Ny våpenlov og våpenforskrift som kom sist sommer, ga noen endringer for deg som reiser med våpen. Visste du at du ikke lenger må ta med sluttstykke eller forskjefte når du går inn i butikken?
Nedpakket: Våpen skal alltid transporteres nedpakket. Våpenkoffert, futteral eller rett og slett en koffert, ryggsekk eller bag gjør nytten.
Lesetid: 5 minutter
Ofte må du reise kortere eller lengre strekninger med våpen, enten du skal på skytetrening eller på jakt. Her får du en gjennomgang av det som er de nye reglene.
Vi har tidligere sett på endringer i våpenloven og våpenforskriften. De gjeldende reglene om transport av våpen videreføres i stor grad, men også her er det noen endringer.
De gamle reglene tilsa at under transport skal skytevåpen være tomt for ammunisjon, samt at våpenet og ammunisjonen skal være under tilsyn. Når våpenet transporteres, skal det være nedpakket i futteral, koffert eller lignende.
I bilen skal våpenet for det første ikke være lett tilgjengelig, så det bør om mulig oppbevares i bagasjerommet. Dernest kan våpenet bare oppbevares udelt når det er under forsvarlig tilsyn.
Er bilen uten forsvarlig tilsyn, må du ta med deg en vital våpendel. Våpenets hoveddel og ammunisjonen kan ligge innelåst i bilen, men må skjules forsvarlig.
Nye regler
Reglene er i hovedsak de samme i ny våpenlov og våpenforskrift. En sentral regel som videreføres, er at du alltid må ha med deg våpenkortet. Den nye loven § 20 krever også at våpenet skal være forsvarlig sikret mot at andre får tak i det.
Det presiseres at det skal være nedpakket under transport slik at det ikke er synlig eller lett tilgjengelig.
Men det skjer også en viss lemping som gjør reglene mer tilpasset det praktiske liv: Komplett våpen med vital våpendel kan ligge i bil uten forsvarlig tilsyn, typisk når du er inne på butikken, men også over natta.
Kravet er da at våpen og ammunisjon er pakket og skjult, og at bilen er låst. Tar du med deg en vital våpendel, trenger du ikke låse bilen – men det kan vel uansett anbefales.
«Men det skjer også en viss lemping som gjør reglene mer tilpasset det praktiske liv: Komplett våpen med vital våpendel, kan ligge i bil uten forsvarlig tilsyn.»
Våpen som reisegods
Hvilke regler gjelder hvis du må reise innenlands med offentlig kommunikasjon? I dag sier regelverket at du må fjerne en vital våpendel eller sikre våpenet på annen måte slik at det ikke kan brukes.
Dette videreføres i de nye reglene: Du kan enten bruke kammerlås eller du kan sende vital våpendel i egen sending.
Ammunisjon kan ikke pakkes sammen med komplett våpen, men kan være i samme bagasje som en del av våpenet. Som regel vil det dermed holde med to kolli bagasje for våpen og ammunisjon.
Reiser du med tog, krever Vy at du gir beskjed til personalet før du går på toget, og du kan bli nektet av sikkerhetsgrunner. Våpenet skal være pakket ned, og vital våpendel skal oppbevares for seg. Ammunisjonen skal fraktes i originalemballasje.
Reiser du med buss, krever Nor-Way bussekspress at våpenets hoveddel og ammunisjon skal oppbevares i bussens bagasjerom. Vital våpendel må du ta med deg inn i bussen. Verken Vy eller Nor-Way krever ekstra betalt.
«Vital våpendel»
Ny våpenforskrift § 1-1 nr. 8 sier: Sluttstykke, låskasse og pipe er alltid vital våpendel. Forskjeftet er vital våpendel for hagle- og kombinasjonsvåpen med to eller flere piper og som spennes ved å brekke våpenet.
Rammestykket er vital våpendel for pistol. Tønne er vital våpendel for revolver. Hane og tennstift er vital våpendel for hagle med utvending hane som ikke kan brekkes. Flinten er vital våpendel for skytevåpen med flintlås. Nippelen er vital våpendel for skytevåpen med perkusjonslås.
Våpentransport på fly
Flyselskapene i Norge tillater at du reiser med våpen, noe som ikke alltid er tilfelle hvis du flyr med utenlandske selskap. Hos SAS må du søke på forhånd, mens Norwegian og Widerøe krever at du opplyser om våpenet ved innsjekking.
Våpenet må selvsagt sendes i innsjekket bagasje, og selskapene tar ekstra betalt for at du flyr med våpen. Du sparer noen kroner med å forhåndsbestille på nett.
I tråd med forskriftens krav må vital våpendel sendes i en innsjekket bagasje atskilt fra resten av våpenet. Ammunisjon kan sendes sammen med våpenet eller den vitale våpendelen, men skal være pakket i originalemballasje eller en ammunisjonsboks.
Reiser over riksgrensen
Skal du reise fra Norge for å jakte, enten det er over «kjølen» eller til mer eksotiske reisemål? Ved grensekryssing er det alltid to regelverk du må forholde deg til. Det er derfor viktig at du setter deg inn i reglene i det landet du skal til, i noen tilfeller også om det bare er i transit.
På norsk side skal du alltid deklarere våpenet hos Tolletaten både på vei ut og inn av landet. Unntaket er hvis du har europeisk våpenpass og reiser innenfor EU/EØS-området.
Da kan du passere på grønn sone eller ved ubemannet grensestasjon. Derfor er det forenklende for deg som jeger å skaffe våpenpass, som du får hos politidistriktet der du er bosatt. Passet er gratis, og gjelder i fem år.
Jakter du hos «söta bror», må du alltid deklarere våpenet før innreise på svensk tollstasjon eller på Tullverkets nettsider. Dette gjelder selv om du har europeisk våpenpass.
Har du norsk våpenkort, er det ikke et krav at du også har våpenpass for å bruke den svenske nett-tjenesten. Men husk at du uten våpenpass uansett må deklarere våpenet på norsk tollstasjon.
Denne artikkelen er en del av artikkelserien Jegerjuss, der JEGERs jussekspert Håvard H. Holdø tar for seg relevant regelverk, lover og juss for jegere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.