Både viltloven og motorferdselsloven har regler av betydning for bruk av motoriserte fremkomstmidler i forbindelse med jakt. Vi skal her se på sentrale regler som gjelder for bruk av motorkjøretøy under jakt.
HJULSPOR: I høyfjellet kan motorferdsel sette spor i naturen i lang tid. Lovens klare hovedregel er at det ikke er lov å kjøre med motorkjøretøy utenfor vei i utmarka. (Foto: Håvard H. Holdø)
Lesetid: 5 minutter
Viltloven § 31 har et absolutt forbud mot å skyte fra motorkjøretøy på jakt. Med motorkjøretøy menes kjøretøy som drives av motor og som er beregnet for å kjøre på land. Eksempler på motorkjøretøy er bil, traktor, ATV, beltevogn, snøscooter, motorsykkel, moped, el-sykkel, Segway eller lignende.
Forbudet gjelder ikke bare der kjøretøyet kjøres, men også når det er stillestående, og selv om motoren ikke er i gang. Det er ikke bare skudd inne fra biler som er forbudt, men også fra andre motorkjøretøy eller med fremkomstmidlet som anlegg. Om du befinner deg på en privat eller offentlig vei, eller utenfor vei, har ikke betydning.
Jakt fra vei Det er heller ikke lov å skyte fra eller over offentlig vei. Det gjelder selv om du ikke har med deg et motorkjøretøy. En offentlig vei er en vei eller gate som er åpen for allmenn ferdsel, og som blir holdt ved like av stat, fylkeskommune eller kommune etter reglene i vegloven.
Forbudet omfatter ikke andre deler av jaktutøvelsen fra offentlig vei, som eksempelvis lokalisering av vilt. Det er heller ikke forbudt å jakte på offentlig vei ved å jage vilt til fots eller å drive ettersøk. Forbudet retter seg bare mot å løse skudd på eller over offentlig vei.
For private veier, som private skogs- eller fjellveier, gjelder ikke dette forbudet. Du må imidlertid huske at viltloven § 19 setter krav til at du ikke utsetter andre for fare, herunder at du har sikker bakgrunn. Det kan ha betydning hvor stor trafikken er og hvor mange som ferdes på veien, når på dagen det skytes, sikt- og lysforhold og veiens utforming og bakgrunnen.
Lokalisering av vilt Skal du jakte fra vei, enten det er privat eller offentlig vei, er det viktig å vite at det ikke er lov å bruke motorkjøretøy til å forfølge vilt eller til å avlede viltets oppmerksomhet. Forbudet gjelder selv om den som befinner seg i kjøretøyet ikke er bevæpnet. Det avgjørende vil være om du tar del i jakten ved å bruke kjøretøyet på en måte som forfølger viltet eller avleder viltets oppmerksomhet fra jegeren.
Du kan likevel bruke motorkjøretøy til å lokalisere vilt fra vei. Så lenge du kjører på vei, og ikke i terrenget, kan du bruke motorkjøretøy på jakt for å se etter vilt. Det er eksempelvis lov å kjøre langs skogsbilveier i forbindelse med jakt på storvilt, hare og skogsfugl for å finne vilt. Oppdager du vilt fra kjøretøyet, kan du parkere og starte jakta.
Forbud mot motorkjøretøy i utmarka Utenfor vei er det ikke lov å bruke motorkjøretøy til lokalisering av vilt i forbindelse med jakt. Det er ikke bare viltloven § 31 som forbyr dette. Også reglene om motorferdsel i utmark setter klare begrensninger.
Motorferdselloven § 3 har et generelt forbud mot all motorferdsel i utmark. Slik ferdsel er ikke lov med mindre det er tillatt i annen lov eller etter dispensasjonsvedtak med hjemmel i loven.
Motorferdsel kan medføre uønsket støy og annen forurensning, terrengskader, vegetasjonsslitasje og forstyrrelser av fugle- og dyrelivet. I visse naturtyper som våtmark eller skrinn og sentvoksende vegetasjon, kan sporene etter motorkjøretøy bli svært langvarige. Forbudet skal begrense motorferdselen i utmark til formål og behov som har en allment akseptert nytteverdi. Unødvendig kjøring og fornøyelseskjøring skal begrenses. Tillatt motorferdsel skal skje med minst mulig skade eller ulempe for naturmiljø og friluftsliv.
Forbudet gjør det ulovlig å bruke motorkjøretøy utenfor vei til transport og frakt til jaktbasen, enten det er en hytte eller en annen camp.
Når viltet er skutt For at jakta på flere av de store storviltartene skal være praktisk gjennomførbar, er det lempet på forbudet for uttransport av elg og hjort, samt for villrein innenfor Hardangervidda villreinområde slik dette er avgrenset av Miljødirektoratet. Reglene som følger av forskrift om motorferdsel i utmark, ble endret fra 1. januar 2023 sånn at det også er lov å bruke motorkjøretøy til å frakte ut villsvin.
Dette unntaket som tillater bruk av motorkjøretøy, gjelder bare for transport av felt vilt. Du kan ikke bruke kjøretøyet til å transportere personer eller utstyr, og du kan heller ikke bruke kjøretøy til ettersøk.
Det er ikke krav om søknad eller at du må innhente tillatelse fra det offentlige. Det følger imidlertid av den alminnelige eiendomsretten at kjøring med motorkjøretøy i utmarka krever samtykke fra grunneier. Før du tar i bruk elgtrekkeren er det derfor viktig å innhente tillatelse fra grunneieren. Skal du leie terreng til storviltjakt, kan det være greit å avklare i avtalen at du har rett til å hente ut viltet med motorkjøretøy.
Det er også viktig å sjekke vernereglene hvis du skal jakte i verneområder. I nasjonalparker og andre verneområder kan det gjelde forbud mot all motorferdsel, og du må da få tillatelse for å transportere ut viltet.
I motorferdselsloven § 8 er det fastsatt en generell aktsomhetsplikt. All motorferdsel i utmarka skal foregå aktsomt og hensynsfullt. Det betyr at du både må ta hensyn til dyrelivet og vegetasjonen. Ved valg av kjøretrasé bør du styre unna vegetasjon som kan få varige skader. Forskriften sier også at du om mulig bør bruke eldre kjørespor.
Det går ikke så fort med en dachs, men du verden så effektivt det kan være med en hund som får rådyrene til å ture. D-Buster i Nord-Odal er et levende bevis for det.
Og hva med el-sykkelen? De siste årene har el-sykler blitt populære, og både trekk-kraften og batterikapasitetene har økt. El-sykkelen kan være et godt alternativ til transportetapper, og til frakt av utstyr eller jaktutbyttet.
I forskrift om motorferdsel i utmark slås det fast at el-sykler kan brukes i utmark, på lik linje med vanlige sykler. I privat utmark kan imidlertid grunneier forby bruk av el-sykkel. I noen markaområder, friluftsområder og verneområder kan det være forbudt å bruke el-sykkel eller det kan gjelde begrensinger. Så før du tar med el-sykkelen på jakt, kan det være lurt å sjekke om det gjelder begrensninger i jaktområdet ditt.
Synes du at jakta skal utøves med samme hjelpemidler som før, eller vil du ha det nyeste innen teknologi? Vi ser på lovverket for jegere som vil tøye de tekniske grensene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.