Jaktflått oppdaget for første gang på pattedyr i Norge

Jaktflåtten Hyalomma marginatum er funnet på en hest i Norge. Denne megaflåtten er tre ganger så stor som vanlig flått, og løper etter byttet sitt.

Sist oppdatert: 4. november 2021 kl 13.54
Jaktflått Hyalomma marginatum Foto Adam Cuerden
Jaktflåtten Hyalomma_marginatum er tre ganger større enn vanlig flått, og har striper på beina. (Foto: Adam Cuerden)
Lesetid: 3 minutter

Ekspertene ber nå folk være observante hvis de finner flått som ikke ligner på norske flåttarter.

– Jaktflåtten Hyalomma marginatum ble i høst påvist på en hest i Vestby kommune. Dette er en jaktflått, en art som oppsøker vertsdyr, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret til NTB.

Mens vanlig norsk skogflått sitter stille i busker og gress, og biter seg fast i forbipasserende vertsdyr, er jaktflåtten tre ganger så stor og løper etter byttet sitt.

Smittebærer av nye sykdommer

Som om ikke det var nok, kan kjempeflåtten bære med seg hemoragisk krimfeber (Crimean-Congo Haemorrhagic Fever).

– Viruset kan gi alvorlig sykdom hos mennesker og har en dødelighet på rundt 30 prosent. Sykdommen er utbredt i Midtøsten, Afrika og Asia. Man har sett noen tilfeller i Sør-Europa, men dette er heldigvis ikke en sykdom vi har i Norge, sier Kerlefsen.

Hemoragisk feber betegner flere ulike virusinfeksjoner, blant annet ebola. Sykdommene er vanligvis ikke beslektede. De gir karakteristiske symptomer med kraftige blødninger og høy dødelighet, og forekommer spesielt i tropiske og subtropiske land.

Tre ganger større

Personen som sendte inn flåtten, stusset over utseendet: Jaktflåtten er lett å skille fra vår vanlige skogflått på grunn av størrelse, farge, samt at den har hvite ringer på beina.

– Jeg var 90 prosent sikker da jeg så bildet av flåtten, men for å være sikker ble den sendt til en veterinær som identifiserte den under mikroskop, sier Kerlefsen.

Rapporter fra Europa tyder på at jaktflått er i ferd med å spre seg nordover. Den er vanligst i Asia og Midtøsten, men har også etablert seg i deler av Sørøst-Europa. De siste årene er den funnet sporadisk i Nord-Europa.

Ingen vet hvordan hesten i Vestby kommune har fått på seg flåtten, ettersom den ikke har vært utenlands. Flåttarten transporteres hovedsakelig med pattedyr eller trekkfugler, men har til nå kun vært observert sporadisk på trekkfugl. I likhet med insekter og edderkopper kan flått også importeres i last og bagasje.

Ønsker oversikt

Flåttsenteret ønsker tips hvis man oppdager uvanlige flått. Folk oppfordres til å ta bilde av flåtten, og ta vare på den hvis det er mulig.

Rapport og innsendelse av uvanlige flåttarter kan bidra til bedre oversikt og kan gjøres til Flåttsenteret, Folkehelsa eller NMBU Veterinærhøgskolen.

– Vi tror ikke den er i ferd med å etablere seg i Norge, men det kan være noe underrapportering, sier Kerlefsen.

Klimaendringer som medfører varme somre, kan føre til at nye flåttarter, inkludert jaktflåtten, på sikt vil kunne etablere seg.

Mer lesestoff fra JEGER

Skogsfugljakt: Tips til jakt etter lauvfall

Rypejakt: Når regnet berger jakta for fuglehunden

Elg, rådyr eller hjort? Postjegerens beste triks

Termisk kikkert: Supert fra Steiner

Breddetest av kikkertsikter: Gode sikter til under 10.000

Altfor mye kjøttdeig etter jakta? Slik blir du burgerkongen av viltkjøtt

Publisert 4. november 2021 kl 13.54
Sist oppdatert 4. november 2021 kl 13.54
annonse

Relaterte artikler

JULEHARE: Det ser dårlig ut for dem som ønsker å vekke jakten på juleharen til live igjen. Foto: Kjell-Erik Moseid
Viltressursloven på høring

Jegerne står ikke samlet mot julefredning

FELLINGSAVGIFT: Den nye viltressursloven legger opp til at det innføres fellingsavgift på rådyr. Arkivfoto: Nils-Olav Talgøy
Fellingsavgift på rådyr

Skepsis mot fellingsavgift på rådyr

LOVBRUDD: En jeger er dømt for å bruke kniv til å avlive et skadet vilt, samtidig ønsker ettersøksjeger Øyvind Juliussen at avlivning med kniv var lovlig for offentlige ettersøksjegere.
Anker dommen fra tingretten

Jeger dømt for avlivning med kniv

FJELLJEGER: Mellom fjell og myr kan det bli mange tunge mil i søken etter storbukken på  Tone Svanhild Aasbø-Skinderhaug.
Jegerprofilen: Reinsjegeren

Fra norske fjell til Floridas sumper

SKAUTUSSA: Kallenavnet Skautussa har fulgt Mona Olsen i mange år. Hun driver også oppdrett av schillerstøver og basset bleu de gascogne under kennelnavnet Skautussa.
Brenner for revejakt og hundeavl

På skogtass med “Skautussa”

BØRSEMAKER: Alf Helland har skrevet bok om sitt børseprosjekt – en kopi av ei luftbørse fra 1700-tallet laget av det italienske multigeniet Bartholomeus Girardoni.
Bokanmeldelse: Jakta på Girardoni

Lettlest og velskrevet børsemaker-nerding

HELFRELST: Mathias Stiland jakter hvert ledige sekund. Antall felte dyr er underordnet. Å være ute, kanskje få se dyr og samholdet i jaktlaget betyr mest.
Ung jeger fra Lindesnes

Jeg – en jaktidiot?!

annonse

Jeger utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Atle Rønning
Annonser: Kjetil Sagen