Etter en tilfeldig sammenkomst mellom en lokal fellingsleder i Numedal og en gruppe rådyrjegere, ble det kjent at jegerne hadde en misforståelse som vekket bekymringer.
MISFORSTÅELSER: Under tilfeldigheter viste det seg at noen rådyrjegere hadde en bekymringsverdig misforståelse. Ill. foto: Ole G. Langerud.
Lesetid: 2 minutter
Jegerne var i utgangspunktet på råbukkjakt, men trodde også at de deltok i ulvejakta. I virkeligheten var dette helt feil, til tross for at de var registrerte lisensjegere.
Dette ble rapportert til Statsforvalteren, som frykter at flere jegere kan være i samme situasjon. Hvis en jeger har krysset av for lisensjakt på jegeravgiften, er det nå åpenbart at det kan misforstås når man har- og ikke har lov å felle ulv.
For å få en oppklaring i forvirringen og misforståelsen, har vi kontaktet Olav Greivstad, som er jakthund- og viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Han gir et tydelig svar:
– Her tror jeg at det er litt blanding av begreper. Det som nå skjer i dette området er en skadefelling og ikke lisensjakt. Skadefelling er noe som blir gjort av et skadefellingslag og ikke et jaktlag. Forskjellen her er viktig, innleder Greivstad.
– Hva er forskjellen?
– Lisensjakta følger den ordinære jakttiden, der det er to ulike jakttider: Innenfor forvaltningssonen for ulv varer den fra 1. januar til 15. februar, mens utenfor denne sonen gjelder den fra 1. desember til 31. mai, forklarer Greivstad.
– Fellingslag som utfører oppdrag knyttet til skadefelling av store rovdyr, gjør dette på oppdrag for kommunen. Slike tillatelser kan gis uavhengig av den ordinære jakttiden. I en slik situasjon er det opp til myndigheten å bestemme hvem som skal være med i et fellingslag, utdyper han.
Det betyr at selv om du er registrert som lisensjeger, kan du ikke jakte ulv såfremt du ikke er med i skadefellingslaget. Feiltolkninger av regelverket kan potensielt føre til ulovlige fellinger og økte konflikter i lokalsamfunnet.
Greivstad legger til at han ikke har noe grunnlag i å spekulere i hvorfor denne misforståelsen har oppstått, men legger til at alle som skal ut på jakt, plikter å være kjent med gjeldende regelverk.
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Kristoffer Clausen er et kjent navn blant mange norske jegere. Han har lang erfaring fra jakt på de fleste jaktbare artene i Norge, men også på mer eksotiske arter i utlandet. Han har vært på ulvejakt nord i Alberta i Canada, noe som ble en ulvejakt av de sjeldne.
Starten av bukkejakta er en magisk dato. 10. august. Er bukkene fortsatt i brunst? Kommer de på lokken? Her er noen av jegerne som hadde suksess tidlig i jakta.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.