Til tross for vår lange kystlinje, er det få som benytter mulighetene til jakt på sjøfugl. Noe skyldes manglende kjennskap til tilberedning, men noe kommer nok også av manglende kunnskap om tilgang og lovverk.
Mens retten til å drive jakt på land er en grunneierrett, er jakt på sjøen en allemannsrett. Viltloven § 32 fastslår at i fjordene og på havet kan alle norske statsborgere og alle som det siste året har vært og fortsatt er bosatt i Norge, jakte uten å kjøpe jaktkort. Du må likevel oppfylle de alminnelige kravene som gjelder med jakttider og jegeravgift.
Sjølevende pattedyr som sel, omfattes ikke av den frie jakten på sjøen. For å jakte sel må du ha tillatelse fra fylkeskommunen. Det er dermed primært sjøfugl som er det aktuelle jaktobjektet for den frie jakten.
Jaktgrensen for den frie jakten
Grensen mot privat grunneierrett går der land møter vann til enhver tid. Jaktgrensen er bokstavelig talt flytende, og skifter med flo og fjære. Du kan for det første altså ikke stå tørrskodd på land og jakte utover sjøen. I praksis skjer jakten fra båt uten motor, men det er fullt lovlig å drive «vadejakt» på grunt vann. For det andre kan du ikke skyte på fugl som sitter på land eller flyr over land, selv om du er på sjøen.
Det er et unntak fra dette: Den frie jakten omfatter også skjær som er overskylt ved alminnelig høyvann. Når det er lavvann, kan du jakte både fra og over slike skjær.
Noen steder har det offentlige jobbet aktivt for å øke allmennhetens tilgang til sjøfugljakt: Både i Vestfold og Agder har staten og kommunene som grunneiere åpnet for at allmennheten kan jakte på utvalgte øyer og holmer. Det kan være nærmere regler for jakten som du må være oppmerksom på.
Frednings- og forbudssoner
Sjøfugljakten kan skje både øde og i tettbygde/ trafikkerte områder. Enkelte steder er jakten begrenset av annet regelverk:
Noen steder er det jaktforbud eller utsatt jaktstart i naturreservater og fredningsområder, mens sjøfugljakt er tillatt andre steder. Sjekk www.miljostatus.no/kart/ eller kontakt kommunen/ fylkesmannen for å få oversikt.
I enkelte tettbefolkede områder er det restriksjoner som begrenser eller forbyr jakt på sjøen. Det er for eksempel en utbredt misforståelse at all jakt i Indre Oslofjord er forbudt, men det er kun i deler av fjorden at kommunene har bestemmelser som begrenser jakt nær land.
Lokale politivedtekter forbyr bruk av skytevåpen på offentlig sted og i tettbygde områder, for eksempel ved bolig- og hyttefelt langs sjøen. Tenker du jakte nær tettbygde strøk, bør du følgelig sjekke med kommunen. Husk at hensynsplikten etter viltloven § 19 kan begrense mulighetene, og at kravet til human jakt medfører at du aldri skal utsette andre mennesker for fare eller eiendom for skade.
Strenge båtregler
Viltloven § 21 forbyr å jakte fra motordrevet båt, når jakten skjer mindre enn to kilometer fra land, holmer og skjær. Merk at jaktbegrepet er vidt: Det omfatter ikke bare å skyte viltet, men også å plukke opp skutt vilt og å drive ettersøk.
Forbudet gjelder uavhengig av motortype og -størrelse, så du kan heller ikke bruke elektrisk motor. Høyesterett har tolket loven så strengt at så lenge det er motor i båten, omfattes den av forbudet. Skal du jakte fra båt, må du altså bruke en båt uten motor.
Enda strengere ettersøk
I 2014 ble viltloven § 21 endret slik at det er unntak fra motorforbudet ved ettersøk. Unntaket gjelder ikke i ferskvann.
Du må ha skadeskutt eller ha begrunnet mistanke om skadeskyting. Det er dermed ikke lov å bruke motorbåt for å plukke opp dødskutt sjøfugl, og båten skal ikke kjøres fortere enn fem knop.
For at ettersøket skal være lovlig, må du i tillegg varsle både politiet og kommunen (normalt viltnemnda). Det er ikke et absolutt krav at du varsler før ettersøket starter, men varslet skal gis snarest mulig – som hovedregel med en gang søket avsluttes. Varslet kan gis per telefon, men hvis det ikke er mobildekning, kan du vente til du har dekning.
For å unngå misbruk er det ikke bare et varslingskrav: I tillegg har du som jeger bevisbyrden. Dette avviker fra det alminnelige prinsippet om at det er politi/ påtalemyndighet som har bevisbyrden for at det har skjedd et lovbrudd. Hvis det blir en politisak, må altså du kunne bevise at du ikke skjøt på fuglen fra motorbåten, og at den var skadeskutt.
Husk at…
Jakttidene for sjøfugl varierer langs kysten, så sjekk jakttidene på miljodirektoratet.no. Husk også at gjess og andeartene brunnakke, krikkand og stokkand har utsatt jaktstart for den frie jakten til sjøs: Mens ordinær oppstart ellers er 10. august og 21. august, er jaktstart utsatt til 10. september fra svenskegrensen til og med Vest-Agder.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.