For mange er hunden både et familiemedlem og en viktig jaktkamerat. Kravene til hundeholdet har økt de siste årene, og 1. januar 2023 fikk vi en oppdatert hundelov. Kjenner du de sentrale reglene i hundeloven, og er det gjort endringer som berører jakta?
Revidert hundelov: Hundeloven ble revidert fra 1. januar 2023, og har fått nytt navn; lov om forsvarlig hundehold. Men hva er forsvarlig jakthundehold?
Lesetid: 6 minutter
Få tema skaper større engasjement enn hundehold. Da hundeloven fra 2003 skulle moderniseres, var engasjementet i lovarbeidet stort både fra ulike organisasjoner og privatpersoner.
Det er ikke en ny lov, og de fleste bestemmelsene er uendret fra loven fra 2003. På noen punkter er det gjort språklige endringer for at loven skal bli lettere å forstå, men det er også kommet inn nye krav i loven. Endringen av lovens navn til lov om forsvarlig hundehold gir en pekepinn. Hva betyr endringene for det praktiske hundeholdet for oss jegere?
Ulike hensyn
Det er ikke gjort større endringer som direkte regulerer bruk av jakthunder eller jakthundtrening. Et av hovedformålene med endringen av hundeloven er å styrke de forebyggende tiltakene i loven, sånn at uønskede hendelser med hunder i større grad unngås.
Hundehold berører flere enn dem som selv har hund. Hunder har et sikkerhetsmessig aspekt, og de kan utgjøre en risiko for mennesker, husdyr og vilt. Eiere av husdyr og tamrein opplever stadige brudd på båndtvang og kravet til å ha kontroll på hunder, med blant annet skader på beitedyr som følge. Samtidig er det viktig at dyrevelferd og dyrs egenverdi blir tatt hensyn til. Fokuset på å sikre hunders og hundeeiers rettsvern har fra enkelte hold økt de siste årene. Den reviderte loven skal gi klarere retningslinjer som avveier de ulike hensynene.
Håndheving og virkemidler
Håndhevingen er styrket blant annet ved at det kan gis regler om bruk av overtredelsesgebyr ved brudd på hundeloven. Politiet er gitt opptrappende virkemiddelbruk der hundeeieren ikke følger lovens krav til hundehold.
Hundelovens nye krav om at hundeholderen skal ha nødvendig kompetanse om hundens atferd, skal bidra til å forebygge uheldige situasjoner og skader. Kompetansekravet er ikke fulgt opp med formelle krav til kurs eller opplæring. Kompetansen må være tilpasset det hundeholdet du faktisk har. For hundejegere er det derfor viktig å kjenne til de særlige behovene som jakthunder har, og de utfordringer de representerer. Det er også viktig at du kjenner lovreglene som regulerer hundehold og bruk av jakthunder.
For alt hundehold er det viktig å følge reglene som gjelder for å ha kontroll på hunder. Dette er sentralt for forholdet til andre hunder og hundeeiere, andre mennesker, grunneiere i utmarka samt dyrelivet og viltet. Hunder kan bare gå løse når det er forsvarlig i forhold til andre interesser.
Mange jakthunder har et særlig behov for å få fysisk trening og å få trent på vilt. Hundetrening utenom alminnelig turgåing og lufting krever fortsatt grunneiers tillatelse etter hundeloven § 8, det gjelder både for dressur- og jakthundtrening.
Utenom båndtvangstiden er utgangspunktet at hunder kan gå løse, men også da skal du ha kontroll på hunden. Hundeloven § 4 har fått en ny ordlyd som sier at hunder bare kan være løse under tilsyn og kontroll som i størst mulig grad forebygger og forhindrer skader på eller ulemper for mennesker, husdyr, tamrein, vilt eller eiendom.
Situasjonen avgjør
Hvilke krav som konkret stilles for at hunden blir fulgt og kontrollert på en aktsom måte, vil avhenge av situasjonen. Det har betydning på hvilket sted du er, og hvilke situasjoner som kan oppstå der. Ute i skogen eller på fjellet, hvor det er vilt og beitedyr, stilles det andre krav til kontrollen enn når du er i tettbygd strøk, hvor hensynet til mennesker og andre hunder blir viktigere.
Det har også betydning hvor god kontroll du har på hunden. Fare- eller ulempepotensialet både til hunderasen og den konkrete hunden er viktig. En lydig og godt dressert hund kan slippes mer løs enn den ulydige som til stadighet stikker av, hopper på folk eller jager vilt.
Loven sier at hunden skal holdes under tilsyn slik at den så vidt mulig ikke driver eller forfølger vilt. Hunder som benyttes til jakt, er under trening eller på jaktprøve, kan likevel slippes på en aktsom måte ut fra dette bruksformålet.
Båndtvang
Reglene om båndtvang er ikke endret i lovrevisjonen. Den alminnelige båndtvangen gjelder fra og med 1. april til og med 20. august. En ikke uvanlig misforståelse er at hunden kan gå løs så lenge eieren har kontroll på hunden. Etter hundeloven § 6 er båndtvangen absolutt. Hunden skal holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet eller innestengt. Den klare hovedregelen er at reglene om båndtvang også må overholdes når hunden benyttes til jakt, jakthundtrening og jakthundprøver.
I perioden utenom den alminnelige båndtvangen kan kommunene etter hundeloven § 6 fastsette utvidet båndtvang. Det kan dermed være båndtvang både store deler av jaktsesongen og på ettervinteren når mange driver jakthundtrening.
Unntak for jakt og trening
Det er ikke uvanlig at det er utvidet båndtvang for bestemte turstier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser, og i beitetiden i områder der husdyr går på beite. Hvis den utvidede båndtvangen gjelder for slike steder, gjør hundeloven § 9 et unntak for hunder på jakt, for jakthundtrening og jaktprøver. Forutsetningen er imidlertid at du har tillatelse fra grunneieren.
I vinter ble det på grunn av vanskelige snøforhold i mange kommuner vedtatt ekstraordinær båndtvang av hensyn til hjorteviltet. Der det innføres ekstraordinær båndtvang, er båndtvangen absolutt. Så vær oppmerksom på at hunden da heller ikke kan slippes løs under jakt, jaktprøver eller jakthundtrening.
Det kom mange innspill i lovrevisjonen om at kommunene innfører utvidet båndtvang i for stor grad. En gjennomgang viste at i mer enn halvparten av forskriftene
hadde kommunene fastsatt utvidet båndtvang utover det loven tillater. Det ble vurdert en godkjennelsesordning hos statsforvalteren. En slik regel ble ikke innført, men det følger av § 6 at utvidet båndtvang ikke kan innføres i større grad enn det som er nødvendig, og at det skal tas hensyn til muligheten for å lufte hunder uten bånd. Utvidet båndtvang av hensynet til beitedyr kan bare innføres hvor husdyr har beiterett og faktisk beiter.
Loven presiseres også at ekstraordinær båndtvang av hensyn til viltet bare kan vedtas der viltet som skal beskyttes har sitt leveområde, og den skal opphøre straks forholdene tilsier det. Du kan påklage kommunens vedtak om ekstraordinær båndtvang til statsforvalteren hvis du mener den går utover lovens ramme.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.