Det hersker tvil rundt det nye forbudet mot blyhagl som ble innført i februar 2023. Vil det fortsatt være lovlig å kjøpe og bruke blyhagl i enkelte jaktformer?
STEINUR: Hvilket terreng du jakter i denne høsten kan bestemme mulighetene for å bruke blyhagl. Ill. foto: Sebastian Roxman
Lesetid: 6 minutter
Høsten står for tur og mange jegere som skal ut på jakt, benytter gjerne hagle. De aller fleste sverger til blyammunisjon, men med EU-forbudet mot bruk av blyhagl på jakt i og ved våtmark, kan det være vanskelig å forstå om det er et totalforbud eller ikke.
– Den gode nyheten er at forbudet ikke er så strengt som det har blitt framstilt, men den dårlige nyheten er at det sannsynligvis kommer et totalforbud om ikke veldig mange år, forteller Håvard H. Holdø, JEGERs jussekspert.
Holdø har tidligere skrevet om det nye blyforbudet i JEGER. Han har tatt et dypdykk i de nye reglene og satt seg inn i faktaene, og resultatet av gjennomgangen er publisert i en ny artikkel på nettstedet Juridika.
En forenkling som går for langt
I jegerkretser har det vært stor usikkerhet knyttet til de nye reglene. Informasjonen som er kommunisert ut om bly-forbudet, har gitt inntrykk av at det er innført et totalforbud mot bruk av blyhagl på jakt. Dette er en forenkling som går for langt.
– Er det nå et totalforbud mot bruk av blyhagl?
– Blyforbudet som trådte i kraft i februar 2023 blir av mange definert som et totalforbud mot bruk av bly. Det er vanskelig å sette konkrete grenser i forbudet, men informasjonen om hva som inngår i våtmark kunne vært bedre. Det er definisjonen av våtmark som kan være årsaken til hvorfor forbudet blir sett på som et totalforbud- men dette er ikke helt riktig tolkning av forbudet, forteller Holdø.
Forbudet mot bruk av blyhagl tar utgangspunkt i Ramsar-konvensjonen, som definerer våtmark som et område med myr, torvmyr eller vann. Det gjelder både for våtmark som er naturlig og kunstig, permanent og midlertidig, og med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann. Også maritime områder med vanndybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann, anses som våtmark.
– Konvensjonen regulerer nettopp våtmark, og omfatter verken alle skogs- og fjellområder eller alle steder hvor det midlertidig finnes oppsamlinger av regn- eller smeltevann, forteller han videre.
Bruk av riktig trangboring er viktigere enn du tror. Det er derfor du bør skyte inn hagla før jakta starter. JEGER utfører testskyting på rypeblink for å finne ut hvilken trangboring som er best egnet for småviltjakt.
Unntakene og mulighetene med blyhagl
– Kan en fjellrypejeger bruke blyhagl med god samvittighet?
– Om du kommer opp i høyfjellet omgitt av steinur og grasmarker, så vil det naturligvis renne bekkefar og slikt også i dette terrenget- men det gjør det ikke til våtmark. Ramsar-konvensjonen har som formål å verne om leveområdene til sjøfugl og vadefugler, ikke å verne om leveområder til skogsfugl og rype, presiserer eksperten.
– Når noen mener samme forbud skal gjelde i lavlandet som på de høyeste fjelltoppene, blir det en ekstrem tolkning av forbudet. Slik jeg ser det vil heller ikke alle skogsområder falle inn under definisjonen. Dette vil særlig kunne være aktuelt for skog uten større våtområder med myrdrag og elver, utdyper han.
Hvis du jakter etter skogsfugl og liryper i myrdrag og andre typiske våtmarksområder på vei opp mot høyfjellet, kan du hverken bruke bly eller ha med deg bly i sekken for å bytte om når du er kommet opp i høyfjellet.
– Det er ofte store variasjoner i ulike terreng, og ofte jakter man litt på vei opp til høyfjellet, og da kan man ikke bare skifte patroner underveis, da må man ta valget før man legger ut på jakt. Om du går med tom børse i en transportetappe opp til den grå steinura og jakter utelukkende der, kan du med trygghet bruke bly i hagla, forklarer Holdø.
Men det er ikke bare fjellrypejakta som kan være unntaket. Ulike former for posteringsjakt kan lovlig utøves med blyhagl, så lenge jegeren oppholder seg mer enn 100 meter fra våtmark.
