Fra tid til annen skjer det endringer i reglene for jegernes våpenhold. Det kommer nå endringer i våpenforskriften med bakgrunn i krav fra EU. Endringene berører ikke direkte jakta, men skjerper våpenkontrollen.
Det innføres blant annet krav om søknad for å anskaffe flere typer våpendeler. Reglene vil i første rekke ha betydning for aktive sportsskyttere og samlere av våpen.
Men også jegere kan bli rammet av de nye reglene. Vil ditt neste kjøp av våpendeler bli søknadspliktig? JEGER gir deg en oversikt over de viktigste endringene som foreslås i høringen til forskriftsendringen.
Endringer i våpenforskriften
Ny våpenlov ble vedtatt av Stortinget 15. mars 2018. Den vil imidlertid ikke tre i kraft før det foreligger en ny, tilhørende våpenforskrift. Dette er et større arbeid, og det ser ut til å ta tid før forskriften er klar.
EU vedtok derimot i 2017 et direktiv om styrket kontroll med skytevåpen. Det ble innført strengere regler for kjøp av skytevåpen med stor magasinkapasitet, samt regler om økt kontroll med våpendeler. EU innførte også regler som omfatter hvordan deaktiverte skytevåpen skal håndteres.
Norge hadde frist til september 2018 med å vedta flere av disse reglene. Mens vi venter på den nye våpenforskriften, blir EU-reglene tatt inn i gjeldende våpenforskrift. Forskriftsendringen er ikke vedtatt, men det er ventet at den vil gjelde allerede fra høsten 2019.
Søknadspliktige våpendeler
Den endringen som kanskje vil få størst betydning for deg som jeger, er søknadsplikt for å kjøpe enkelte våpendeler. Det er også foreslått krav om registrering av våpendelene i våpenregisteret. Hvilke våpendeler omfattes av regelendringen?
Våpendelene som er definert som «vital våpendel» i EU-direktivet blir søknadspliktige. Fra før kreves det søknad hvis du skal kjøpe låskasse, sleide/glidestykke til pistol eller pipe. For pipe i tilsvarende kaliber som du har, er det tilstrekkelig å fremlegge våpenkort for våpenet.
Etter forslaget til nye regler må du også søke om å få kjøpe låseblokk, sluttstykke og revolvertønne. Skal du erstatte denne type våpendeler som følge av skade eller slitasje, må du få tillatelse fra politiet.
Utenfor begrepet «vital våpendel» faller derimot kolbe, tennstift, choker, magasin, lyddemper, sikter og montasje. Denne type våpendeler kan du fortsatt kjøpe uten krav til søknad og registrering.
Kravet om tillatelse vil bare gjelde for løse våpendeler, og ikke våpendeler som inngår som en del av et skytevåpen. De nye reglene vil bare gjelde for vitale våpendeler som skaffes etter at endringsforskriften trer i kraft.
Magasin med stor kapasitet
Utøvelsesforskriften har regler om bruk av halvautomatiske rifler på jakt. I § 15 er det forbud mot å ha mer enn to skudd i magasinet og ett i kammeret. Unntak gjelder for jakt på elg, hjort og rådyr, hvor du kan ha tre skudd i magasinet og ett i kammeret. Disse reglene gjelder bare for halvautomatiske rifler.
EU stiller nå nye krav til halvautomatiske våpen. Det er allerede i dag forbud mot visse typer halvautomatiske rifler, og her medfører ikke EU-reglene endringer. Det kommer imidlertid nye regler om våpenmagasin med stor patronkapasitet: Reglene gjelder for magasiner som tar mer enn 20 skudd for pistol, og mer enn 10 skudd for rifle og hagle.
EU-direktivet gjelder halvautomatiske våpen, men reglene i våpenforskriften vil gjelde magasin til alle typer våpen. For hagler gjelder det allerede en grense på femskudds magasin – og på jakt kan hagler kun ta to skudd.
Etter forskriftsendringen må du ha tillatelse for å kjøpe og eie magasin med stor kapasitet. Salget skal journalføres av selger. For at du skal få tillatelse til å kjøpe og eie slike magasin, er det foreslått at du må ha vært aktivt medlem i en skyteklubb for rifle i to år og for pistol i ett år. Du må drive en godkjent type sportsskyting der stor magasinkapasitet er nødvendig. Tillatelsen vil være generell, slik at du slipper å søke for hvert enkelt kjøp. Det blir ikke krav om at magasinene skal registreres i Våpenregisteret. Reglene gis ikke tilbakevirkende virkning, så du kan beholde magasin du har i dag uten å søke om ny tillatelse.
Deaktiverte våpen
Deaktiverte skytevåpen, såkalte «plomberte» våpen, faller i dag utenfor våpenloven. Det er ikke krav om at du må registrere disse. Men etter forskriftsendringen blir det registreringskrav hvis du deaktiverer eller skaffer deg et deaktivert våpen. Det blir også krav om etterkontroll, merking og attestasjon av våpen som deaktiveres. Nærmere regler vil bli fastsatt av Politidirektoratet i rundskriv.
Reglene vil ikke gjelde for våpen som er deaktivert tidligere. Det vil likevel gjelde to unntak fra dette: Kravene til registrering og kontroll, merking og attestasjon vil gjelde dersom du legger tidligere deaktivert våpen ut for salg, eller utfører våpenet fra Norge.
Hvem betaler?
Gjett en gang. De nye reglene vil få en økonomisk konsekvens for deg som våpeneier. Det blir gebyr hvis du søker om erverv og innehav av våpenmagasin med stor patronkapasitet, eller ved kjøp av vital våpendel.
Gebyret er foreslått til et kvart rettsgebyr. I 2019 utgjør det kr 287,50. Ved kjøp av våpendel vil det kreves ett gebyr for hver søknad. For tillatelse til å kjøpe magasin, kreves ett gebyr for å bli godkjent som kjøper, og ikke for hver gang du kjøper magasin.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.