt å bli stolt over anlegget vårt, sier Kenneth Styve, leder for de 18 standplasslederne tilknyttet haglebanen.
– Og så hjelper det godt når vi nå får dekket alle steinfyllingene med jord og grønt gress. Det ser bedre ut og demper følelsen av anleggsplass, skyter Johannessen inn.
Flere medlemmer
Skytebanen har blitt selve navet i Bergens Jæger- og Fiskerforening. En forening som er i vekst og som i 2022 kan skilte med 1643 medlemmer. Ildsjelene på skytebanen merker at antall besøkende har tatt seg kraftig opp de siste par årene.
– Jo, nå er her godt fylt opp på parkeringsplassene stort sett hver dag gjennom uken. Det er klart at dette igjen kan føre til flere medlemmer dersom vi gjør jobben vår og reklamerer for foreningen, sier Johannessen som understreker at banen er åpen også for ikke-medemmer.
– Det er kjekt nå. Vi opplever økt aktivitet innen de fleste områder, både hagle, rifle og Kismul Pistolskytterklubb som er skytebanens tilbud til de som ønsker å prøve seg med pistolskyting. Det eneste området vi føler at vi ikke får helt til, er rekruttering av ungdommer. Vi har prøvd oss med cal. 22-skyting for ungdommer med noe oppslutning, men får det ikke helt til å løsne med å skape et miljø rundt dette. Ikke hjelper det særlig at sporten har blitt betydelig dyrere å drive med de siste par årene. Pandemi og krig i Europa har drevet opp prisen på ammunisjon kraftig, sukker Kenneth Styve.
At skyting som hobby har blitt dyrere, skremmer likevel ikke familien Gullbraa som vi treffer på haglebanen en septemberkveld. Her har både far Torvald (44), mor Helen (44) og sønnen Mathias (16) nylig debutert både som skyttere og jegere.
– Vi fant ut at jakt og skyting kanskje kunne være en gøy familieaktivitet og tok alle jegerprøven sammen i fjor. Nå er vi på skytebanen for andre gang i høst og vil prøve å få opp treffprosenten litt før vi skal ut på rypejakt, forteller Helen.
Seinere på høsten skal familien jakte i Voss-traktene. Hun understreker at selv om håpet er å få fangst, er naturopplevelsen og det å gjøre noe sammen det viktigste.
– Skyteanlegget her på Kismul er helt supert for oss. Vi bor ikke så langt unna og selv synes jeg det er topp at foreningen også tilbyr egen trening kun for damer, sier Helen.
Hundre frivillige
Stian Horne er leder i Bergens Jæger- og Fiskerforening. Han er full av lovord om den frivillige innsatsen knyttet til skytebanen.
– Nesten hundre ulønnede personer er i sving for å få dette til å gå rundt. Alt fra standplassledere, skyteinstruktører, dugnadsgjeng og pensjonister som gjør vaktmesteroppgaver. Dette setter styret virkelig stor pris på og det er inntekter fra driften av banene som gjør at vi kan fortsette å bygge ut anlegget og gi stadig bedre tilbud fremover.
For fremtiden håper han at Kismul skytebane i enda større grad skal være navet og det naturlige samlingspunktet i foreningen. Han forteller at konkrete planer innebærer ferdigstillelse av en tredje haglebane og bygging av løpende elg-bane. Dessuten er 200 meters riflebane med elektroniske blinker også under planlegging.
På litt lengre sikt er ønsket også å bygge et nytt klubbhus i stedet for dagens brakke-baserte bygg. Det skal blant annet inneholde klasserom, slakterom for storvilt, kjøleanlegg og garasje. Styrelederen klargjør imidlertid at også i årene fremover vil Kismul Skytebane bære preg av å være under bygging, mer enn å være det komplett ferdige anlegget man drømmer om.
– Kunsten er å ikke gape over for mye på en gang, men heller bygge oss opp rolig med en sunn økonomi i bunn. Det er bare slik vi kan nå målet, sier Horne.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.