Steffen Johansen er avhengig av rullestol å komme seg på jakt, men med et forbud mot motorisert rullestol er det ikke så lett å ta seg frem ute i terrenget. Det er et forbud det nå kan bli slutt på.
TERRENGKJØRETØY: Johansen mener det burde være en selvfølge for bevegelseshemmede å få utøve jakt og friluftsliv med motoriserte hjelpemidler, slik som han gjør her med denne «terrengen» med hydraulisk drift på alle hjulene.
Lesetid: 4 minutter
I forslag til ny viltlov, som ligger ute på høring, er myndighetene positive til å legge til rette for at bevegelseshemmede kan jakte og løsne skudd fra motorisert rullestol.
– Det vil bety veldig mye for meg og mange andre hvis det blir tillatt, sier Steffen Johansen, fra Røyrvik nord i Trøndelag.
For 18 år siden, da Johansen gikk i 10. klasse ved Røyrvik ungdomsskole, dro han på klassetur til Rena for å hoppe i fallskjerm med sine medelever. De skulle feire at de var ferdig med grunnskolen. Hoppet gikk fint, men da han skulle lande gikk det galt. Johansen ble liggende tre uker i koma, før han våknet.
– Jeg dro fra hjemgården i Røyrvik med to friske bein, og kom tilbake lam. Det var tøft. Jeg så for meg et liv på pleiehjem og trodde aldri jeg skulle kunne jakte elg og drive et aktivt friluftsliv igjen, sier Johansen.
Men slik gikk det heldigvis ikke. Interessen for elgjakt skulle vise seg å bety mye for hans tøffe vei tilbake til hverdagen, og for at han skulle få livsgnisten tilbake.
– Jeg skulle være på opptrening i tre måneder, men etter å ha vært der i tre uker var vi kommet til den 25. september. Da fikk jeg en ukes permisjon for å dra hjem og være med på elgjakt. Jeg jaktet i fire – fem dager, og det gav meg en ny giv.
Gjør jakta enklere
I dag er Johansen jaktleder på elgjaktlaget, som han jakter sammen med i fjellbygda Røyrvik. Han føler seg like respektert og delaktig som de andre. Men Johansen skulle gjerne sett at han kunne skyte fra den motoriserte «terrengen» (motorisert «rullestol») sin, som han har fått fra Hjelpemiddelsentralen.
– Hvis det hadde blitt tillatt, ville jeg fått tilgang på jaktterreng som er utilgjengelig for meg i dag. Å flytte seg fra «terrengen» min til en vanlig rullestol i ulendt terreng, er tungvint og vanskelig. Hvis det blir tillatt å skyte fra «terrengen», ville det gjøre jakta mye enklere for meg.
Det er også mange andre fordeler med å kunne jakte fra en motorisert rullestol, ifølge Johansen.
– Jeg kan forflytte meg fortere. Springer elgen videre, etter at den har blitt påskutt, vil jeg få mulighet til å følge etter den og skyte dødskuddet på den. Jeg vil også føle meg mer selvhjulpen.
Diskriminering
Johansen synes det er urettferdig at han ikke skal få samme mulighet til å utøve jakt som funksjonsfriske.
– Hvis det ikke blir lov å jakte fra hjelpemidler som «terrengen» min, som veier ca. 250 kilo og setter lite avtrykk i terrenget, er jeg redd for at flere vil ta loven i egne hender. Dagens regelverk er gammeldags, diskriminerende og modent for endring, synes jeg.
Johansen mener også det bør åpnes for at de som er bevegelseshemmede skal få bruke motorisert rullestol i terrenget og på statsallmenninger, slik at de kan utøve jakt og friluftsliv, uten at de må søke hver gang de skal på jakt.
– Det burde være lov å bevege seg fritt for mennesker med funksjonsnedsettelse. Hvis kommunen eller Staten må vite hvor du skal bevege deg hele tiden, og alt må planlegges til minste detalj, er jeg redd for at folk heller blir hjemme. En dørstokk, som jeg mener er unødvendig.
Både viltloven og motorferdselsloven har regler av betydning for bruk av motoriserte fremkomstmidler i forbindelse med jakt. Vi skal her se på sentrale regler som gjelder for bruk av motorkjøretøy under jakt.
Positive signaler
Bjarne Kristoffersen, generalsekretær i Norges Handikapforbund, synes det bra at departementene er positive til å se på mulighetene for bevegelseshemmede skal kunne jakte fra motorisert rullestol.
Norges Handikapforbund har sammen med Norges Jeger- og Fiskerforening og Norsk Friluftsliv i lengre tid jobbet for å legge til rette for at bevegelseshemmede skal kunne utøve jakt, og løsne skudd fra motorisert rullestol.
– Det er gode takter fra myndighetene, som vi er veldig glade for. Vi ønsker å legge til rette for motorisert ferdsel for de som er avhengige det, slik at de kommer seg ut på jakt og kan drive et aktivt friluftsliv. De som trenger rullestol, ønsker å få tilgang til det alle andre mennesker ser på som en selvfølge. Det er et veldig rimelig krav, understreker Kristoffersen.
– Det blir fort en utfordring med offroad-rullestoler at de ikke helt passer inn i dagens stive definisjoner av hva en rullestol er. Sammen med dette arbeidet må myndighetene også gå gjennom rullestoldefinisjonen, for å følge med i utviklingen. Det blir et viktig innspill fra oss. Vi trenger gode og fleksible ordninger, og at slike hjelpemidler skal bli godkjent å bruke.
Kristoffersen er imidlertid tydelig på at Norges Handikapforbund ikke vil legge til rette for en vidåpen bruk av motoriserte kjøretøy i utmark. De vil heller ikke anbefale å åpne for bruk av tunge kjøretøyer, som ATV-er i denne sammenheng.
Definisjon og forskrift av rullestol
En innretning med hjul og/eller belter som er spesielt konstruert for forflytning av en person med redusert mobilitet. Innretningen må ha egenvekt som ikke overstiger 250 kg og lengden skal ikke overstige 180 cm. Bredde ikke over 85 cm. Hvis innretningen er motordrevet, skal den være konstruert for en hastighet som ikke overstiger 15 km/t. En slik innretning er ikke å regne som et kjøretøy i henhold til vegtrafikkloven § 2. Kilde: Lovdata
Christer Rognerud fra Snåsa er utdannet adjunkt/lærer fra Høgskolen i Hedmark. Han jakter mest rype og skogsfugl, men jakter også hare, rådyr og hjort. Han og familien er også kjent som Villmarksfamilien, etter var ett år på tur i Norge høsten 2019. I tillegg til å frilanse for JEGER er han også en ivrig film- og naturfotograf, samt foto- og naturguide i Trøndelag for nasjonale og internasjonale gjester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Bladet JEGER er Norges største jaktblad og kommer ut 9 ganger per år. På jeger.no finner du tusenvis av jaktreportasjer, våpen- og andre utstyrstester, tips til hundehold og jaktnyheter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Jeger,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og UTE sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
3 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
12 papirutgaver av Jeger
Lavest månedspris
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Abonnementet inkluderer også 500 øvingsoppgaver og tentamen til Jegerprøven. Med Jeger holder du deg oppdatert.