– Et eksempel på slik jakt kan være duejakt på åkrer. Også revejakt, både i form av åte- og lokkejakt, kan skje kontrollert utenom våtmark.
– Et annet eksempel er Miljødirektoratets uttalelse om at en jeger aldri kan jakte lovlig om vinteren fordi det er umulig å vite om en jakter over eller ved våtmark. Dette er ikke riktig. For en lokalkjent jeger er det fullt mulig å vite hvilket terreng som ligger under snøen. Som også direktoratet legger til grunn, er det avgjørende ikke om det er snø, men om det er våtmark under snøen, forklarer Holdø.
Hvor de nærmere grensene skal trekkes er imidlertid ikke enkelt å fastslå på generelt grunnlag. Poenget er at forbudet ikke kan trekkes lengre enn definisjonen i Ramsar-konvensjonen. Det blir feil å si generelt at småviltjegerne må bruke annen ammunisjon i så godt som all småviltjakt.
Å tilpasse din nye hagle er viktig for å unngå bom- og skadeskudd. JEGER har skrevet en grundig guide med illustrasjonsbilder på hvordan du sjekker om hagla di passer til deg, og hvilke grep du kan ta for å tilpasse hagla selv.
Ikke et totalforbud
De nye EU-reglene medfører altså et forbud mot å skyte med blyhagl i eller innenfor 100 meter fra våtmark. I tillegg er det forbudt å ha med blyhagl i forbindelse med jakt i våtmark. Dette vil ikke si at det er et absolutt forbud mot å bære med seg blyhagl i våtmark, men jegeren som bærer med seg blyhagl i våtmark eller innenfor 100 meter fra våtmark, må selv bevise at han ikke skal skyte med blyhagl i våtmark.
Dette beviser du som jeger ved å ikke ha patroner i børsa når du går transportetappen opp til høyfjellet, eller i andre tilfeller hvor du oppholder deg eller passerer våtmarksområder.
De nye reglene knyttet til blyhagl går fra et forbud mot bruk av blyhagl til jakt på visse arter, til et forbud mot bruk i og ved våtmark, uansett art. Forbudet er geografisk avgrenset. Det er ikke forbudt å importere og selge blyhagl. For de jaktformene hvor bly lovlig kan benyttes, vil det fortsatt være lov å kjøpe og benytte blyammunisjon.
Da Norge er med i EØS-avtalen så har ikke Norge mye valg når det kommer regelendringer fra EU-kommisjonen om at et forbud blir gjeldende. Forbudet har kommet i hele EU samtidig, som gjør at etterspørselen på alternativ ammunisjon stiger og gjør at det kan være vanskelig å få tak i alternativer som bismuth eller tungsten.
Statskog melder om en gledelig utvikling i rypebestanden. Årets tellinger viser en kraftig oppgang, spesielt i Nord-Norge.
Hva er greia med bly?
Bly er et metall med helse- og miljøskadelige egenskaper. Dette er gammelt nytt, og det har likevel blitt brukt i ammunisjon og fiskeutstyr i mange tiår, som for eksempel i fiskesøkker.
At bly har vært brukt til ammunisjon i lang tid, skyldes at det er et mykt metall i tillegg til blyets gode viltdreperevne. At metallet er mykt minsker også sjansen for rikosjett i typisk fjellterreng- i motsetning til stål med større fare for dette.
EU anslår at rundt 44 000 tonn bly slippes ut i miljøet i EU per år fra sportsskyting, jakt og fiske. Den desidert største andelen kommer fra sportsskytingen, tilsvarende nesten 80 prosent. Fra jakta er det beregnet 14 prosent av utslippet, eller sagt på en annen måte- litt over 3 000 tonn bly.
Ifølge Miljøstatus er blyammunisjon nå den viktigste kilden til bly i miljøet i Norge. EUs kjemikaliebyrå ECHA (European Chemical Agency) legger til grunn at mange fugler risikerer å bli forgiftet av bly. Også vi jegere og andre personer som spiser vilt skutt med blyammunisjon er eksponert for bly.
Hvor mye bedre blir du av å trene hagleskyting med instruksjon fra en hagleinstruktør? JEGER tok med to jegere på leirduebanen og slapp fylkesinstruktøren i NJFF Hedmark løs på dem.
Franchi er opptatt av at deres hagler skal føles riktig, og ønsker å appelere til yngre jegere. En hagle fra Franchi er pålitelig og velbygd. JEGER tester 6 Franchi-hagler, både halvautomat, damehagle og over/under.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.