Fantastisk til ettersøk
– Ved ettersøk er termiske kikkerter fantastiske verktøy. Om forholdene tilsier det, kan man følge dyrets vandring dersom det er skadd inntil man finner det i sårleie. Det gjør det til et flott supplement til ettersøkshund. Man kan også gå til et høyt punkt for å sjekke terrenget man ser under seg, supplerer JIs sekretær Ronny Wollert Andreassen.
Han poengterer at det er viktig at jegerne til enhver tid får bruke det utstyret som er best egna til den jakta man bedriver:
– Den viktigste årsaken til at termiske kikkertsikter bør kunne brukes fritt, er human og sikker jakt, spesielt under jaktsituasjoner på åtejakt, fôringsplasser og bøjakt. Det er lov å bruke lys på åtejakt etter rødrev og jerv. Da er det naturlig at man vil gjøre jaktutøvelsen enda sikrere gjennom å skaffe seg et termisk sikte, for å forsikre seg om at man ikke skyter andre dyr enn det man jakter på åtet. Et trent jegerøye med termisk sikte vil se forskjell dersom det dukker opp en hund eller en freda fjellrev. Dette bør myndighetene tenke over, sia termisk utstyr trygger jaktutøvelsa, sier Andreassen.
LES OGSÅ: Joar Søhoels supertips til hjortejakt
Begrepsforvirring i høring
Livden vil ikke spekulere for mye i årsaken til viltmyndighetenes restriktive holdning til termisk, men tror mange fortsatt ser på det som militært materiell. I tillegg eksisterer det mye uvitenhet omkring hva dette er og hvordan det fungerer i praksis:
– Termisk forsterkning ikke er noe som forsterker lys, slik man tidvis kan lese ut fra høringsnotatet. Termisk betyr enkelt oversatt registrering av temperaturforskjeller. Det har ikke noe med lys å gjøre. I høringsnotatet blir dette referert til flere ganger uten at vi kan skjønne hvorfor. Et termisk objektiv vil vise temperaturforskjeller og ikke noe annet – om det er dag, natt, tåke eller vegetasjon.
LES OGSÅ: Test av Norma-ammunisjon i .308
Bidrar til teknologisk utvikling
Livden og Andreassen ser åpenbare svakheter ved høringsforslaget for Landbruks- og matdepartementet:
– Teknologien som er tilgjengelig allerede nå, er av en slik kvalitet at det er et svært bra supplement for å trygge jakta. Den teknologiske utviklinga er formidabel og derfor bør det åpnes for bruk av termisk optikk som siktemidler, sier Livden.
– Flere og flere land tillater bruk av termisk optikk påmontert våpen, begrunna nettopp med human jakt og sikkerhet under jakta. Sist ut her er Tyskland som i november godkjente bruk av termiske sikter på villsvin. Det at vi følger andre land og tillater bruk under ordinær jakt, bidrar til å drive utviklingen av bedre teknologi i framtida, påpeker Andreassen.
LES OGSÅ: Storoksen i Kjønnåsen