– Forslaget som Miljødirektoratet kommer med, synes vi er svært oppsiktsvekkende. Det å innskrenke jakt på jaktbare arter – og spesielt på kråke og andre predatorer – er uforståelig. Vi stiller spørsmål ved om Viltloven er fulgt i dette tilfellet, sier sekretær Ronny Wollert Andreassen på vegne av JI.
LES OGSÅ: Disse jaktriflene blir forbudt fra 1. juni 2021
Omfattende innskrenking
Miljødirektoratets høringsforslag innebærer blant annet kortere jakttid på kråke, ravn og røyskatt, ingen skarvejakt på sjøen fra Trondheimsfjorden og sørover, og fredning for svartand, ærfugl, heilo, gråtrost og rødvingetrost i seks år fremover.
– Her fredes arter bare på bakgrunn av innspill fra vernesida. Å frede arter og innskrenke jakttider som er forsvarlige, bare med henvisning til at det årlige kjøttutbyttet er lavt, gir et meget dårlig signal om retningen vår viltforvaltning er i ferd med å ta. Viltloven sier at det skal være anledning til jakt når en bestand har en høstbar populasjon, påpeker Andreassen.
LES OGSÅ: Nye fraktregler med ny våpenlov
Provoserende neglisjering
Han finner det særlig provoserende at Miljødirektoratet ikke en gang drøfter noen av innspillene JI har kommet med:
– Det er svært skuffende at ingen av våre forslag fra innspillsrunden er vurdert og tatt med i høringen. At Miljødirektoratet ignorerer innkomne forslag totalt, viser retningen de legger for forvaltningen i tiden framover. Å innskrenke jakttid på arter som overhodet ikke er på rødlista, er uforståelig og vitner om mangel på forståelse for den faunaen vi skal forvalte etter beste evne.
JI mener innskrenkninger i jakttidene fører til en dårligere forvaltning totalt sett, spesielt når man vet hva predatorer som kråkefugl og røyskatt kan gjøre av skade mot andre arter som lokalt er svært sårbare.
– Jeg blir oppgitt av å lese at kjøttutbyttet brukes som argument mot jakt. Bare det å si slikt, viser en total uvitenhet om den jobben de er satt til å forvalte. Man skulle tro at Miljødirektoratet er totalt fraværende i den virkeligheten som finns for de fleste som bruker naturen til rekreasjon og høsting. Snart kommer vi vel dit at det blir forbudt å plukke tyttebær, molt og blåbær, fordi man får kjøpt import-blåbær i butikken, sukker Andreassen.
PREMIEQUIZ MED SVARFRIST SØNDAG 23.MAI: Test din kunnskap om den nye våpenloven
Feilslått jaktforvaltning
JI og Andreassen spør seg om hensikten med å invitere jegerinteressene til en runde med forhåndsinnspill, når Miljødirektoratet fullstendig neglisjerer alle innspill og dokumentasjon som peker i retning av mer jakt.
– Vi trodde de ønsket vårt bidrag til å gjennomføre høringen og skape et godt og dokumentert grunnlag for kommende år med forvaltning av vilt. Det er mange personer som gjør en kjempejobb lokalt for å dokumentere problemer med de jakttidsrammene vi har i dag. Vi synes det er skremmende at Miljødirektoratet ser ut til å «drite i» jegernes bidrag, for det er slik vi opplever det.
– Vi ser at arter forsvinner fra faunaen på grunn av feilslått jaktforvaltning. Konsekvensen er harepest, fugleinfluensa, svinepest, virus av ukjente opphav og avmagring. Ornitologene synes det er spennende hver gang det dukker opp fremmede fuglearter, og ingen forstår koblingen når det brått blir utbrudd av nye sykdommer blant ender og gjess. Dette kan bli konsekvensen av ei dårlig forvaltning i framtida. Det å ikke forvalte naturen på en forsvarlig måte, gjør at den kommer til å forvalte seg sjøl, advarer Andreassen og Jegernes Interesseorganisasjon.
LES MER: JEGER tilbyr spørsmålssamlinger og tentamen for Jegerprøven