I forbindelse med revideringen av viltloven, er det å forvente at flere endringer vil tre i kraft etter høringsperioden. Når det gjelder romjulsfredningen virker det å stå på stedet hvil, til fortvilelse for noen.
SVERIGE: Stian Berntsen fra Fetsund har fast tradisjon om å dra til Sverige på romjulsjakt, men aller helst kunne han tenke å spenne på seg skiene og gå i nærskogen hjemme. (Foto: Privat)
Lesetid: 5 minutter
Romjulsfredningen har vært praktisert i Norge i mange år. Rett på andre siden av landegrensen er det helt andre regler, og mange norske jegere drar derfor til Sverige for å jakte i en tid hvor de ellers har fri fra jobb.
Er det på tide at Norge endrer den vel innarbeidede loven om jakt- og fangstforbud i romjula? Vi har tatt kontakt med Landbruks- og matdepartementet for å høre om vurderingene som ligger bak høringsnotatet, og har også pratet med aktive jegere og stortingsrepresentant for FrP for å høre meningene.
En som vet av å benytte seg av mulighetene i nabolandet vårt, er Stian Berntsen. Han er en aktiv jeger som mener at tiden er inne for et skifte også i Norge.
– Hva mener du om jakt i romjula også i Norge?
– Jeg mener absolutt at det er på tide at dette blir lovlig. Jeg benytter meg av muligheten for jakt i romjula i Sverige hvert år. Å kunne ha muligheten her hjemme ville vært fantastisk. Dersom det skulle bli åpnet opp for dette, mener jeg også at jaktslutt for rådyr, hjort, elg og skogsfugl burde endres fra 23. desember til ut 31. desember, forteller Berntsen.
Det er naturligvis et omdiskutert tema om romjulsfredningen skal fortsette eller ikke. Meningene er splittet, hvor det på den ene siden vektlegges at romjula er høytid, julefred og en tid hvor dyrene får en "pause" fra jakta, mens det på andre siden er mer eller mindre frustrerte jegere som har fri fra jobb, men som ikke får utøvd sin lidenskap.
Selv om jula er høytid for at familie og venner samles, er det også forståelig at noen lengter ut til det fri. Et argument er at det ville vært et positivt tilskudd for folkehelsa dersom flere kom seg ut i en tid der ribbefett og andre godsaker går ned på høykant.
– Er romjulsjakta viktig for deg?
– Viktig er det nok ikke, men man har som regel disponibel tid, samt at det ikke er usunt å få bevegd seg litt etter frotsinga i jula. Som regel blir også turene mer sosialt med venner da flere har tid, legger han til.
Det er viktig å presisere at selv om det skulle bli lovlig med romjulsjakt i Norge, betyr ikke det at man må jakte i juletidene- forskjellen er at man da får muligheten til å gjøre det. Fra dyrenes perspektiv er det ikke urimelig å anta at de ikke har en forståelse av hva høytid er, og dessuten bryr vel hverken reven, jaktfalken eller andre rovdyr, om når på året de jakter mat?
Stortingsrepresentant i Frp, Sivert Bjørnstad, er også enig i at det er på tide å tenke nytt, og at dagens argumenter ikke har et like stramt grep nå som for flere tiår siden.
– Hvorfor tror du Norge er så "firkantet" når det kommer til jakt i romjula?
– Det er vanskelig å si. Vi er muligens veldig tradisjonsbundne og konservative når det kommer til høytider. Det kan det også være gode grunner til, men akkurat i dette tilfellet mener jeg det bør være rom for å se på saken på nytt. Jeg mener det er flere argumenter for å endre regelverket, enn det er for å beholde det som det er i dag, sier Bjørnstad.
– Hva skal til for å endre denne praksisen?
– Det er veldig enkelt: et flertall på Stortinget må være villige til å gå inn i saken med nye øyne. Det hjelper også mye hvis regjeringen og regjeringspartiene er positivt innstilte i den nye viltloven. Det håper, og tror jeg at de er, selv om landbruksministeren ikke har jegerprøven, fortsetter han.
– Hva mener du om de nåværende begrunnelsene for å opprettholde forbudet mot jakt i romjula?
– En rekke andre land har et mer liberalt regelverk, blant annet vårt naboland Sverige. Der fungerer regelverket, slik jeg forstår det, helt fint. Dette bør være god inspirasjon også for oss i Norge. Mange har eller tar seg fri i romjula, og da har mange mulighet til å bruke naturen og friluftslivet – og de bør også kunne bruke denne fritiden til jakt.
– Tror du at det fortsatt er en mulighet for at romjulsjakt kan bli realitet i den nye viltloven?
– Jeg håper det. Det finnes helt sikkert konservative motkrefter, men er man villig til å ta innover seg realitetene, mener jeg det er opplagt at loven kan og bør endres, avslutter han.
Politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, Siv Sætran er likevel klar i talen:
– Regjeringen mener at dagens ordning med dager med jakt- og fangstforbud er en etablert praksis som mange kjenner til, og som er godt innarbeidet i samfunnet. Med dette som bakgrunn foreslår vi å opprettholde romjulsfredningen, konstaterer Sætran.
Hun legger til at de ser frem til å få innspill til forslaget om den nye viltloven, både når det gjelder romjulsfredningen, og andre temaer.
– Viltforvaltning er et område som det er mye engasjement rundt, og mange har meninger. Høringsperioden er satt til fire måneder, og vi ser nå fram til å få høringsinnspill fra både organisasjoner, forvaltning og fra private, legger hun til.
Har du innspill til den nye viltloven? Da kan du legge det inn på regjeringen.no.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Ny viltlov ligger nå ute på høring og her ligger det inne flere forslag som påvirker jakta. Nå blir det tydeligere hva som er lov eller ikke ved bruk av termisk utstyr.
Toppjakt. Det som kan se så lekende lett ut på film. Realiteten er ofte blodslit i bunnløs snø og bitende kulde. Likevel byr denne jakta på magiske naturopplevelser.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.