En forenkling som går for langt
Holdø har tidligere skrevet om det nye blyforbudet i JEGER. Han har nå tatt et dypdykk i de nye reglene, og resultatene av gjennomgangen er publisert i en ny artikkel på nettstedet Juridika.
– Er det nå et totalforbud mot bruk av blyhagl?
– Det nye blyforbudet som trådte i kraft i februar 2023 blir av mange definert som et totalforbud mot bruk av bly. Det er vanskelig å sette konkrete grenser i forbudet, men der kunne informasjonen vært bedre på hva som inngår i våtmark. Det er definisjonen av våtmark som kan være årsaken til hvorfor forbudet blir sett på som et totalforbud, men dette er ikke helt riktig tolkning av forbudet, mener Holdø.
Forbudet mot bruk av blyhagl tar utgangspunkt i Ramsar-konvensjonen, som definerer våtmark som et område med myr, torvmyr eller vann.
– Konvensjonen regulerer nettopp våtmark, og omfatter verken alle skogs- og fjellområder eller alle steder hvor det midlertidig finnes oppsamlinger av regn- eller smeltevann, forteller han videre.
LES OGSÅ: Når kan politiet inndra våpenløyvet ditt?
Unntakene og mulighetene med blyhagl
– Kan en fjellrypejeger nå bruke blyhagl med god samvittighet?
– Om du kommer opp i høyfjellet omgitt av steinur og grasmarker så vil det naturligvis renne bekkefar og slikt også i dette terrenget, men det gjør det ikke til våtmark. Ramsar-konvensjonen har som formål å verne om leveområdene til sjøfugl og vadefugler, ikke som formål å verne om leveområder til skogsfugl og rype, forklarer advokaten.
– Når noen mener samme forbud skal gjelde i lavlandet som på de høyeste fjelltoppene, blir det en ekstrem tolkning av forbudet. Slik jeg ser det vil heller ikke alle skogsområder falle inn under definisjonen. Dette vil særlig kunne være aktuelt for skog uten større våte områder med myrdrag og elver, utdyper han.
LES OGSÅ: Hvem sjekker jaktpapirene?
Hvis du jakter etter skogsfugl og liryper i myrdrag og andre typiske våtmarksområder på vei opp mot høyfjellet, kan du hverken bruke bly eller ha med deg bly i sekken for å bytte når du kommer opp i høyfjellet.
– Det er ofte store variasjoner i ulike terreng, og ofte jakter man litt på vei opp til høyfjellet, og da kan man ikke bare skifte patroner underveis, da må du ta valget før du legger ut på jakt. Om du går med tom børse i en transportetappe opp til den grå steinura og jakter utelukkende der, kan du med trygghet bruke bly i hagla, forklarer Holdø.
Men det er ikke bare fjellrypejakta som kan være unntaket, ulike former for posteringsjakt kan lovlig utøves med blyhagl, så lenge jegeren oppholder seg mer enn 100 meter fra våtmark.
– Et eksempel på slik jakt kan være duejakt på åkrer. Også revejakt, både i form av åte- og lokkejakt, kan skje kontrollert utenom våtmark, sier Holdø.