Rammer alle som jakter med hagle
Foreløpig rammer forbudet bruk av blyholdig hagleammunisjon, men dette er kun første steg; før eller siden vil det også ramme storviltammunisjon og annet blyholdig utstyr.
Forbudet gjelder både det å skyte med- men en viktig poengtering er at det også inkluderer det å bære med seg blyhagl i eller innenfor 100 meter fra våtmark. Dette gjelder både for jakt og på skytebaner.
– Siden det er vanskelig å være sikker på om du er mer enn 100 meter fra våtmark til en hver tid, betyr forbudet at jegere normalt ikke kan bruke blyhagl på jakt i skog og fjell heller, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Omfattende definisjon av våtmark
I denne sammenhengen blir våtmark definert bredere enn det man kanskje tenker på når man hører ordet, som eksempelvis myrområder og bekkefar.
Dette er nå definert på en måte som vil si at det i praksis er forbudt å bruke blyhagl til jakt både i skogen og på fjellet, sjøfugljakt i områder med grunt vann, og alle former for jakt der jegeren er i bevegelse, fordi man ikke kan være nærmere våtmark enn 100 meter.
Våtmark regnes som et område med myr, torvmyr eller vann, naturlig eller kunstig, permanent eller midlertidig, med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann.
Områder med marint vann med en dybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann er også inkludert i definisjonen.
Definisjonen av våtmark er i tråd med Ramsarkonvensjonen, som er en global avtale for å ta vare på våtmarker.
Er vinter og snø et unntak?
Det er en håpløs oppgave for en jeger å kunne avgjøre hva som befinner seg under snøen til en hver tid, om det er våtmark eller ikke. Det er marka under snøen som avgjør om det er innafor eller ikke.
Derfor er svaret nei; det vil være praktisk umulig med lovlig vinterjakt med bly, igjen fordi det er forbudt å bruke blyhagl i og innenfor 100 meter fra våtmarksområder.
LES OGSÅ: Svenske myndigheter vil ikke ha totalforbud
Ikke et totalforbud
Det dreier seg ikke om et totalforbud mot bruk av blyhagl på jakt. Der det jaktes utenom våtmark, vil det fortsatt være lov å bruke bly.
Eksempler på slike jaktformer kan være sjøfugljakt til havs på dypt vann, duejakt på åkrer og deler av høyfjellsjakta etter eksempelvis fjellryper, dersom tilfellet er at man ikke er- eller beveger seg- i eller innenfor 100 meter fra våtmark.
Det blir heller ikke forbudt å importere og selge blyhagl. For de jaktformene hvor bly lovlig kan benyttes, vil det fortsatt være mulig å kjøpe blyammunisjon, forutsatt at importørene tar inn blyammunisjon.
LES OGSÅ: Finn din favorittpatron
Gode miljøvennlige alternativer på plass
Tore Håkonsrud, Salgssjef hos Magne Landrø AS, er klar med blyfrie jaktpatroner.
– Vi har valgt å tilby en total miljølinje, der patronene leveres med flere gode blyfrie alternativer og nedbrytbar plast. I tillegg vil vi fremdeles kunne tilby blypatroner for jegere som mener de har mulighet til å bruke slike, forteller han til JEGER.
Salgssjefen kan fortelle at BioAmmo Blue er blant de mest miljøvennlige patronene på markedet akkurat nå. Ikke bare med sine komponenter av Biopolymer som brytes ned i terrenget, men også fordi haglene er blyfrie.
De er en blanding av vismut, tinn, sink og aluminium. Denne legeringen gir hagl som er relativt bløte, i alle fall sammenliknet med andre blyfrie alternativer.
Dessuten er metallblandingen rimelig, som gjør at du som jeger betaler rett over 300 kroner for en eske med 25 patroner. For å være på den nøyaktige siden er prisen satt til 12,25 kroner per stykk.